Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Uluslararası haber ajanslarının Myanmar hükümetine dayandırdığı habere göre, Arakan'da şiddet olaylarının başladığı 25 Ağustos'tan bu yana 2600'dan fazla ev yakıldı. Yerel kaynaklar ise bu sayının çok daha fazla olduğunu ifade ederek 20 bin evin yakıldığını belirti. Ayrıca Budist çetelerin ve Myanmar askerlerinin katliamlarında son bir hafta içinde sadece bir bölgede 400 Müslüman daha vahşice katledildi. Hükümetin bu itirafından sonra uluslararası kuruluşların harekete geçmek için neyi beklediğine anlam verilemiyor.

700 HANELİ KÖY YAKILDI

Myanmar'ın Arakan eyaletinde yakılarak yok edilen köyler, uydu görüntülerine yansıdı. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Arakan'ın Rathidaung kentine bağlı Chein Khar Li adlı Müslüman köyünün yüzde 99'unun yanarak yok olduğuna dair yeni uydu görüntüleri yayınladı. HRW'den yapılan açıklamada, köydeki 700 yapının da yok edildiği kaydedilirken, muson mevsimi nedeniyle bölgede şiddetli yağışların etkili olduğu göz önüne alındığında bu tür büyük çaplı yangının yüksek ihtimalle kasten çıkarıldığına işaret edildi.

"DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDEN DAHA KÖTÜ"

Kuruluşun Asya Direktörü Phil Robertson da açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Bu yeni uydu görüntüleri, Müslüman köyünün tamamen yok edildiğini göstermekte ve Arakan'ın kuzeyindeki tahribatın seviyesinin düşünüldüğünden daha kötü olduğuna dair ciddi endişelere yol açmaktadır. Burası, yangın tespit ettiğimiz 17 yerleşim yerinden sadece biri. (Arakan'da) Neler olduğunun tam olarak anlaşılması için bağımsız gözlemcilerin bölgeye girmesi gerekmektedir." Robertson, Myanmar hükümetine, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi tarafından Arakan'daki insan hakları ihlallerini incelemek ve sivillere yönelik saldırılara son verilmesine dair yeni yollar aramak üzere görevlendirilen BM heyetine vize vermesi çağrısı yaptı.

KÖYLÜLER DAĞLARDA SIKIŞIP KALDI

Öte yandan Avrupa Rohingya Konseyinden (ERC) yapılan açıklamada, Buthidaung kentinin kuzeyindeki Taung Bazar, Tin May, Kaung Taung, Shidar, Fatiya ve Fansi köylerinden kaçan Arakanlı Müslümanların ordu tarafından dağlık bölgelere sürüldüğü duyuruldu. Bu insanların sayısının binlerce olabileceği vurgulanan açıklamada, ordunun engellemesi nedeniyle Arakanlı Müslümanların 3 gündür dağlarda sıkışıp kaldığı ifade edildi. Myanmar ordusunun silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan eyaletinde devam eden saldırılarında son 1 haftada binlerce Arakanlı Müslüman sivil hayatını kaybetti. Saldırılarda 60'tan fazla köy hedef alınıp bu köylerden onlarcası yakılırken on binlerce Arakanlı Müslüman da can güvenliği nedeniyle bölgeden kaçmaya çalışıyor.

400 KİŞİ DAHA KATLEDİLDİ

Myanmar'ın Arakan eyaletinde ordu ve Budist milliyetçilerin, Rohingyalı Müslümanlara başlattığı saldırılar giderek tırmanıyor. Bir bölgede saldırılar sonucu bir hafta içinde 400 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

ÖLÜ SAYISI SAPTANAMIYOR

Siviller kara ve deniz yoluyla Myanmar'dan Bangladeş'e geçmeye çalışıyor. BM, şu ana kadar 38 bin Arakanlı Müslüman'ın Bangladeş'e geçtiğini bildiriyor ancak on binlercesinin sınır bölgesindeki bekleyişi sürüyor. Myanmar hükümetinin uluslararası kuruluşlara bölgeye giriş izni vermemesi nedeniyle ölü sayısı saptanamıyor. Arakanlı sivil toplum kuruluşları hayatını kaybeden sivillerin sayısının bini aştığını bildirirken bazıları rakamın 3 binin üzerinde olduğunu belirtiyor.

‘SONUÇ ALABİLİRİZ`

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Arakanlı Müslümanlara yapılan katliamlarla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uluslararası alanda girişimlerde bulunduğunu belirterek, 'İnşallah en kısa sürede bu konuda sonuç alırız' derken, Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu da, “İki hafta sonra New York'ta Müslüman  ülkelerin liderleri, uluslararası örgütler, BM Arakan Danışma Komisyonu Başkanı  Kofi Annan, BM genel sekreteri ve diğer liderlerle toplantı yapıp bu işi çözmemiz lazım" açıklamasında bulundu

BM`DEN İNSANİ FELAKET UYARISI

BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre Antonio Guterres, Arakan'da "insani felaketin" önlenmesi için "güvenlik operasyonlarını" sürdüren Myanmar güçlerine, sükûnet ve itidal çağrısı yaptı.

Myanmar hükümetinin ihtiyaç duyanlara güvenlik ve BM ile diğer kuruluşların sunduğu yardımlara erişim imkânı sağlama sorumluluğu olduğunun altını çizen Guterres, "Şu andaki durum, bu şiddetin temellerinde yatan nedenlere bütüncül bir şekilde yaklaşmanın aciliyetini vurguluyor. Myanmar hükümetine, Arakan Danışma Komisyonunun önerilerini hayata geçirme çağrısı yapıyorum." ifadelerini kullandı. Bangladeş'in Arakanlı sığınmacılara verdiği desteğe de teşekkür eden Guterres, sığınmacıların BM ve ortağı yardım kuruluşlarının desteğine ulaşmalarının temin edilmesini istedi.