Kurban Bayramı'nı ülkelerinde geçirmek için Türkiye'nin dört bir tarafından Kilis'e gelen Suriyeliler, Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan ülkelerine geçiyor. Sınır kapısındaki yoğunluk sürerken, başvuru yapan 67 bin Suriyeliden 50 bini işlem yaptırıp Suriye'ye geçti.

Kilis Valiliğinin izniyle Kurban Bayramı'nı ülkelerinde geçirmek isteyen Suriyeli sığınmacıların Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan geçişleri devam ediyor. Gece saatlerinden itibaren aileleri ile sınır kapısına gelip sıraya giren Suriyeliler, izin belgesi, pasaport ve valiliğin resmi sitesinden aldıkları randevu ile ülkelerine geçiyor.

Kurban Bayramı'nı El-Bab, Azez, Mare, Aktarin ve Çobanbey gibi güvenli bölgelerdeki yakınlarının yanında geçirmek üzere ülkelerine giden Suriyelilerin sayısı iki haftada 50 bini bulurken, sınırda ise yaklaşık 3 kilometre kuyruk oluştuğu görüldü.

Valilik tarafından oluşturulan randevu sistemine kaydını yaptırdıktan sonra sınır kapısındaki gümrük sahasına alınan Suriyeliler, gece saatlerinden itibaren sınırda uzun kuyruklar oluşturuyor. Daha sonra Göç İdaresi İl Müdürlüğü, jandarma ve polis ekiplerinin nezaretinde işlemlerini yaptıran Suriyeliler, gümrük muhafaza ekiplerinin kontrolünden sonra otobüslerle ülkelerine gönderiliyor.

Kilis Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından sınırda kurulan sağlık merkezinde UMKE tarafından 0-15 yaş grubundaki çocukların eksik aşıları tamamlanıyor. Sınır kapısında oluşturulan kontrol noktalarında işlemlerini yaptıktan sonra Suriyeliler, ülkelerine geçiyor.

Sınırdaki yoğunluk nedeniyle zaman zaman izdiham yaşanırken, yaşlı ve çocukların ezilme tehlikesi geçirdiği geçişler sırasında yoğun önlemler alınıyor. Kalabalık nedeniyle hırsızlık olaylarına karşı sivil kıyafetli polislerin de görev yaptığı sınır kapısında, ülkesine gitmek için başvuru yapan 67 bin kişiden 50 bini işlem yaptırıp Suriye'ye gitti.  

Şu ana kadar 50 bin Suriyeli sınırdan geçiş yaparken, sınır kapısındaki izdiham ve yoğunluk ise devam ediyor. Sınırdaki yoğunluk ve aşırı sıcaklığa rağmen valilik ve belediyeler tarafından Suriyeliler için herhangi bir gölgelik ve çadır kurulmaması ise özellikle yaşlı, engelli, çocukları ve annelerinin kucağında olan yeni doğmuş bebekleri mağdur ediyor.

Aşırı sıcaklardan korunmak için kimi Suriyelilerin ağaçların gölgeliklerine sığındığı görülürken, kimileri de kendi imkânları ile yanlarında getirmiş oldukları bezlerle oluşturduğu gölgeliklere sığınıyor.

Herhangi bir gölgelik bulamayanlar ise ülkelerine geçmenin verdiği sevinç ile aşırı sıcaklıklara rağmen güneşin altında çaresiz bir şekilde bekliyor. Savaşın mağdur ettiği çocukların yıllar sonra kendi ülkelerine dönmenin yaşadığı sevinç ise görülmeye değer. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)