İç savaştan kaçarak Türkiye'ye yerleşen ve Kurban Bayramı'nı ülkelerinde yakınlarıyla geçirmek isteyen Suriyeli sığınmacıların, Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan geçişleri devam ediyor.
Valilik tarafından oluşturulan randevu sistemine kaydını yaptırdıktan sonra sınır kapısındaki gümrük sahasına alınan Suriyeliler, gece saatlerinden itibaren sınırda uzun kuyruklar oluşturuyor. Göç İdaresi İl Müdürlüğü, jandarma ve polis nezaretinde işlemlerini yaptıran Suriyeliler, daha sonra ise gümrük muhafaza ekiplerinin kontrolünün ardından otobüslerle bayram için ülkelerine dönmenin sevincini yaşıyor.
İç savaştan dolayı Türkiye'ye sığınan ve bayram için ülkelerine geçiş yapan Suriyelilerin sayısı 50 bini aşarken, Suriyeliler ülkelerindeki savaşın tamamen sona ermesiyle bayramları savaştan önce olduğu gibi doğup büyüdükleri topraklarda aileleri ve yakınlarıyla huzur içerisinde idrak etmek istediklerini söylediler.
Yılladır ülkelerindeki savaşın tamamen sona ermesini ve ülkelerinde huzurlu bir bayramı geçirmenin arzusuyla yaşadıklarını belirten Suriyelilerden kimi bayramdan sonra tekrar Türkiye'ye geleceğini dile getirirken kimisi de bir daha Türkiye'ye dönmeyeceklerini ve ülkelerinde kalmak istediklerini ifade ettiler.
Kurban Bayramı için Suriye'ye geçmek için sınırda bekleyen Suriyeliler, duygu ve düşüncülerini İLKHA ile paylaştı.
Yaklaşık 4 yıl önce Suriye'deki savaştan dolayı Türkiye'ye gelerek ailesiyle İzmir'e yerleştiğini belirten Ali Moslu, "İnsanın kendi memleketi gibisi yoktur" diyerek bir daha Türkiye'ye dönmeyeceğini söyledi.
Kurban Bayramı dolayısıyla Suriye'ye gideceğini belirten Moslu, "Biz İzmir'den geliyoruz. Bayram için Suriye'ye gidiyoruz. Gece saat 01.00'de geldik. Halen de geçmek için bekliyoruz. İnşallah bayram için Suriye'ye gideceğiz. Burada güneşin altında çok bekliyoruz. Geçiş biraz hızlı olsa daha iyi olur. Ben 4 yıldır Türkiye'deyim. Suriye'nin Türkmenlerindenim. Türkiye'ye El-Bab'dan geldim. Suriye'de babam kaldı, onun yanına gidiyorum. Annem de hasta olduğu için getirmedim. Bu güneşin altında bekletmek istemedim. Eğer durumu iyi olursa annemi de götüreceğim. Şu an burada 3-4 bin kişi bekliyor. 2 yıldır Suriye'ye gitmedim. Son durum nedir bilmiyorum. Şu an bizim bölge IŞİD'den kurtarıldı. Eğer durumlar iyi olsa kalacağız ve bir daha dönmeyeceğiz." dedi.
Suriye'ye geçmek için dün geceden beri ailesiyle sınırda beklediğini belirten Mustafa Alilağa, "Ben 5 yıldır Türkiye'deyim. Suriye'ye bayram tatiline gidiyorum. Bayram vesilesiyle ailemizi ve büyüklerimizi görmek için gidiyoruz. Suriye'de annem ve babam var. Şu ana kadar da onlarla hep telefonla görüşüyorduk. En son 2 yıl önce görmüştüm. Şimdi ise inşallah bayram dolayısıyla gittiğimde göreceğim." ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 3 yıldır Türkiye'de olduğunu ve Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesine yerleştiğini belirten Müslim Elfaris ise, Suriye'de yapacak bir işi kalmadığı için Türkiye'ye geldiğini söyledi.
Türkiye'de bütün ihtiyaçlarının karşılandığını söyleyen Elfaris, şimdi de bayramı ülkelerinde geçirmek için kendilerine izin verildiğini ifade etti.
Elfaris, "Bayramı ülkemizde geçirdikten sonra tekrar döneceğiz. Çünkü burada akrabalarımız var. Suriye'nin Haseki kentinde kalıyoruz. Çocuklarım orada kalıyor. Ben tek başıma geldim. Şimdi de ben bayram için çocuklarımın yanına gidiyorum. Bayramdan sonra tekrar döneceğim. Çünkü halen orada durum iyi değil. Bayram olmasaydı, gidemezdik." şeklinde konuştu.
5 yıl önce çatışmaların artması sonucu birçok yakınını bırakarak Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldığını belirten Mustafa Ali, anne, baba ve kardeşinin Suriye'de olduğunu, bayram ziyaretinin ardından Türkiye'ye dönmeyi düşündüğünü ifade etti.
Yaklaşık 5 yıl önce bir oğlunu, 3 kızı ile torunlarını Suriye'de bırakmak zorunda kaldığını ve Batman'da yeğenlerinin yanına yerleştiğini ifade eden Nuray Osman (90), bayram vesilesiyle yıllardır göremediği yakınlarına kavuşma şansını bulduğunu belirtti.
Osman, "Çocuklarım için Türkiye'ye geldim. Türkiye'ye gelmeseydim, çocuklarımı ya öldürürlerdi yada askerde bırakmazlardı. 5 yıldır da Türkiye'deyim. Oğlum 'anne seni özledim, yanıma gel' dedi. Ben de yürüyemiyorum, ayaklarım hiç tutmuyor. Ancak bastonla yürüyebiliyorum, bu halimle çocuklarım için Suriye'ye gideceğim. Bayramda çocuklarımı görüp tekrar geleceğim." ifadelerini kullandı.
Mahmut Sahir ile Sidre Neddeh de yıllar sonra doğup büyüdüğü topraklara gitmenin verdiği mutluluğun tarifinin olmadığını dile getirdi.
Rıdvan Alhab ile Yahya Halil de, ülkelerini özlediklerini, akraba ziyaretinin ardından Türkiye'ye döneceklerini aktardılar.
Yıllardır Suriye'de kalan yakınlarının hasretini çektiklerini belirten Fayat Ahmet de, "Suriye'ye ailemizi ziyarete gideceğiz. Allah Türkiye'den ve halkından razı olsun, bize yardımcı oldular. Bayram dolayısıyla tekrar ailemizi görme fırsatı olacak. Antep'te kalıyorum. Şimdi de Cerablus'a gidiyorum. 5 yıldan beri Antep'teyim. İlk sıralar Suriye'ye gidip gelirdim. Ancak son 4 yıldır işimden dolayı gidip gelemiyordum. Bu bayram elimize fırsat geçti. Suriye'de ailemle kalıyorduk. Savaş olunca köye geldik. Türkiye'de akrabalarımız da var. Şuan Türkiye'de bir düzenim var. Bayram ziyaretinden sonra tekrar geleceğim." dedi.
6 yıldır Türkiye'de olduğunu, İstanbul'da kurulu bir işinin olduğunu, bundan dolayı bayramdan sonra tekrar Türkiye'ye döneceğini belirten Muhammed ise, Suriye'yi çok özlediğini, savaşın tamamen sona ermesiyle tekrar doğup büyüdüğü topraklara yerleşmek istediğini ifade etti. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)