Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Gaziantep Şubesinin öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, Myanmar ordusu ve Budistler tarafından Arakan'da Müslümanlara yönelik katliam ve soykırıma tepki göstererek, Türkiye başta olmak üzere bütün İslam ülkelerinin kararlı bir biçimde harekete geçmesi gerektiğini belirttiler.

Öğle namazının ardından Ulu Camii önünde toplanan kalabalık, ellerinde Arakan'da yaşanan olayların yer aldığı fotoğraflar taşıyıp, duruma tepki gösterdi. Basın açıklamasını okuyan Anadolu Gençlik Derneği Şube Başkanı Özcan Fidan, bayram sevinci yaşanacak günlerde Arakan'da Müslümanların katliamla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Fidan, "Tüm Müslümanların Kurban Bayramı şükrü ve sevinci için hazırlanması gereken bu günlerde Bengal Körfezi'nin doğu kıyılarında yaşayan Arakanlı kardeşlerimiz yine bir katliamla karşı karşıyadır. Arakanlı Müslümanlar, yeni doğan bebekler ve küçücük çocuklar da dâhil tüyler ürpertici bir şekilde şehit edilmekte ya da insanlık dışı muameleye tutulmaktadırlar." dedi.

Her türlü temel hakkı yok sayılan, topraksız ve kimliksiz olarak yaşamak zorunda kalan Müslümanların bütün dünyanın gözleri önünde sürek avına tabi tutulduğunu belirten Fidan, "Atalarından kalan toprakları terk etmeye zorlanan, bunun neticesinde komşu ülkelere sığınan Arakanlı Müslümanların durumu iç açıcı değildir. Geçtiğimiz yıllarda da benzer katliamlar yaşanmış, biz bu katliamlar karşısında başta Türkiye olmak üzere tüm İslam ülkelerindeki yönetimleri ve uluslararası kuruluşları fanatik Myanmar hükümetine karşı tepki göstermeye ve yaptırım uygulamaya davet etmiştik. Bugün yaşanılan süreç ise faşist Myanmar hükümetine gösterilen tepkinin ve uygulanan yaptırımların son derece cılız olduğunu düşündürtmektedir." ifadelerini kullandı.

Türkiye başta olmak üzere bütün İslam ülkelerinin yöneticilerinin kararlı bir biçimde harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Fidan, "Bu katliam gerçeği, insan hakları ihlalleri ve faşizan uygulamalar mutlaka uluslararası platformlara taşınmalıdır. Kıbrıs'ta bir problem yokken, 40 yılı aşkın bir süredir kimsenin saçının teline zarar gelmemişken Kıbrıs'la ilgili toplantı üstüne toplantı yapan BM, Arakan konusunda gereken adımları atmaya zorlanmalıdır. Uluslararası insani yardım kuruluşlarının Arakan'a girişi ve yardımların ulaşması garanti altına alınmalıdır." şeklinde konuştu.

Arakanlı Müslümanların can emniyeti, ekonomik hakları, inanç hürriyetleri, eğitim hakları ve kültürel haklarının garanti altına alınması gerektiğini sözlerine ekleyen Fidan, şunları söyledi: "Hemen mülteci olarak yaşayan Arakanlıların atalarının topraklarına dönüşünü kolaylaştıracak şartlar hazırlanmalıdır. Kurban Bayramı için hazırlık yaptığımız günlerde Arakan'da yüreklerimizi parçalayan bu tablo İslam ülkelerinin bir ve bütün olarak oluşturacakları bir İslam birliğinin eksikliğinin bir kez daha nelere mal olduğunu göstermiştir."

Basın açıklaması, İl Vaizi Cemil Çiçek'in yaptığı duanın ardından sona erdi. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)