Muhsin Şenol-DOĞRUHABER
İstanbul Ümraniye`de yaşanın kavganın ardından servis şoförleri bir kez daha gündeme geldi. Veliler tedirgin, çünkü okullarda başıboşluk ve denetimsizlik hâkim. Okul Aile Birlikleri en yüksek bağış yapan firmayla sözleşme imzalarken, bazı veliler ise kendi aralarında servis bulup sözleşme imzalayabiliyor. Bunun da karşılıklı rekabet ve restleşmelere neden olduğu bilirtiliyor.  Gazetemize konuşan İstanbul Umum Servis Aracı işletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hasan Öztürk, rant ve sahte sözleşmelerden şikayetçi. Öztürk,  “Mevcut durumun düzeltilebilmesi için mutlaka okul servis araçları hizmet yönetmeliği birimi ve büyükşehir belediyesinin hazırlamış olduğu yönergeye dikkat edilmeli ve bunlar uygulanmalıdır.” uyarısında bulundu.  Kamuoyu da eğitim-öğretim sezonun açılmasıyla servislerin sıkı denetlenmesini istiyor.

“YAPTIKLARI SÖZLEŞMELERİN HİÇBİRİ BELEDİYEYE ULAŞMIYOR”
İstanbul`da çok büyük firmaların bile araçlarının ve belgelerinin yetersiz olduğunu söyleyen İstanbul Umum Servis Aracı işletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hasan Öztürk,  “İstanbul`da servis taşımacılığı yapacak kişilerin, okul servisi aracılığı hizmet yönetmeliğine göre mutlaka o okulun ihtiyacını karşılayacak araç miktarının üçte biri kadar aracı olması gerekir. Aksi takdirde o okulla sözleşme yapamaz. Yaptıkları sözleşmelerin hiçbiri belediyeye ulaşmıyor. Belediyeye, öğrenci velisiyle servisçi arasında yapılmış sahte bir sözleşme gönderilerek veli-taşımacı sözleşmesiyle izin alıyorlar. Bunun düzeltilebilmesi için mutlaka okul servis araçları hizmet yönetmeliği ve büyükşehir belediyesinin hazırlamış olduğu yönergeye dikkat edilmeli ve bunlar uygulanmalıdır. Anadolu`nun veya Türkiye`nin diğer büyükşehirlerinden hiçbirinde böyle bir sıkıntı yok. Bunun sebebini araştırdık. Oradaki servisçiler belirlenmiş. Yani İstanbul`daki gibi her önüne gelen bir araba alıp ertesi gün servis işine başlayamıyor veya bir işe talip olamıyor. Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli`nde iş yapamayan firmalar, İstanbul`a geliyorlar. Bu şekilde para toplanmayacağını anladıklarında da kavgalara girişiyorlar.” ifadelerini kullandı.

“BAZI AİLE BİRLİĞİ ÜYELERİ BU ARABALAR KORSANDIR, BİNMEYİN DEMEYE BAŞLAYINCA…”
Servis şoförlerinin karşı karşıya gelip olayların kavgaya nasıl dönüştüğünü de anlatan Öztürk, “Okul Aile Birlikleri Servis firmalarıyla anlaşma imzalıyorlar. Bu anlaşmaları da aldıkları bağışlara göre imzalıyorlar. Biri çok yüksek bağış taahhüt etmiştir. Diğeri de veli tarafından kiralanmıştır. Nasıl ki halk otobüsüyle, belediye otobüsüyle veya minibüsle gelene okul idaresi karışmıyorsa, servisle gelene de anayasaya göre karışmaması gerekir. Fakat bazı idareciler, bazı aile birliği üyeleri buralarda ‘bu arabalar korsandır, binmeyin` demeye başlayınca şirketler yavaş yavaş horozlanmaya başlıyor ve sonrasında kavgalar oluyor.” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLARI, KATİLLER, UYUŞTURUCU MÜPTELALARI TAŞIYOR GİBİ HABER YAPTILAR”
Bazı Medya organlarının hem servis şirketlerini hem de servis şoförlerini töhmet altında bıraktığını ve bunun üzerinden kendi şirketlerine rant elde ettiklerini ifade eden Öztürk, “İki günden beridir bazı gazetelerde uydurma haberler yayımlandı. İşte üç bin servis şoförü arasında yapılana araştırmada 353 tanesinin sabıkalı çıktığı söylendi. Bu haberler eksik ve yanlıştır. Bu olayın aslı şudur: 2010 yılında, o zamanın çocuk emniyet şube müdürü tüm okul müdürlüklerine gönderdiği yazı kapsamında okullarda çalışan şoförlerin TC kimlik numaralarını aldırdı ve GBT taramaları yapıldı. GBT taramaları sonucunda örneğin Hamza Öztürk`ün herhangi bir suçtan hakkında bir şikâyet dilekçesi dahi varsa listeye eklendi. Yani adamın hakkında mahkeme kararı filan yok. Sadece bir kişinin o şoför hakkında şikayet dilekçe var ise o da o listeye dahil edilmiş. Oysaki bu kişinin sabıka kaydı değil GBT kaydı olmuş oluyor. Hepsi bu kadar. Şoförlerimizle ilgili burada bir yanlışlık oldu. Biz o zaman Emniyet Müdürüyle de konuştuk. Bir yanlışlık olduğunu bildirdik. Fakat bazı haberciler maalesef bunu sanki büyük bir ganimet bulmuş gibi sundular. Burada çocukları katiller, uyuşturucu müptelaları taşıyor gibi haberler yaptılar.” dedi.

“KAVGA EDENLERİN HEPSİ SERVİSÇİ DEĞİLDİ”
Yapılan haberlerde ayrı yanlışlar da olduğuna dikkatleri çeken Öztürk haberlerin kasıtlı olabileceğini ifade ederek şöyle konuştu: “Bu son yaşanan olayda, orada yakalananlardan bir tanesi, çocuk istismarından sabıkalı. Ancak kimse burada yakalanan kişinin servisçi olup olmadığını sorgulamadı. Çünkü yakalanan o şahıs servis şoförü değildi. Buraya giden rahmetli Cüneyt beyin arkadaşlarından biriydi. Demem o ki, oraya gidip kavga edenlerin hepsi servisçi değildi ki! Benim ailemde tek servisçi, benim. Benim kavga ettiğim bir yere kardeşlerim de gelirse, onlar da servisçi mi olurlar.”

“SERVİS ARAÇLARINA ÖZEL PLAKA GELİYOR”
Belli aşamalar kaydedildiğini ve zamanla mevcut durumun denetimlerle düzeltilmesi gerektiğini vurgulayan Öztürk servis araçlarına özel plakanın takılacağını ifade etti. Öztür, “Şu anda İstanbul`da bu sene başlayan servis araçlarının diğer taşıtlardan ayrılması için taşımacılık yetki belgesi ve kartı olanların arabalarına farklı plaka takılacak. Bu plaka numaraları da belli oldu. Bu sadece İstanbul`daki servis araçlarına has olacak. Aynı ticari taksilerde ve minibüslerde olduğu gibi olacak. O plakalardan başka araçlarda olmayacak. Bu da bir aşamadır. Daha sonra da inşallah diğer illerde olduğu gibi servis araçlarının sayısını belirlerler, plakasını sınırlandırırlar ki artık İstanbul`da da bu tür kavgalar olmasın” ifadelerini kullandı.

ŞOFÖRLÜK İÇİN EHLİYET VE SRC BELGESİ YETERLİ OLMAYACAK
Ayrıca konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bazı istenmeyen olayların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile görüşerek çözüm için servis şoförlüğü için mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu olması konusunda görüş birliğine varıldığını bildirdi. Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, servis şoförlerinin karıştığı istenmeyen olayların ardından Bakan Sarıeroğlu ile görüşülerek çözüm için artık mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu olması konusunda görüş birliğine varıldığını ifade etti. Konuya ilişkin düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsatan Palandöken, bununla ilgili yeterlilikler hazırlandığını belirtti. Palandöken, şunları kaydetti: "Yeterliliğin hazırlanması ile artık her önüne gelen servis şoförlüğü yapamayacak. Kişinin mutlaka Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yayınlanan standartlar doğrultusunda yapılacak sınavlardan başarı ile geçmesi gerekiyor. Yani artık servis şoförlüğü için ehliyet ve SRC belgesi yeterli olmayacak. Yeni düzenleme ile eski 'şoför abiler' geri gelecek. Velilere de uyarıda bulunan Palandöken, "üç kuruş ucuz olsun" diye korsan servis araçların tercih edilmemesi gerektiğini vurguladı.