Bursa'da unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden bıçakçılığın son temsilcileri, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla kurbanlık kesiminde kullanılacak bıçakların bilemesi ve tamiri nedeniyle yoğunluk yaşıyor.
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Türkiye'nin önemli bıçak ustalarının yetiştiği Bursa'da bıçakçılar müşterilerin getirdiği bıçakları hem biliyor hem tamirini yapıyor.
Kurban Bayramı için üretilen yeni bıçakların tezgâhlardaki yerini aldığı dükkânlarda, vatandaşların getirdikleri bıçaklar da bileme makinesiyle keskinleştiriliyor.
Bazı vatandaşlar Kurban Bayramı için yeni bıçak tercih ederken, bazıları ise eski bıçaklarını biletmeyi tercih ediyor. Bıçak ustaları, vatandaşların bıçaklarını keskinletme işlemini son günlere bırakmama konusunda uyarıyor.
"4 işlemden geçirerek keskinleştiriyoruz"
4 kuşaktır ailece bıçakçılıkla uğraştığını dile getiren Saffet Keremsoy, kendisinin de 35 yıldır bıçakçılık yaptığını söyledi.
Keremsoy, Bursa Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği Bursa Bıçakları Tasarım Yarışması'nda 3 yıl üst üste döner bıçağı setinde birinci olduğunu belirtti.
Kurban Bayramı öncesinde hareketliliğin başladığını aktaran Keremsoy, "Kurban telaşıyla bıçaklar bilenerek bayrama hazırlık yapılır. Bıçakların 4 aşamadan geçirerek biliyoruz. Önce bıçağın ağzına inceliğini veririz. Daha sonra yaptığımız bu işlemi ince zımparayla uygularız. Böylece keskinleştirme işlemi sona erer." diye konuştu.
Bıçak alacaklara tavsiyelerde bulunan Keremsoy, "Vatandaşların yerli bıçak almalarını tavsiye ediyoruz. Esnafın ayakta durması, iç ekonominin daha da canlanması için ilk önce yerli ürünler tercih edilmesi gerekiyor. Yerli bıçaklarda kaliteye biraz daha fazla dikkat ediliyor. Bursa Bıçakı'nın ünü, ustaların çeliği özenle işlemelerinden geliyor. Ustalar, çeliğe sevgisini katar, dikkatlerinin tümünü bunun üzerine verirler ve ortaya Bursa bıçağının kalitesi çıkar." ifadelerini kullandı.
Kurban Bayramı öncesi herkese bıçaklarını bileme tavsiyesinde bulunan Keremsoy, özellikle hayvan kesimi için kullanılan bıçakların bilenmesinin şart olduğunu söyledi.
Yarım asırdır bıçakları keskinleştiriyor
Yarım asırdır bıçakçılık işini yapan Mustafa Kılıçkaya (63), bıçakçılığı babasından öğrendiğini aktardı.
Bayram öncesinde bıçakçılarda hareketliğin başladığını söyleyen Kılıçkaya, günde ortalama 100 bıçak bilediğini ifade etti.
Bıçak alırken kaliteye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kılıçkaya, vatandaşın kaliteli bıçak almaları tavsiyesinde bulundu. (Mustafa Bikeç - İLKHA)