Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, subay ve astsubayların 15 yıllık mecburi hizmet süresinin 10 yıla indirileceğini açıkladı. Yılmaz konuya ilişkin önceki gün Bakanlar Kurulu`nda sunum yaptı.
 
Dün AK Parti grubu öncesinde TBMM`de bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Yılmaz, TSK`da şu an subay ve astsubayların 15 yılı doldurmadan istifa etmeleri halinde görev yapacakları yıl kadar tazminat ödediklerini anımsattı.
Yılmaz, bu sürenin 10 yıla çekileceğini belirterek şöyle dedi: Şu anda TSK`de mecburi hizmeti tamamlamadan istifa edemezsiniz. Aksi takdirde 15 yıllık tazminat parası ödemek zorunda kalırsınız. Şimdi mecburi hizmet süresi 15 yıldan 10 yıla indiriliyor. Düzenlemeden herkes faydalanacak` dedi.
 
Değişikliğin geriye dönük işleyip işlemeyeceği konusunda teknik bir çalışma da yapıldığı öğrenildi. Bu değişiklikle örneğin 8. yılında görevden ayrılan subay 2 yılı kaldığı için 2 yıllık tazminat ödeyecek.
 
Yılmaz, Harp Okulları başta olmak üzere TSK bünyesindeki okullarda öğretim üyesi ihtiyacını kapatabilmek için sözleşmeli öğretim üyelerinin muvazzaf subaylığa geçişinin kolaylaştırılacağını da söyledi. Yılmaz, ek, `Mevcut uygulamada bu durumdaki öğretim üyelerinin muvazzaf subaylığa geçişi için 7 yıllık bekleme süresi var. Bu 7 yıllık bekleme süresini kaldırıyoruz. Yani öğretim üyesi ihtiyacını kolaylaştırmak için. Belli bir ihtiyaç var, bu giderilmiş olacak` diye konuştu.
 
UÇAK GEMİSİ PLANDA YOK
Bakan Yılmaz, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel`in, ABD Deniz Kuvvetleri Akademisi`nin yayın organı Proceedings Dergisi`ne verdiği röportajda 10 yıllık planlarında uçak gemisi alımı olduğunu açıklaması üzerine `Bizim acil uçak gemisi ihtiyacımız yok. Planda da yok` diyerek şaşırttı.
 
O KOMUTAN NEDEN EMEKLİ
Yılmaz, Heron`ların topladığı istihbaratı değerlendiren birimin başında yer alan Genelkurmay Komuta Kontrol Daire Başkanı Tuğgeneral Salim Cüneyt Kavuncu`nun emekliye ayrılmasında Uludere olayının etkisinin olmadığını belirterek, `Olay öncesi emeklilik başvurusu yapmıştı` dedi.
Akşam