Siirt'te kent ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından biri olan Siirt fıstığının hasat önemi başladı.
Sabah erken saatlerinden itibaren fıstık bağlarına giderek fıstık toplamaya başlayan üreticiler, ağaçların altına naylon sererek, ağacı sallamak suretiyle fıstıkları düşürüyorlar.
Daha sonra toplanarak çuvallara doldurulan fıstıklar, ya fabrikaya götürülüyor ya da evde kurutma işlemine tabi tutuluyor.
Emeklerinin karşılığını alacak olmanın heyecanını yaşayan ve bu yılki verimin bereketli olduğunu belirten fıstık üreticisi Hayrettin Dağtekin, 40 yıldır bu işi yaptığını söyleyerek, hasattan memnun olduklarını ifade etti.
Dağtekin, "Bu yılki fıstık rekoltesi çok iyi. Geçen seneye nazaran hem kalite hem doluluk oranı iyi. Bu yılın iyi geçmesinin sebeplerinden biri havaların iyi geçmesi, dolu vurmaması ve kuraklığın az olmasıdır. Tabi, sıcaklar biraz artınca küçük olan fıstık ağaçları bundan etkilendi. Biraz yumuşama olduğu için zarar gördüler. Ama Allah'a şükürler olsun, geçen seneye nazaran 2-3 katı güzel bir verim oldu ve fıstıklarımızı almaya başladık. Fıstıklarımız iri tanelidir, yağsızdır, doludur, tadı daha güzeldir." dedi.
Siirt fıstığından daha kaliteli bir ürün elde edilebilmesi için yapılması gerekenleri anlatan Dağtekin, şunları söyledi:
"Fıstıktan iyi bir ürün alınabilmesi için öncelikle yılda en azından 2-3 kez çift sürülmesi gerekir. Fıstık ağaçlarının etrafında yabani otların temizlenmesi lazım. Yağmur bakımından hava şartlarının iyi olması lazım. İkinci husus da ağaçların budama meselesi. Ağaçlar budandığı zaman hem ağaçlar güçleniyor hem de taneleri iri ve dolu oluyor. Tabi, ilaçlamayı da unutmamak lazım. Bu söylediklerim fıstık ağaçları için en önemli şeylerdir. Fıstığın daha iyi verim verebilmesi ve daha dolu olması için bahçenin içinde mutlaka erkek ağacın bulunması gerek. Bunun nedeni, diğer ağaçlara etki etmesi ve verimini arttırmasıdır. Örneğin; ben erkek ağaçlardan bir tanesine deneme amacıyla 3 çeşit aşı yaptım ve aşıların tamamı tuttu. Şu anda erkek bıtım (melengiç) ve fıstık veriyor. Fıstıkları topladık, bıtımlar olduğu zaman onları da toplayacağız. Bir bahçede erkek ağaç ne kadar olursa o kadar faydalıdır. Fıstık iri olur ve verimi fazlalaşır."
"Fıstık dalının geliş yönünün tersine koparılması gerek"
Fıstık toplamanın çok önemli olduğunu ve yanlış toplanması halinde bunun gelecek seneki hasat dönemine etki edeceğini dile getiren Dağtekin, "Fıstığı ağaçtan koparırken fıstık dalının geliş yönünün tersine koparılması gerek. Eğer ters yönde dalından koparılmayıp, ileri doğru koparılırsa gelecek yılın mahsulü zarar görür. O yüzden fıstık salkımlarını geriye doğru koparmak gereklidir. Bu şekilde yapıldığı zaman gelecek yılki mahsul de zarar görmemiş olur ve verimi artar." ifadelerini kullandı.
"Fıstıklar zamanında toplanırsa çok iyi olur"
Fıstıkların zamanında toplanmasının çok iyi olduğuna değinen Dağtekin, "Fıstıklar zamanında toplanırsa çok iyi olur. Normalde toplanma zamanının eylülün 10-15'i olması gerekir. Bu aydan önce toplandığı zaman hem irileşmiyor hem de fıstıkta çatlama gerçekleşmiyor. Bizim bölgemizde hırsızlık olayları çok olduğu için üreticiler fıstıklarını zamanından önce toplamak zorunda kalıyorlar ve zarar ediyorlar. Bu bölgede yaklaşık 5 bin fıstık bağı var ve sadece 3-4 bekçi bulunuyor. Hırsızlar da genelde geceleyin geldiği için hırsızlıkların önüne geçilemiyor." şeklinde konuştu.
Öte yandan, Siirt'in önemli gelir kaynaklarından olan fıstığın hasadının eylül ayının sonuna kadar sürmesi bekleniyor.
Siirt Fıstıkçılar Birliğinin verilerine göre, 2001-2004 yılları arasında yaklaşık 6 milyon ağaçtan verim alınmaya başlandı.
İl genelinde verim alınan ağaç sayısı 10 milyona ulaşırken, yaş fıstıkta geçen yıl 18 bin ton olan rekoltenin bu yıl 24 bin 500 tona ulaşması bekleniyor. Bunun 7 bin 500 tonu il merkezinde ve 4 bin 500 tonu Eruh ilçesinde bulunurken, kuru fıstıkta ise rekoltenin 9 bin 500 olarak gerçekleşeceği öngörülüyor. (Murat Orhan - İLKHA)