ANKARA - (AA) Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları toplantısına katıldı. Merkez Yürütme Kurulu üyeleri, il başkanları, kadın ve gençlik kolları il başkanları, il genel meclis ve il belediye başkanlarının katılımıyla gerçekleşen toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

AK Parti'nin kongre takviminin belirledikleri şekilde sürdüğünü, ilçe kongrelerinin süratle devam ettiğini, belde kongrelerinin ve atamalarının gerçekleştiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti il başkanlarından parti kongrelerinde bulundukları yeri en geniş şekilde kuşatan, kucaklayan, liyakatli isimlerin göreve gelmesine öncülük etmelerini istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıda yaptığı konuşmada öncelikle parti çalışmalarına ilişkin bilgiler verirken, hedefleri hakkında da partililere uyarılarda bulundu.

Dünya gündemine ilişkin de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta Arakanlı Müslümanların yaşadıkları dram ve Kuzey Kore'nin nükleer silah denemeleriyle gündeme gelen kitle imha silahları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Ağustos ayının sonlarına doğru Myanmar yönetiminin Arakanlı Müslümanlara yönelik saldırıları hakkında da konuşan Erdoğan, Birinci Dünya Savaşı ve İstiklal Harbi döneminde Arakan Müslümanlarının Türkiye'nin zaferi için dua ettiklerini, gazetelere ilanlar verdiklerini, düzenledikleri yardım kampanyalarında topladıkları paraları Türkiye'ye gönderdiklerini hatırlattı.

"Arakan bizim için meçhul bir yer, hiçbir ilgimizin olmadığı bir coğrafya değildir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu ülkede bulunan şehitliklerimizde İngilizlere esir düşerek o bölgedeki kamplara gönderilmiş binlerce askerimiz metfundur. Esir kamplarındaki askerlerimiz bölge halkıyla çok iyi münasebetler kurmuş, hatta bir kısmı savaş bittikten sonra orada kalmayı tercih etmiştir. Görüldüğü gibi Arakan bizim için meçhul bir yer, hiçbir ilgimizin olmadığı bir coğrafya değildir." diye konuştu.

"Rohingya diasporasının da bu meselede zaman zaman farklı kaygılarla hareket ettiğini biliyoruz"

Arakan'da yaşananların uzun bir geçmişi ve karmaşık sebepleri olduğunu, farklı hesaplarla sürekli kaşınan meselelerden kaynaklandığını bildiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Medyada, özelikle de sosyal medyada dolaşan görüntülerin, resimlerin, haberlerin pek çoğunun da Arakan'la ilgisi yoktur, bunu da bilmemizde fayda var. Bu resimlerin bir kısmı bizdeki Gezi olayları ve bölücü örgütün çukur eylemleri dâhil dünyadaki pek çok hadise de kullanılmıştır, merkezi farklı yerde. Bölgeyle ilgili provokasyonlar sadece medyayla sınırlı da değildir, bir anda ortaya çıkan ve arkası karanlık silahlı örgütlerden yerel devlet güçlerinin hukukla, insanlıkla bağdaşmayan davranışlarına kadar pek çok sorun birlikte yaşanıyor. Rohingya diasporasının da bu meselede zaman zaman farklı kaygılarla hareket ettiğini biliyoruz."

"Arakan'da on yıllardır devam eden insani dramın bilinmesi, gündeme gelmesi asla istenmiyor"

Tüm bunlara rağmen, orada milyonlarca insanın mağduriyetine yol açan gelişmelerin yaşandığının bir gerçek olduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgede BM dâhil neredeyse hiçbir uluslararası kuruluşun ve yardım örgütünün faaliyet göstermesine izin verilmemesinin, yaşanan hadiselerin vahametini ortaya koyduğunu söyledi ve "Arakan'da on yıllardır devam eden insani dramın bilinmesi, gündeme gelmesi asla istenmiyor." dedi.

Arakanlı Müslümanlara 10 bin tonluk gıda, ilaç ve giyecek yardımları yapılacak

Geçtiğimiz Ramazan ayında bölgede yardım faaliyeti yürütebilen tek kuruluşun TİKA olduğuna, son gelişmelerin ardından yaptıkları görüşmeler sonunda TİKA'nın bölgedeki yardım faaliyetlerini sürdürmesini temin ettiklerine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Myanmar'ın lideri Aung San Suu Çii ile yaptığı görüşmeden sonra kapıların açıldığını, TİKA'nın bin tonluk bir yardımı kamplara götürdüğünü kaydetti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Bakü'den Bangladeş'e geçeceğini, eşi Emine Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve AK Parti Genel Başkan Yardımcılarından Ravza Kavakçı'nın bu gece Bangladeş'te olacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk etap yardımın ardından ikinci etapta 10 bin tonluk gıda, ilaç ve giyecek yardımlarının yapılacağını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda ve yapacağı görüşmelerde Myanmar konusunun gündem maddesi olacağını ve Kazakistan'da gerçekleşecek İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesinde konuyu etraflıca ele alacaklarını söyleyerek, "Myanmar yönetimini bu meselenin insani bir zeminde çözümü konusunda teşvik etmeyi sürdüreceğiz. Arakan Müslümanlarının bölgesel hesapların kurbanı olmaması için hem kendimiz çalışacağız, hem de tüm uluslararası mekanizmaları harekete geçireceğiz." diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Şu ana kadar 30'a yakın lideri aradım, kendileriyle görüşmelerim oldu, hepsine bu konuları anlattım. Özellikle İslam dünyasının liderleriyle görüşmeler yaptım, onlara bu konulardaki hassasiyetleri noktasında çağrıda bulundum, temenni ederim ki onlar da bunu ele alırlar ve bu konuda hassasiyetlerini ortaya koyarlar. Bu mazlum halk bölge üzerinde hesabı olan iki gücün arasında ezilmeyi kesinlikle hak etmiyor. Toprağın altındaki doğalgaz, petrol yatakları ve kıyılardaki limanlar için mücadele edenlerden tek isteğimiz, bunu masum insanların canı, kanı ve geleceği pahasına yapmayınız. Dünya, Suriye ve Irak'ta yaşanan hadiseler başta olmak üzere zaten yeteri kadar acıya, zulme, katliama şahit oluyor. Bunlara yenilerin eklenmesini, bir parça vicdanı ve ahlakı olan hiç kimsenin istemeyeceğine inanıyoruz. Bunun için diğer mazlumlarla birlikte Arakan'daki Müslümanlara sahip çıkmayı, sesleri olmayı, yardım elimizi uzatmayı sürdüreceğiz."

"Bizlere 'sakın ha kitle imha silahı yapmayın' tavsiyesinde bulunanlar kimler? Ellerinde en güçlü kitle imha silahı bulunduranlar"

Diğer taraftan, Kuzey Kore'nin füze denemelerinden kaynaklanan gerilimi de yakından ve endişeyle takip ettiklerini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Japonya ve Güney Kore gibi dostlarını birebir ilgilendiren bu krizin en kısa sürede çözülmesi temennisinde bulundu.

Kitle imha silahları üzerinden yürütülen bir kavganın kazanının olmayacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmede bulundu:

"Bizlere 'sakın ha kitle imha silahı yapmayın' tavsiyesinde bulunanlar kimler? Ellerinde en güçlü kitle imha silahı bulunduranlar. Bizlere ne diyorlar? 'Sakın ha.' Tamam da sizdekiler ne olacak? Birinizde 15-16 bin başlık var, birinizde 12 bin 500 başlık var, birinizde 6 bin 500 başlık var, bütün bunlar ortadayken siz başkalarına, 'sakın ha.' Tamam da bu işin önünü açan sizsiniz. O zaman gelin dünyada eğer nükleer silahlara yönelik bir mücadele başlatılacaksa bu önce sizden başlamalı. Üstelik böyle bir kavgada zararı sadece taraflar değil, tüm insanlık görecektir. Kuzey Kore'yi bir an önce gerilimi tırmandıran eylemlerden ayrıca vazgeçmeye davet ediyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Ana Muhalefet Partisi CHP'ye de yüklenerek "Türkiye'nin en büyük şansızlığının; çapsız, ruhsuz, plansız, projesiz bir ana muhalefet partisine sahip olması" olduğunu kaydetti.

"Ana muhalefet partisi programı ve gayretiyle milletimizin gönlünü kazanarak iktidara gelmek yerine, AK Parti'yle ve şahsımızla birlikte Türkiye'nin de kaybetmesi pahasına yönetimi ele geçirme anlayışıyla hareket ediyor" diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında "Dil, normal bir muhalefet dili değil, adeta bir terör örgütü dili. Onlar ne yapıyorsa, bakıyorsunuz onlar da aynısını yapıyorlar. Şu anda Almanya'daki iktidar-muhalefet mücadelesindeki ortak payda ne? Türkiye'ye saldırma, Erdoğan'a saldırma. Burada da ana muhalefetin şu andaki dili, bakıyorsunuz terör örgütünün diliyle aynı, tavırlar aynı." değerlendirmesinde bulundu. (Hamza Adiyaman - İLKHA)