Damızlık dişi hayvanların kurbanlık olarak satılmasının ve kesilmemesinin yasak olduğu uyarısında bulunan Batman Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, kurallara uymayanlar hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılacağını belirtti.

Sürdürülebilir bir hayvancılık için damızlık dişi hayvan varlığının artırılmasının büyük önem arz ettiği belirtilirken, bu sebeple Batman İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu tarafından damızlık dişi hayvanların kurbanlık olarak kesimlerinin önlenmesi için bir takım kararlar alındığı bildirildi.

Alınan kararlar ise şu şekilde sıralandı:

1- Gebe ve damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların ilde bulunan mezbahanede kurbanlık olarak kesimlerine müsaade edilmeyecek.

2- Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından kurban satış yeri olarak belirlenen İlimiz İkiztepe köyünde faaliyette bulunan İvme Et ve Et Ürünleri Limited Şirketine ait hayvan pazarına gebe veya damızlık niteliği taşıyan hayvanların girişlerine izin verilmeyecek.

3- Diğer illerden ve İlçelerimizden gelen gebe veya damızlık niteliği taşıyan hayvanların kurban satış yerlerine girişlerine izin verilmeyeceği gibi gebe veya damızlık niteliği taşıyan hayvanların ilimizden de diğer illere ait kurban satış ve kesim yerlerine sevkleri yapılmayacak.

4- Dişi hayvanların kesimi için hayvan sahibinin en az iki veterinerin hekimin imzası olan 'gebe ve damızlık değeri yoktur' raporunu serbest veteriner hekim veya resmi veterinerin hekimlerden rapor alması gerekmekte.

5- Alınan kurallara uymayanlara 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ile diğer kamu kurumların ilgili Kanun'ları çerçevesinde gerekli işlemler yapılacak. (İLKHA)