Diyarbakır'ın Hani ilçesi güneydoğusu ile Lice ilçesi kuzey ve kuzey batısında 12 Eylül'de başlayan "Bayrak-59 Şehit J.Uzm.Çvş Erkan Sakal Operasyonu" dün 23.00 itibariyle sona erdi.

Yapılan operasyonlarda ele geçirilen çok sayıda patlayıcı madde, imha ekipleri tarafından yerinde imha edildi.

Konuyla ilgili Diyarbakır Valiliğinden yapılan açıklamada, farklı mezra ve köylerde her biri 50 kilo ağırlığında toplam 3 el yapımı patlayıcının ele geçirildikten sonra imha edildiği duyuruldu.

Valilik açıklamasında, "Birlik Köyü Gezan mezrası mülki sınırları içerisindeki, su deposu bitişiğinde toprağa gömülü vaziyette 50 kilo ağırlığında amonyum nitratla hazırlanmış bir, Birlik köyü mülki sınırları içerisindeki, Havan Tepe bölgesindeki ağaçlık alanda 50 kilo ağırlığında amonyum nitratla hazırlanmış bir, Şenlik köyü Akçapınar ile Kalek mezrası arasındaki karayolundaki asfalt altına gizlenmiş vaziyette 12 kiloluk tüp ile 50 kilo ağırlığında amonyum nitratla hazırlanmış bir olmak üzere toplam 3 uzaktan komutalı mayın/EYP düzeneği operasyon birliklerince bulunmayı müteakip, Patlayıcı Madde İmha Timi tarafından emniyetli bir şekilde yerinde tahrip edilmiştir." denildi.

Açıklamanın devamında yapılan yol kontrolleri ve kişi sorgulamalarıyla ilgili, "Adli makamlardan alınan kararlara istinaden, 40 evin adli araması, 232 şahsın sorgulaması gerçekleştirilmiş, yol kontrol ve arama faaliyetlerinde ise 195 araç ve 373 şahsın sorgulaması yapılmıştır. Gözaltına alınan bir şüpheli ile bir kayıp şahıs adli işlemlerinin tamamlanmasını müteakip, 5 şahıs 1111 sayılı Askerlik Kanunu gereğince tebligatta bulunulması sonrasında serbest bırakılmıştır." ifadelerine yer verildi.

Ayrıca Lice ilçesi Şenlik Köyü Akçapınar Mezrası, Çağlayan Deresi batısında ele geçirilen 3 bin kök kenevir bitkisinin, numune alınmasının ardından imha edildiği öğrenildi. (İLKHA)