Konuyla ilgili kendisiyle görüştüğümüz Güneydoğu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. İbrahim Çelik kan alımıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, kan ihtiyacı, kan alımı ve dağıtımı konusunda bilgi verdi.
Depremlerden sonra Van ve çevresinde ciddi kan bağışı azalması yaşanmasına rağmen, özellikle çevre illerden temin ettikleri kan ve kan ürünleriyle mağduriyet yaşanmaması için çalıştıklarını dile getiren Çelik, hayatın normal akışına dönmeye başlaması ve şehir dışına giden halkın dönmesiyle beraber kan temin çalışmalarına başladıklarını dile getirdi.
"Hafta İçi Her Gün Mesai Saatleri İçinde Kan Alıyoruz"
Kan alımı çerçevesinde Van kan bağış merkezi ve Muş kan bağış merkezinde kan bağışlarının toplandığını dile getiren Çelik, "Kan bağış merkezimizde hafta içi her gün rutin olarak sabah 8:00 akşam 17:00 saatleri arasında kan bağış merkezimizde kan bağışlarını kabul ediyoruz. Kan merkezimize gelme imkan ve fırsatı bulamayanlar için ise saha çalışması dediğimiz hizmeti yapmak üzere ekip çalışması yapıyoruz. Sadece merkezimizle sınırlı değiliz." dedi.
"Van kan bağış merkezi olarak şu an için aylık ortalama olarak 20-25 ekibimiz saha çalışması için farklı yerlerde kan bağışlarını kabul ediyorlar. Bu çalışmalarımız askeri ve sivil ekiplerle yapılıyor. Pek çok askeri alanda kan bağış kampanyalarımız devam ediyor. Personel durumumuza göre ilerleyen zamanlarda bunu daha fazla arttırmayı düşünüyoruz." Diyen Çelik, üniversitelerden, dershanelerden, diğer kamu kuruluşlarından ve yazın ise kurduklarız çadırlardan kan bağışlarını kabul ettiklerini söyledi.
"Hedefimiz 29 Bin Ünite Kan Toplamak"
Yıllık olarak bölgesel bazda kan ihtiyacı hakkında da bilgi veren Güneydoğu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. İbrahim Çelik, "Bölge olarak kan ihtiyacımız 30 Binin üzerindedir. Bölge dediğimiz 6 ilden ve ilçelerinden oluşuyor. Hedefimiz bu yıl için 29 Bin ünite kan bağışı toplamaktır. Deprem bölgesi olmamız haliyle bizleri çok etkiledi. Hem insanımızın büyük bir kısmının şehir dışına çıkması hem de insanların böyle bir felaketi yaşamaları nedeniyle akıllarına pek kan vermek gibi bir şey gelmemesi daha önceki hedefimizi de etkilemiş durumdadır." ifadelerini kullandı.
"Şubat Ayında Bin 6 Yüz Ünite Kan Topladık"
Ocak ayı itibariyle kan alımına başladıklarını da söyleyen Çelik, "Ocak ayında istediğimiz gibi bir kan bağışı elde edemedik. Şubatta daha iyiydi. Söz konusu 6 ilden 1600 ünite kan bağışı topladık. Bu kanı ürünlerine ayrıştırarak 2023 ünite kan ve kan ürünü çıkışı yaptık. Bu bağışların geneli Van dışındaki illerden oldu. Çünkü Van`da şu anda henüz kimse kan vermeyi düşünecek durumda değil. İlerleyen günlerde daha güzel olmasını bekliyoruz." dedi.
"Yardım Alanlar Yardım Ediyor"
Kan bağışını etkileyen önemli nedenlerden birisinin de kış aylarında kan merkezi dışında kan alımının yapılabileceği kapalı alan bulamak sıkıntısı olduğunu dile getiren Çelik, "Erciş`te hem askeri hem de sivil alanlarda kan alımı çalışmaları yürütüyoruz. Erciş`te bulunan konteynır kentlerde 13 Mart Salı günü kan alım kampanyası düzenleyeceğiz. Bu arada Van`daki konteynır kentlerde kan bağış kampanyalımıza da başlayıp onları devam ettireceğiz. Kan alım kampanyasında sloganımız da "Yardım Alanlar Yardım Ediyor" şeklinde olacak. Bunu yapmamızın bir nedeni de herkese insanımızın bu kadar sıkıntıya rağmen, elinden geldiği zaman yardımda bulunmaktan çekinmeyeceğini ve kan bağışı gibi hayati bir hizmeti gerçekleştirebileceklerini göstermektir." şeklinde konuştu.
"Yılda 4 Defa Kan Verilebilir"
Sağlıklı olan ve belli kriterleri taşıyan her erkeğin 3 ayda bir olmak üzere yılda 4 defa, bayanların ise 4 ayda bir olmak üzere yılda3 defa kan verebileceğini de söyleyen Çelik, gerek kan veren kimse gerekse de kanın verileceği kimsenin sağlığı açısından kan alımından önce bazı standart testlerin yapıldığını, gerekli şartları taşımayanlardan kan bağışının kabul edilmediğini sözlerine ekledi.
Mahmut Aytekin-İLKHA