Kış mevsiminde un başta olmak üzere buğday ve kuru bakliyatların saklanmasında kullanılan ambarlara rağbet arttı.

Un ve buğday gibi gıda maddelerinin sağlıklı bir şekilde haşerelerden uzak olarak stoklanması için sacdan yapılan ambarlar, özellikle köylüler tarafından rağbet görüyor.

Muş'ta Eski Çarşıda sacdan soba üreten esnaf, köylerde yaşayan vatandaşların kış mevsiminde un, buğday gibi gıda maddelerini sağlıklı koruyabilmeleri için sacdan büyük ambarlar üretip satışa hazırladıklarını ifade ettiler.

Sacdan ambarlar üreten Ramazan Kanat, eylül ayında üretime başladıklarını ve ürettikleri ambarlara özellikle kırsal kesimlerde yaşayan köylülerin ilgi gösterdiğini belirtti.

Kanat, "Un ambarı diye adını verdiğimiz bu bidonları eylülde yapmaya başlıyoruz. Önce sacları kesiyor, birleştirdikten sonra şekil veriyoruz. Eylül ayında özellikle köyde yaşayan vatandaşlar satıyoruz. Köylüler tohumluklarını bile bu bidonlarda saklıyor. Köylerde 5 kişilik bir aile için 2 bidon, 10 kişilik aile için 4 bidon yeterli olur. Bunlar köylülerin ihtiyaçlarıdır. Önceki yıllarda bunlar tahtadan yapılırdı. Şimdi onlar kalmadı. Bizde saç alüminyumdan yapıyoruz sadece köylüler için yapıyoruz. Genelde un için yapıyoruz ama buğday arpa ve kuru bakliyatları da koyabilirler. Koyduğunuz malzeme içinde temiz kalır. 10 yıla kadar ömrü vardır, çürümez. Günlük 20-30 tane yapıyoruz. Her yıl bin tane yapıyoruz. Bu yaptıklarımızı bir iki ay içinde bitiriyoruz." diye konuştu.

Sac depolarının her ihtiyaçlarını karşıladığını söyleyen Ali Kalır isimli müşteri ise "Halk içerisinde bunlar un ambarı olarak biliniyor. Un ambarları aslında bizim her ihtiyacımızı karşılıyor. İçerisinde buğdayda stok ediyoruz. Hayvan ve haşerelerden korunmak için geçmişte teknoloji gelişmediği için bu tür alternatiflere başvurmuşlar. Bizde atalarımızın geleneklerini devam ettiriyoruz. Bu ambarların faydasını görüyoruz." şeklinde konuştu.

Ambarların geçmişte tahta ve çamurdan yapıldığını belirten Ömer Rençber de, "Bu ambarlar geçmişte çamurdan yapılmıştı ama şimdi ise teneke ve demirlerden yapılıyor. Çok güzel bir sistem ile yapılan buğday ambarlarıdır. Bu ambarların tenekelerden yapılmasının nedeni ise hayvanların içine girmemeleridir. Örneğin fareler bunun içine giremez daha önce fareler unun içine giriyordu bu büyük bir sıkıntıydı. Bu şekilde bu sıkıntıyı gidermek için bunların tenekelerden yapılması daha iyi olmuş. Alanda memnun kullanan da memnun. Gerçekten güzel bir şeydir." ifadelerini kullandı. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)