Batman'ın Gercüş (Gercews) ilçesindeki çoğu köyde, hazmı kolaylaştırıcı ve iştah açıcı özelliklere sahip sumak (simak) bitkisinin hasadı yapıldı.

Ulaş (Zêlîyê), Çiçekli (Şiferê), Seki (Xerabebena) ve civar köylerde daha çok üzüm bağları ile tarlalarda kendiliğinden yetişen sumağın bakımı ve budaması köylüler tarafından yapılıyor.

Yemeklere baharat olarak katılan ve soğutularak şerbet halinde tüketilen sumağın hasadına, olgunlaştığı dönem olan ağustos ayının başlarında başlanıyor.

Ulaş köyü sakinlerinden Hüseyin Kaya, üretimini oldukça fazla yaptıkları sumağın, köyleri için gelir kaynağı olduğunu söyledi.

Kırmızı sumak (simağa sor) ve beyaz sumak (simağa gevr) adında iki çeşit sumak olduğunu belirten Kaya, "Buralarda en çok sumak yetişiyor. Şimdi tam sumak zamanıdır. Sumak hasadına başlanmış ve hasadı bitmek üzeredir. Midyat ve başka yerlerden tüccarlar gelip sumağı alıyor. 9 ila 13 lira arası satılıyor. Ulaşın sumağı güzel ve temizdir. Sadece hasat yapılırken biraz zorluğu var. Sumak kendiliğinden yetiştiği için özel bir ilgi istemiyor. Hasat yapıldıktan sonra bazıları temizledikten sonra kurutup satıyor, bazıları ise direkt kurutup satıyor." dedi.

Sumağın tarlalarda kendiliğinden yeşerdiğini ve ilaçsız, doğal olduğunu ifade eden Çiçekli köyü sakinlerinden H. Ahmet Çelik, "Sumağımız ilaçtır. Hiçbir ilaçlaması yok, sağ ve doğaldır. O kadar güzeldir ki bir sene alan sonraki sene de alıyor. Limon ve diğer ürünler gibi değil, yemesi çok lezzetlidir. Geçen sene sumağın fiyatı 8 ila 9 lira arası satılıyordu. Bu yıl ise 9 ila 13 lira arası satılıyor. Ekşiliği ve yemesi çok lezzetlidir. En güzel yanı da doğal yetişiyor. Onun için bir kere alanlar her zaman almaya davam ediyor." şeklinde konuştu. (M. Sait Çelik - İLKHA)