Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) Gökmen Projesi kapsamında projelendirilen Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi (GUHEM)'in temeli Bursa'da atılıyor.

Yaklaşık 13 bin metrekarelik alana inşa edilecek GUHEM Avrupa'da en iyi, dünyada ise ilk 5 uzay ve havacılık merkezinden birisi olması hedefleniyor.

Genç kuşağın uzay ve havacılık faaliyetlerindeki farkındalığını artırmak amacıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi'ni hayata geçiriyor.

22 Ağustos Salı günü Başbakan Yardımcıları Fikri Işık, Hakan Çavuşoğlu ve kent protokolünün katılımı ile temeli atılacak olan merkez, yaklaşık 13 bin metrekare kapalı alanda inşa edilecek.

TÜBİTAK tarafından desteklenen ve içerisinde uzay ve havacılıkla ilgili eğitim amaçlı düzenek ve sergilerin yer alacağı GUHEM, 125 milyon TL bütçe ile hayata geçirilecek.

Ziyaretçiler yer çekimsiz ortamı tecrübe edebilecek

150'den fazla interaktif düzenek, havacılık öğrenme merkezi, uzay inovasyon merkezi ve dikey rüzgar tüneli gibi birbirinden farklı uygulamaların yer alacağı merkez Avrupa'da en iyi, dünyada ise ilk 5 havacılık ve uzay temalı merkezlerden birisi olma hedefiyle hayata geçiriliyor.

Dikkat çeken bir mimariyle inşa edilecek GUHEM'in ilk katında havacılığın gelişimine ışık tutan düzenekler ve günümüzde kullanılan uçuş simülatörleri yer alacak. Uzay katı olarak adlandırılan ikinci katta ise atmosfer olayları, güneş sistemi, gezegenler ve galaksilere ilişkin bilgiler sunulacak. Bu katta yer alacak yer çekimsiz alan ile merkeze gelen ziyaretçiler yer çekimsiz ortamı tecrübe edebilecekler.

"Türkiye'nin uzay temalı ilk merkezi"

Türkiye'nin uzay temalı ilk merkezi olacak olan GUHEM'in ilk ve orta öğretim düzeyindeki gençlerin uzay ve havacılık konusundaki farkındalığını artıracağını söyleyen BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, "Büyükşehir Belediyemizin işbirliğinde hayata geçirilecek merkezimizde sergi alanlarının yanı sıra çocuklarımızın ilgisini çekecek eğitim atölye ve laboratuvarları da yer alacak. Uzay havacılık sektörlerinde söz sahibi olan ülkeler kendi astronotlarını da yetiştiriyor. Artık yerli uydusunu üretme noktasına gelen ülkemizde uzay ve havacılık konusunda gençlerimizde daha fazla farkındalık oluşturmalıyız. Bu anlamda bizler de düzenlediğimiz birçok etkinlikle yeni neslin uzay ve havacılık alanında bilinçlenmesini ve yıllara yayılan bu çalışmalar sonucunda da Türkiye'nin ilk astronotunu Bursa'dan çıkarmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Burkay, Bursa'nın makine, otomotiv ve tekstil gibi sektörlerdeki güçlü altyapısını dönüştürerek uzay havacılık ve savunma sanayinde söz sahibi olabilecek bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. (İLKHA)