Kurban Bayramı'na sayılı günler kala hayvan pazarlarına getirilen kurbanlıklar satılmaya başlandı. Piyasanın geçen yıllara göre hareketli olduğunu söyleyen tüccarlar, bayrama bir hafta kala yoğunluğun artacağını ve bayramın 4'ncü gününe kadar devam edeceğini ifade ettiler.

Batman Hayvan Pazarına getirilen büyükbaş kurbanlıkların fiyatı 4 ila 12 bin TL arasında değişirken, küçükbaş kurbanlık almak isteyenlerin ise 500 ila bin 500 TL arasında ödeme yapmaları gerekiyor.

Piyasanın durumu ve kurbanlık fiyatı hakkında bilgi veren hayvan tüccarı Medeni Keklik, "Küçükbaş havanlar 500'den bin 500'e kadar satılıyor. Tabi hayvanın kilosu ve beslenmesi çok önemlidir. Alınacak kurbanın sakat olunmamasına dikkat edilmelidir. Büyükbaş hayvanların fiyatı 4 binden başlar 12 bin TL'ye kadar yolu var. Tabi bunlar cins ve kilosuna göre değişir. Bu konuda milletin biraz duyarlı olması gerekir. Üretici ve bakıcının bu konulara duyarlılık göstermelerini rica ediyoruz. Kurbanlar senede sadece bir defa kesiliyor. Bu fiyatlar alıcılara göre belki yüksek olabilir. Hayvanları daha ucuza alabilmek için satışlar şimdiden başlamış. Bayrama bir hafta kala hayvan piyasası daha da canlanmaya başlayacak." diye konuştu.

Satışlarının başlamasına sevinen bir diğer hayvan satıcısı Sait Altıntaş, "Hayvan piyasası şimdiden satışlara başlamış, bayramın dördüncü gününe kadar devam eder. Pahalılığı fakirlere zordur. Alıcılara fiyatlar pahalı geliyor olabilir. Besicilerin birçok masrafları var. Hayvanın çobanlığı, beslenmesi, arpa ve samanı gibi masrafları hesaplandığından kurbanlıklar ucuzdur. Et kilosu 30-40 TL arası değişiyor. Bu fiyatlar alıcıya çoktur, ama birçok masraf yapan satıcıya azdır. Küçükbaş hayvan 500 TL'den bin 500 TL'ye kadar devam ediyor. Büyükbaş hayvanların fiyatları da 4 bin 500 TL'den 12 bin TL'ye kadar satılmaktadır." dedi.

Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Veteriner Hekim Abdulkadir Ataç, kurbanlıklarla ilgili vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Ataç, "Kurban Bayramı için kurbanlık pazarı kurulmuş, alım satımlar başlamış. Kurban Bayramının 3'ncü gününe kadar satışlar devam edecek. Kurban dini bir vecibedir. Maddi durumu yerinde olan her Müslümanın yapması gereken bir ibadettir. Kurban Şafi-i mezhebine göre sünnet, Hanif-i mezhebine göre ise vaciptir. Kurban alacak kişilerin kurbanda dikkat etmesi gereken hususlar var. Kurban hasta, kör ve sakat olmayacak. Kurbanın boynuzu, kulakları ve memeleri kesik olmayacak. Resulullah (sav) kurban edilmeyecek hayvanlara dikkat çekerek '4 tane hayvan cinsi kurban edilmez. Kör, sakat, kesik ve aşırı derecede zayıf olan hayvanlar kurban edilmez.' Kurban seçilecek hayvanın kilolu, sağlıklı ve bütün azaları sağlam olması lazım." ifadelerini kullandı.

Kurban edilecek hayvanlar hakkında da bilgi veren Ataç, konuşmasına şöyle devam etti: "Kurban edilecek hayvanlar deve, sığır cinsi, koyun cinsi ve keçi cinsleri kurban edilir. Koyun keçiler bir yaşında (süt dişini dökmüş olacak) develer 5 yaşında ve sığır cinside 2 yaşını doldurması lazım. Kurban kesecek kişilerin özellikle zayıf ve hasta hayvanı seçmemesi lazım. Kör, topal ve sakat hayvanları seçmemesi lazımdır. Kurban Bayramının 4'üncü günde de kurban satışları devam edecek. Her geçen gün kurban satışları artacağını tahmin ediyor ve bekliyoruz." (M. Sait Çelik - İLKHA)