Dışişleri Bakanlığı tarafından, Kazakistan'ın başkenti Astana'da Suriye ile ilgili yapılan görüşmelerde, İdlib'te tarafların çatışmasızlık sınırlarında vardıkları anlaşmaya ilişkin açıklama yapıldı.
30 Aralık 2016 tarihinde Suriye genelinde ilan edilen ateşkesi tahkim etmek ve bu çerçevede ülkede çatışan taraflar arasında benimsenebilecek güven artırıcı önlemler geliştirmek üzere Astana toplantıları düzenlendiğinin belirtildiği açıklamada, bu çerçevede, 4 Mayıs'ta Suriye'nin çeşitli noktalarında çatışmasızlık bölgeleri oluşturulmasının kararlaştırıldığı hatırlatıldı.
Açıklamada, "Bu doğrultuda imzalanan muhtırada öngörülen İdlip vilayeti ve civarını kapsayan çatışmasızlık bölgesi, 14-15 Eylül 2017 tarihlerinde yapılan 6'ncı Astana toplantısında ilan edilmiştir. Astana toplantılarının 3 garantör ülkesi arasında sağlanan mutabakat uyarınca, söz konusu 3 ülkeden gözlemciler, çatışmasızlık bölgesinin sınırlarını teşkil eden güvenlikli bölgelerde oluşturulacak kontrol ve gözlem noktalarında konuşlandırılacaktır. Gözlemci kuvvetlerin asli görevi, rejim ve muhalefet arasında çatışma yaşanmasını engellemek ve olabilecek ateşkes ihlallerini izlemek olarak tanımlanmıştır. Gözlemci kuvvetlerin faaliyetlerinin eşgüdümü, 3 garantör ülke arasında oluşturulacak Müşterek Koordinasyon Merkezi tarafından sağlanacaktır." denildi.
İdlib'te çatışmasızlık bölgesi ilan edilmesinin, Suriye'de sahada yaşanan gerginliğin azaltılması amacıyla mayıs ayında imzalanan muhtıranın hayata geçirilmesindeki son aşamayı teşkil ettiğinin kaydedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Türkiye, İdlip çatışmasızlık bölgesine ilişkin müzakere süreci boyunca muhalefetin garantörü sıfatıyla sahadaki muhalif grupların yaklaşım ve değerlendirmelerini de dikkate alarak mutabakatın hayata geçirilmesinde belirleyici rol oynamıştır. İdlip çatışmasızlık bölgesinin ilan edilmesi, Suriye'de sahada yaşanan gerginliğin azaltılması amacıyla mayıs ayında imzalanan muhtıranın hayata geçirilmesindeki son aşamayı teşkil etmektedir. İmzalandığı günden itibaren sahada yaşanan ateşkes ihlallerinin sayısında önemli düşüş sağlayan muhtıra, bu son gelişmeyle birlikte BM arabuluculuğunda Cenevre'de yürütülmekte olan siyasi sürecin ilerletilmesi için sahada gerekli koşulların hazırlanmasına önemli katkıda bulunmaktadır."
Ayrıca açıklamada, Suriye sorununun ancak siyasi çözümle sona erdirilebileceğine inanan Türkiye'nin, Astana toplantıları sayesinde kaydedilen bu ilerlemenin sağladığı ivmeyi, Cenevre toplantılarıyla Suriye'de ilerletilmeye çalışılan siyasi geçiş sürecine verdiği destekle sürdürmekte kararlı olduğu ifade edildi. (İLKHA)