Muş'ta Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı özel eğitim okullarında ve evde eğitim hizmetleri kapsamındaki öğretmen ihtiyacını karşılamak amacıyla Halk Eğitim Merkezi ve ASO Merkezi'nde ücretli öğretmenlere yönelik "Özel Eğitim Uygulamaları Kursu" açıldı.

Halk Eğitim Merkezi ile Muş Rehberlik Araştırma Merkezi'nin (RAM) iş birliğiyle açılan ücretli öğretmenler için Özel Eğitim Uygulamaları Kursu'na üniversite mezunu öğrencilerden yoğun ilginin olduğu gözlemlendi.

Halk Eğitim Merkezi'nde açılan 80 saatlik kursa 50 kursiyer katılarak, özel eğitimde etik değerler, özel eğitime giriş, yasalar ve özel eğitim, engellilere yönelik tutumların değiştirilmesi gibi çeşitli eğitimler alıyor.

Kursu ziyaret eden Muş Milli Eğitim Şube Müdürü Bayram Güler ile Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürü Vedat Beyazduman, kursiyerlere, aldıkları eğitimlerin öneminden bahsetti.

Burada açıklamalarda bulunan Güler, kalifiye eleman yetiştirerek öğrencilerin öğretmen ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını belirterek, "Muş ilimizde Halk Eğitim Merkezimiz gayretli bir şekilde çalışıyor. Şu anda bulunduğumuz kursta özel eğitim gören çocukların öğretmensiz kalmaması için sertifika veriyoruz. Öğretmenlerimiz sertifikalarını aldıktan sonra öğretmen açığı olan yerlere bu öğretmen adaylarımızı atayacağız. Bu şekilde öğrencilerimizin öğretmen ihtiyacını karşılamış olacağız. Bu özel eğitim dediğimiz çocuklar şefkat ve merhamete ihtiyacı olan çocuklarımızdır. Bu öğretmen adaylarımız eğitimlerini alıp o çocukların eğitimine katkı sağlayacaklar." dedi.

Kursun amacına değinen Muş Rehberlik ve Araştırma Merkezi Özel Eğitim Bölüm Başkanı ve kurs eğitmeni Mehmetcan Asi, şunları söyledi: "Kursumuz, ücretli öğretmenlik için özel eğitimde çalışacak öğretmenlerin bir yeterliliğe sahip olabilmesi için verilmektedir. Burada yaklaşık olarak 50 kursiyerimiz bulunmaktadır. 2017-2018 eğitim ve öğretim yılından itibaren bu kursumuzu almayan hiçbir arkadaşımız özel eğitimde ücretli olarak çalışamayacaklar. Bu kursumuzu alan arkadaşlar ne tür yerlerde çalışabilirler? Özel eğitim sınıfında, özel eğitim uygulama merkezinde, iş uygulama merkezinde, hastanede eğitim ve evde eğitimde çalışabilirler. İlimizde yaklaşık olarak evde eğitim veren 25-30 öğrencimiz var. İlimizde norm fazlası öğretmen olmamasından dolayı mecburen ücretli öğretmenlik devreye giriyor. Buralarda ücretli öğretmenler görevlendiriliyor. Bundan dolayı bu kursumuzu düzenledik. Kursumuz 80 saatlik bir kurstur. Yaklaşık iki hafta sürüyor ve bunun sonunda tabi ki sertifika vereceğiz. Milli Eğitim Müdürlüğümüz bu arkadaşlarımızı bu alanlarda görevlendirecektir."

Kursiyerlerden Hülya Uslu da ücretli öğretmenlerin donanımlı olmaları gerektiğini düşündüğü için kursa katıldığını söyleyerek, "Halk Eğitim Merkezinde böyle bir kursun açıldığını duyunca çok sevindim. Bundan sonra öğrencilerime daha çok faydalı olabilirim. Gittiğim yerlerde donanımlı olduğum için onları eğitebilirim. Ücretli öğretmenliğe başvuran birçok kişi yeterli donanıma sahip değiller. Biz burada engelli öğrencileri nasıl eğitmemiz gerektiğini ve onlara daha iyi nasıl yardımcı olabileceğimizi öğreniyoruz." ifadelerini kullandı.

Kursiyerlerden Hüseyin Arslan ise "Bu kursa gelmemdeki temel amaç farkındalık yaratmak. Yani engelli bireylerimize karşı, bedensel, zihinsel engellilerimize karşı duyarlı olmak, onlara karşı bilinçli olmak, onlara yaklaşırken onların hassasiyetinin bilincinde olabilmek adına kursa geldim. Gerçekten açılan kursa yoğun bir katılımın var olduğu gözlemlenmektedir. Kurs öğretmenimiz de çok donanımlı biri. Bizlere bilgileri eksiksiz bir şekilde veriyor. Ayrıca sınıf ortamımızda da bir aile ortamı mevcuttur." şeklinde konuştu. (Ayetullah Tarhan - İLKHA)