Eski bayramlarda yaşanan hareketliliğin olmamasından yakınan Gaziantep'teki esnaflar, umutlarını bayrama bağladıklarını, ancak satışların eski bayramlara nazaran çok düşük olduğunu belirtti.
Gaziantep'te Kurban Bayramı öncesi alışverişe çıkan vatandaşların ekonomik nedenlerden dolayı alış veriş yapmadığını belirten esnaflardan kimileri diğer bayramlara göre işlerin azlığından yakınırken, kimi esnaf ise alışverişten memnun olduğunu söyledi.
Gaziantep'te uzun bir süredir işleri iyice azalan ve ekonomi sıkıntı yaşayan esnafın, Kurban Bayramı dolayısıyla piyasanın hareketlenmesi sonucu bir kez daha yüzü güldü. Gaziantep merkezde çarşı ve pazarlarda yaşanan büyük hareketlilik kimi esnafın yüzünün gülmesine sebep olurken, kimi esnafta yaşanan durgunluğa rağmen şükür ettiklerini dile getirdi.
Ramazan Bayramı'na göre bu bayramda şeker satışlarının çok az olduğunu belirten Mehmet Zater, "Ramazan Bayramı'na göre bu bayram şeker satışları satışlarımız biraz daha zayıf oldu. Ama her yıl son üç günde biraz hareketlilik oluyor. İşlerimiz iyidir. Allah'a şükürler olsun. Şeker fiyatlarımız geçen senenin fiyatları ile aynıdır, değişen bir durum yok."dedi.
Çarşının çok kalabalık olduğunu, ancak alışverişin olmadığını, vatandaşların sadece bakmakla ve fiyat sormakla yetindiğini belirten çarşı esnaflarından ayakkabıcı Metin Kiraz, eski bayramlara nazaran çok düşük olduğunu halkın alışveriş için çıktığını fakat alışverişin olmadığını belirti.
Gaziantep'te bu mevsimde yöresel salça ve kurutmalık sezonu olduğunu ve bütün masrafların da üst üste gelmesinin de satışlarına yansıdığını belirten Kiraz, şöyle konuştu:
"Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramını biz bir tutamıyoruz. Bu sene okulların açılması bayrama denk geldi. Gaziantep'te bu mevsimde yöresel salça ve kurutmalık sezonu var. Masraflar üst üste geldi. Bu sene zaten kurban fiyatları da çok pahalı. Genel olarak piyasada ciddi bir sıkıntı ve daralma var. Şükür ediyoruz. Ama biz satışlardan memnun değiliz. Çünkü bir bayram havası yaşayamadık. Normalde biz bayramlarda son bir hafta gece saat 24.00'e kadar açık kalıyorduk. Şimdi saat 22.00 bile kalmıyoruz. Normal günler gibi geçiyor. Eski bayramlar kalmadı. Eskiden bayramlara has bir alışveriş, bir bayram havası ve maneviyat vardı. Bu maneviyatı hem büyükler yaşıyordu, hem de çocuklarına yaşatıyorlardı. Ama şuan ise gerek imkanların azalmasından gerekse teknolojinin yaygınlaşmasından dolayı çocuklar bayramın ne olduğunu bilmiyor. Bunun da etkisinin olduğunu düşünüyorum."
"Vatandaş ancak kurbanını alabiliyor"
Kurban Bayramı'nda alışverişin Ramazan Bayramı'na oranla düşük olduğunu belirten giyim satıcılığı yapan Selami Ayhan da, "Ekonomi olarak kurban piyasayı etkiliyor. Esnaf olarak biz bu durgunluktan şikayetçiyiz. İşlerimiz bayağı durgun geçiyor. Geçen bayrama göre işlerimiz yarı yarıya düştü. Kurban fiyatı bin 250 lira olmuş. Vatandaş ancak kurbanını alabiliyor. Tekstili ikinci plana atıyor. İki bayram arası 75 gündür. Ramazan Bayramı'nda kıyafet alan Kurban Bayramı'nda almıyor."ifadelerini kullandı.
Satışlarının geçen bayramlara göre biraz daha düşük olduğunu söyleyen Mehmet Bahçeci de, "Allah'a şükürler olsun, işlerimiz fena değil. Şeker ve lokum satışları Ramazan Bayramı'nda biraz daha fazla oluyordu. Kurban Bayramı'nda pek o kadar şire türleri gitmiyor. Fiyatlarımız Ramazan Bayramı ile aynıydı. Değişen bir durum yoktur."şeklinde konuştu.
Bereketiyle ve güzelliğiyle bir bayramın daha geldiğini belirten Mehmet Deniz ise, şunları söyledi:
"Gerçekten de o eski bayramlar ve hazırlıkları yoktur. Normal şartlarda şuan bizim çok yoğun olmamız lazımdı. Ama yine de Allah'a şükürler olsun. Bu sene yaş fıstığın bayrama denk gelmesi de iyi oldu. Yaş fıstık kuru fıstığa göre biraz ucuz olduğu için vatandaşlar misafirlerine bol bol fıstık ikram edebilirler."
Bıçak, satır, mangal ve kebap şişi gibi Kurban Bayramı'nda lazım olan malzemeleri satan esnaflardan Ceyhun Aslansoy da, satışlardan memnun olduğunu ifade etti.
Öte yandan Kurban Bayramı ile ilgili duygu ve düşüncülerini de dile getiren esnaflar, bayramın başta İslam alemi olmak üzere bütün dünyaya huzur, mutluluk ve esenlik getirmesini, Müslümanların da birlik ve beraberliğine vesile olmasını temenni ettiler.
Kurban Bayramı dolayısıyla Hollanda'dan Gaziantep'e geldiklerini belirten Mustafa Halaoğlu ve eşi de, "Biz yurt dışında kalıyoruz. Bayram tatiline geldik. İnşallah bayramı da burada yapacağız. Her sene de bayram için gelemiyoruz. Bu bayram kısmet oldu, bayram çok güzel geçiyor. İnsanın kendi vatanında bayram yapması her başkadır. Çok mutluyuz, sevinçliyiz. Güzel bir duygu. Bayramda herkesin çok iyi olmasını, ülkemize ve memleketimize barış gelsin. Kazasız ve belasız güzel bir bayram olsun. Burada olduğumuz için çok mutluyuz." diye konuştular. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)