Siirt'teki siyasi parti ve STK temsilcileri ile kanaat önderlerinin Kurban Bayramı münasebetiyle verdikleri mesajlarda, İslam ümmeti için birlik ve beraberlik temennileri öne çıktı.

Bayramın barış ve huzur getirmesini dileyen HÜDA PAR Siirt İl Başkanı Behcet Sevgili, "Bir mübarek Kurban Bayramı'na daha kavuşmak üzereyiz. Kurban Allah'a yaklaşmak için yapılan bir ibadettir. Biz de bu vesileyle her yıl kurban kesiyoruz. Gelin görün ki oluk oluk Müslüman kanının akıtılması, bizleri derinden yaralamaktadır. Rabbimizden dileğimiz, bu bayramı vesile kılarak, bir an önce tüm İslam âlemini selamet sahiline çıkarmasıdır. Bu vesile ile tüm İslam âleminin Kurban Bayramı'nı en içten dileklerimle tebrik eder, hayırlara vesile olmasını yüce Allah'tan niyaz ederim." dedi.

Siirt İl Müftüsü Faruk Arvas da verdiği bayram mesajında, "Bu bayramın, Allah'ın rızasına ve kurbiyetine, müminlerin yardımlaşma, dayanışma ve uhuvvetine, ümmet olarak sevineceğimiz gelişmelere ve cümlemizin iki cihan saadetine vesile olmasını Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum. Nice bayramlara, sıhhatle ve afiyetle ümmet olarak ulaşalım. Bu temenni ve dileklerimle tekrar hepinizin bayramını tebrik ediyorum. Yüce Mevla Ümmet-i Muhammed'e gerçek anlamda sevineceği bayramlar nasip eylesin." temennisinde bulundu.

"Allah ile aramızda engel olan dünya malını kurban etmemiz gerekir"

Mustazaflar Cemiyeti Siirt Şube Başkanı olarak tüm İslam âleminin bayramını tebrik eden Orhan Ay ise, verdiği bayram mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Biliyorsunuz kurban anlam olarak yaklaşmak, yakın olmak demektir. Kurban kesmekle Müslümanlar Allah'a yaklaşmış oluyorlar. Yani kurban bir nevi Allah ile kul arsındaki yakınlaşmadaki engelleri kaldırmaktır. Allah'a yaklaşmak için vesileler aramamız, Allah ile aramızda engel olan dünya malını kurban etmemiz gerekir. Ayrıca bunu sosyal bir yönü de vardır. Fakirler ve komşular kurban etinden faydalanıyor. Bu şekilde zengin ile fakir arasındaki sevgi bağı artmış, bencillik de ortadan kalkmış oluyor. Modern çağın sürüklediği felaketlerden bir tanesi bencilliktir. Kurban etinin dağıtılmasıyla bu felaket ortadan kalkıyor. Müslümanlar kendi nefisleri için istediklerini kendi kardeşi içinde istiyorlar ve onlara da hediye ediyorlar. Bu vesile ile gücü yeten her Müslümanı kurban kesmeye davet ediyor ve İslam ümmetinin bayramını tebrik ediyorum."

"Tefrikalarımızı, ihtilaflarımızı kurban etme zamanı gelmiştir"

Peygamber Sevdalıları Platformu Siirt temsilcisi Sabahattin Keleş de bayram mesajında birlik ve beraberliğe vurgu yaparak şunları dile getirdi:

"Kurban Bayramı, Hz İbrahim ile Hz İsmail'in bu ümmete mirasıdır. Ne yaptılar onlar, kendi canlarını Allah yolunda feda etmek için ona teslim oldular. Müslümanlar olarak bizler de Kurban Bayramı'nda tefrikalarımızı, ihtilaflarımızı kurban etme zamanı gelmiştir. Onun için bizler Hz İsmail gibi, Hz İbrahim gibi samimiyetimizle, nefislerimizi Allah yolunda kurban etmemiz lazım. Arakan'da yaşananlar, ümmetin ne hale geldiğinin bir göstergesidir. Maalesef sadece dua ile telin etmekle yetiniliyor. Oysa 1,5 milyar Müslüman olarak birleşseydik, beraber olsaydık, ben inanıyorum ki Arakan'daki Budistler bu zulmü Müslüman kardeşlerimize yapamazlardı. Buradan Müslüman kardeşlerime bir çağrıda bulunmak istiyorum; bayramın ikinci günü Ulu Cami'de peygamber sevdalıları olarak bayramlaşma etkinliğiniz olacak, bütün kardeşlerimizi bayramlaşma etkinliğini davet ediyorum. Yüce Allah'tan bu bayramı bütün Müslümanlara hayırlı, bereketli kılmasını niyaz ediyorum."

Kurban bayramını bir sevinç günü olduğunu ancak son zamanlarda İslam dünyasına yönelik saldırılardan dolayı Müslümanların bayrama hüzünlü girdiğini kaydeden Diyanet-Sen Siirt Şube Başkanı Hamit Evin ise "Kurban Bayramı ve Hac; barışın, esenliğin,  birlik içinde duanın, yakarışın statülerden arınarak eşitlenmenin, kendini bilmenin, tefekkürün, sabrın, nefisleri terbiye etmenin, hiçbir canı incitmeden yok etmemenin, yoksula yakınlaşmanın bayramıdır." dedi.

"Kurban, Allah dışında vazgeçilmez hiçbir şey olamadığının simgesel anlatımıdır"

İslam ümmeti olarak yaşanan üzücü hadiselerin Müslümanları birbirlerine kenetlemesi gerektiğini ifade eden Evin, "Yine bir kurban bayramına erişmiş bulunuyoruz. Rabbim her şeyden önce coğrafyamıza, İslam âlemine Kurban Bayramı vesilesiyle sulh, selamet, barış ve esenliği yeniden tesis etmemizi nasip etsin. Kurban Allah'a yakın olma anlamına gelir. Başka bir ifade ile Allah'a ibadet etme maksadıyla bir hayvanı Allah için kurban etmesidir. Kurban, Allah dışında vazgeçilmez hiçbir şey olamadığının simgesel anlatımıdır. Hz İbrahim bunun en güzel sembolüdür. Allah onun dışında hiçbir şeyin hatta kendi canının, kendi evladının vaz geçilmez olmadığının destansı bir duruşla çağları delerek insanlığa göstermiştir. Kurban, her yıl bu ailenin samimiyetinin ve fedakârlığının yâd edilmesidir. Kurban ibadeti, İslam toplumlarının şiarı sayılan ibadetlerden en önemlisidir. Bu vesile ile tüm İslam âleminin,  ümmetinin birlik ve beraberliğini sağlaması temennisiyle Kurban Bayramı mübarek olsun." diye konuştu. (Murat Orhan - İLKHA)