Dışişleri Bakanlığı, Kerkük Vilayet Meclisi'nin Kerkük'ün Irak Kürdistanı'nın referandumuna dahil edilmesine yönelik aldığı karara tepki gösterdi.
Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kerkük Vilayet Meclisi'nin (KVM) Kerkük'ün statüsüyle ilgili olarak Irak Anayasası'nın hilafına aldığı 28 Mart ve 4 Nisan tarihli kararlar ile IKBY'nin bağımsızlık referandumu düzenlenmesi yönünde aldığı karara ilişkin görüş ve endişelerin IKBY ve Irak Merkezi Hükümeti nezdinde dile getirildiği, bu husustaki kaygıların uluslararası kamuoyu ile de paylaşıldığı belirtildi.
Açıklamada, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 23 Ağustos 2017 tarihinde Irak'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında bahsekonu referandumdan vazgeçilmesi gerektiğini bir kez daha vurguladığı, özellikle referandumun aidiyeti tartışmalı bölgelere teşmil edilmeye kalkışılmasının taşıyacağı risklere işaret ettiği ifade edilerek şöyle denildi:
"Bağımsızlık referandumunun yapılması zaten başlı başına bir hata iken, bugün (29 Ağustos) KVM'nin Kerkük'ün referanduma dahil edilmesi yönünde aldığı karar hatalar zincirine yeni bir halka daha eklemiş, Irak Anayasası'nın bir kez daha ciddi ihlalini teşkil etmiştir. KVM'nin kabul edilmesi mümkün olmayan sözkonusu kararı, Kerkük'ün asli unsurları olan Türkmen ve Arap gruplar tarafından boykot edilmiştir. Bu vesileyle, Bağdat İdari Mahkemesi'nin 17 Ağustos 2017 tarihinde KVM'nin ve IKBY'nin statüsü tartışmalı bölgelerle ilgili herhangi bir tasarrufta bulunma yetkisinin bulunmadığına hükmettiğini hatırlatırız. Bahsekonu tehlikeli hareket tarzının ısrarla sürdürülmesi, IKBY'nin ve Irak'ın çıkarına hizmet etmeyeceği gibi, uluslararası toplum tarafından da kabul görmeyecek, ayrıca kritik gelişmelerin yaşandığı bu dönemde bölgenin barış ve istikrarına da katkı sağlamayacaktır."
41 üyeden 24'ü referanduma katılma kararı aldı
Kerkük Vilayet Meclisi, bugün yaptığı toplantıda 25 Eylül'de yapılacak olan bağımsızlık referandumuna Kerkük'ün de katılması kararını aldı.
Bugün saat 10.00'da başlayan toplantıda karar, oy çokluğuyla alındı. Kürt, Türkmen, Arap, Keldani ve Asurilerin oluşturduğu Kardeşlik Grubu'nun lehte verdiği 24 oyla karar alındı.
Kardeşlik Grubu'nun 2 Türkmen, 2 Arap ve 1 Hristiyan temsilcisi de oylamada "Evet" oyu kullandı.
Kerkük İl Meclisi Türkmen Grubu üyesi Ali Mehdi, Türkmen ve Arap üyelerin söz konusu oturumu boykot ederek katılmadığını belirterek, karara itiraz edeceklerini belirtti.
Kerkük İl Meclisi'nde Kürtlerin 26, Türkmenlerin 9, Arapların da 6 üyesi bulunuyor. (İLKHA)