Batman Baro Başkanlığı, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan gelişmeler ve son zamanlarda gözaltında işkence iddialarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

15 Temmuz darbe teşebbüsü ve sonrasında yaşanan gelişmelerin, devletin pek çok kurumunda olduğu gibi yargı içinde de zaaf meydana getirdiği belirtilen açıklamada, "Evvelinde de nicelik anlamında sıkıntı yaşayan yargı sisteminde bu kez nitelik anlamında da birtakım sorunlara yol açmıştır. Özellikle OHAL sürecinde çıkarılan KHK'larla getirilen düzenlemeler, savunma hakkına yönelik kısıtlamaları ve silahların eşitliği ilkesine aykırılıkları beraberinde getirmiştir." denildi.

Yeni bir Avukatlık Yasası'nın yürürlüğe konulmasının şart olduğu vurgulanan açıklamada, "Bununla birlikte avukatların mesleğin doğasından kaynaklanan haklarının kullanımını zorlaştıran uygulamaları ısrarla devam ettiren, avukat ile mücadeleyi suç ve suçlu ile mücadelenin bir parçası olarak kabul eden kolluk uygulamalarının sona ermesi için ayrı bir adli kolluk teşkilatını da içeren yargı reformunun bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir." ifadelerine yer verildi.

"Tek tip kıyafet gibi uygulamalar hukuk devleti ilkesini zedeleyecektir"

FETÖ sanıklarına tek tip kıyafet uygulamasına da değinilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Terörle mücadele ve meşum darbe teşebbüsüne kalkışan cunta ve destekçileri ile mücadele meşru ve zaruri olduğu kadar, bu mücadelenin hukuk çerçevesinde yürütülmesi önemlidir. Ancak henüz yargılamaları devam eden ve haklarında kesinleşmiş bir mahkûmiyet hükmü bulunmayan FETÖ sanıklarına tek tip kıyafet uygulamasının özellikle masumiyet karinesine aykırılık teşkil edeceği göz ardı edilmemelidir. Henüz ceza yargılaması sürmekte olup suçlu oldukları kesinleşmemiş sanıkların suçlu gibi muamele görmesine sebep olacak tek tip kıyafet gibi uygulamalar hukuk devleti ilkesini zedeleyecektir."

"İşkence vakıalarının yeniden görülmeye başlanması kaygı vericidir"

Son zamanlarda gözaltında işkence iddialarının gündeme geldiği ifade edilen açıklamada, "Özellikle son dönemlerde nadir de olsa gözaltında işkence vakıalarının bölgemizde yeniden görülmeye başlanması kaygı vericidir. Haklarındaki suçlama ne olursa olsun işkence ve kötü muamele insanlık onuruna aykırıdır ve kabul edilemez. Bu tür olayların yaşanmaması adına özellikle gözaltında işkence iddiasına adı karışmış kolluk görevlileriyle ilgili olarak gerekli cezai takibatın yapılması önemli ve elzemdir." denildi. (İLKHA)