TEKNOLOJİ SERVİSİ ÖZEL
Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekan Vekili ve Teknopol Selçuk Ar-Ge / Akredite Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Necmettin Tarakçıoğlu yaptığı açıklamada, ithal edilen, Türkiye`de üretimi yapılmayan ‘besleme robotu` üretmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, “Operatör yerine sürekli aynı işi yapan ama 24 saat yorulmadan çalışan bir robot tasarladık.
Yerli ve ilk olması bizim açımızdan önemliydi. Çalışmamız, ülke açısından ciddi bir katma değer sağlamaya yönelikti. Dövme işlemi gibi her türlü işlemi yapabilen bir özelliğe sahip. Robotumuzu genel bir ifadeyle ‘hammaddeyi alıp işlem yapacak tezgahları besleyen bir robot` şeklinde de tanımlayabiliriz. İlla CNC olması çok fazla önemli değil. Endüstri alanında, ardışık işlemler varsa peş peşe 5-6 işlem tamamlanabiliyor.
Örneğin robotumuz, komuta edilen işlemleri birinci tezgahın ardından diğer tezgahlara da seri bir şekilde aktarıyor. Her tezgahta, günde 3 vardiya hesabıyla 24 saat aralıksız 3 kişi çalıştığı hesap edilirse 4 tezgahlık bir sistem için 12 kişi lazım. Dolayısıyla tezgahlar yan yana geldiğinde 12 kişiye bedel bir robot çıkıyor” diye konuştu.
“Konya Ve Gaziantep`te Potansiyel Müşterilerimiz Bulunuyor”
Prof. Dr. Tarakçıoğlu, sektördeki firmaların ithal ürünlerin siparişinde zorluklar yaşadığını belirterek, “İthali niye zor? Çünkü robotlar, tezgaha monte edilmiş halde geliyor. Yani siz tezgahı alırken ‘robotuyla beraber` derseniz getirtebiliyorsunuz. Biz her türlü eski-yeni tezgahın ölçüsünü, boyutlarını alıyoruz. Ona göre en, boy, yükseklik tayin ediliyor ve robot tasarlanıyor. Fiyatları, Avrupa ve Asya menşeili olarak 50 bin ile 150 bin euro arasında değişiyor.
Biz uygun bir fiyatla ülkemiz endüstrisine yerli bir hizmet sunduk. Bu anlamda, görüştüğümüz firmalar oldukça mutlu. Robotumuz, ithal ürünlere göre aşağı yukarı yüzde 40 seviyesinde daha uygun. Çalışmamız, bir ekip çalışması. Arkadaşlarımızın hepsi tecrübeli insanlar. Buraya bu projenin gereğine inanarak dışarıdaki işlerini bırakarak geldiler. Burada bir umut var.
Biz ürün sergisini çoğaltma ve yayma inancındayız. Şu anda Konya ve Gaziantep`te 2 tane bununla ilgili ciddi bir potansiyele sahip müşterimiz var. Onların tezgahlarına göre ön tasarımlara başladık ve önümüzdeki günlerde üretimini tamamlayacağız. Gelecekten umutluyuz. Türkiye iyi bir yolda, iyi bir kulvarda. Dolayısıyla hepimiz koşarak çalışmamız lazım. Bunu bize hem kültürümüz hem inancımız hem de aldığımız eğitim öneriyor” şeklinde konuştu.
“Firma Ve Çalışanlar İçin Avantaj Sağlıyor”
Proje ekibinde yer alan Makine Mühendisi Bilal Çetinkal ise Teknopol Selçuk Ar-Ge / Akredite Uygulama Merkezi`nin uygulamaya yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesi açısından önemli imkanlar sunduğunu söyledi. Besleme robotu hakkında bilgi veren Çetinkal, şunları kaydetti:
“Robot 2 hatla çalışıyor. Yatayda x hattı, dikeyde z hattıdır. Bunun dışında, bir yan hattı y vardır ve kafaya ilave hatlar eklenir. Çevrede tezgahların çok olması ve operatör ihtiyacının olmasından dolayı böyle bir şey yapmaya karar verildi. ‘Yerli imalat olsun` denildi. Tabi ki dedik. Yani hem elimizdeki imkanlar, hem de üniversitenin imkanları hepsini bir araya getirdik ve böyle bir ürün ortaya çıkardık. İnsanlar için avantajlı. İnsan zarar görmez.
‘Suya, yemeğe ihtiyacı yok` diye bir tabir var, tam da onun gibi. Siz malzemesini verirsiniz, o işini yapar. İşi bittiği zaman haber verir. Firmalar açısından hem kolaylık hem de avantaj sağlıyor. Böyle güzel bir projeye girdik ve ülkemize hizmet ediyoruz. Bu tür projelere imza atınca güzel işler çıkıyor. Sonuçta yerli bir imalat gerçekleştiriyorsunuz. Önümüzün daha da açılmasını umut ediyorum.”