İslam'ın 5 şartından biri olan hac ibadetini yerine getirmek için kutsal topraklara gidecek hacı adayları son hazırlıklarını yaparken, Kızıltepe İlçe Müftüsü Masum Taşçı, hac ibadetiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Pakistanlı âlim Muhammed İkbal'in hacdan dönen Müslümanlara hitaben "Hz. Ebubekir'in sadak                                             atını, Hz. Ömer'in adaletini, Hz. Osman'ın hayâ ve hilmini bide Hz. Ali'nin ilim ve cesareti getirseydiniz de ülkemizi yeniden inşa etseydik" sözünü aktaran Taşçı, hacca gidip geldikten sonra hacda kazanılan şuurla sürekli yaşanması gerektiğine vurgu yaptı.

Mardin'den bu yıl 744 kişinin hac farizasını yerine getirmek için kutsal topraklara gideceğini belirten Taşçı, şirket acentaları vasıtasıyla gidecek hacı adaylarının 9 Ağustos'ta, Diyanet İşleri Başkanlığı Organizasyonuyla gidecek ilk hacı kafilesinin ise 19 Ağustos'ta gideceği bilgisini verdi.

"İslam'da haccın büyük bir ehemmiyeti var"

Haccın İnsanları günahlardan arındırdığı bir ibadet olduğunu dile getiren Taşçı, haccın ehemmiyetini ise şu şekilde anlattı: "İslam'da haccın büyük bir ehemmiyeti var. Müslümanların bir araya geldiği, dünyanın farklı farklı ülkelerinden gelen insanların hasbihal ettiği, kendi durumlarını aktarabildiği, başkalarının durumunu öğrendiği adeta bir toplantı mahiyetindedir. Dolayısıyla orada ibadet ederken; fakirlerin, muhtaç olan insanların, varlıklı olan insanların beraber aynı Kâbe etrafında döndüklerini müşahade etmekteyiz bu sosyal açıdan büyük bir etkiye sahiptir. İnsanların günahlardan arındığı bir ibadet yüce Allah'ın farz kıldığı hac ibadetinde Arafat'ın büyük bir önemi var. Peygamber Efendimizin buyurduğu gibi 'insanların günahlarının affedildiği' o günü de orada geçirirler."  

Hac ibadetinin meşakkatli olduğunu ve hacı adaylarının bu meşakkatleri düşünerek sabırlı olmaları tavsiyesinde bulunan Taşçı, "Hac yolculuğuna çıkacak herkesin bilmesi gereken en önemli husus, dönünceye kadar geçirecek süre içerisinde hep meşakkatli yolculuklar yaşayacağını çok sabırlı olmalarını gerektiğini unutmaması lazım. Yolculuğun kendisi zaten meşakkat, her ne kadar hava yoluyla bu yolculuk yapılıyor olsa da orada intikaller, bazen hesapta olmayan ertelemeler, gecikmeler oluyor. Bundan dolayı beraber kalacağı ama tanımadığı kişilerle beraber aynı odada kalacağı, aynı kafile içerisinde hizmet edeceği ve bu vazifeyi ifa edeceği bir ibadet... O zorlukların tümünü göz önüne alıp o şekilde gitmesi lazım. Sıcak bir iklim burasıda sıcak ama bahsettiğim şekilde meşakkatleri düşünerek sabırlı olmasını özellikle tavsiye ederiz." dedi.

Hacca gidecek olanların gitmeden önce özellikle dostlarla, akrabalarla helalleşmesi gerektiğini, borcu olanların borçlarını ödemesini ve tövbe ettikten sonra hac yolculuğuna çıkılması yönünde tavsiyelerde bulunan Taşçı, orada yapılacak ibadetleri ise şu şekilde anlattı:

"ibadetleri ifa ederken özellikle Harem'de namazlara devam etmesi, Kâbe'ye vardığında orada mutlaka tavaf yapıp ondan sonra artık ibadetlerini ifa etmesi, fırsat bulduğunda bayramdan sonrada nafile umreler yapması tavsiye ederiz."

"Ülke genelinde 80 bin Mardin'den 744 kişi hacca gidecek"

Diyanet İşleri Başkanlığı Organizasyonuyla Mardin'den ilk hac kafilesinin 19 Ağustos'ta yola çıkacağını söyleyen Taşçı, "Ülkemizden yurt içinden 80 bin civarında yurt dışından da 10 bin civarında haccımız inşallah hacca gitmiş olacak. Şu an da hac seferleri başladı ama bizim Mardin hacıları Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonuyla gidecek olanlar, 19-22 ve 23 Ağustos'ta gidecekler. Özel acentelarla A grubu seyahat acentalarıyla gidecek olanlar ise ayın 9'dan ve başka tarihlerde gidenler var. Mardin'den hacca gideceklerin sayısı 744 bunlardan takriben 286 kişi acentaya ait, 447 civarındaki hacı adayı da Diyanet İşleri Başkanlığına ait. Yüce Allah hepsinin haccını makbul eylesin, yolculuklarını mübarek eylesin, selametle gidip gelmeyi nasip eylesin inşallah." duasında bulundu.

Hacca gidecek adaylara tavsiyelerde bulunan Taşçı, şöyle devam etti: "Ülkemizde her yıl yüzbinlerce insan hacca gitmek için müracaat eder ama yüce Allah (cc) bazılarına nasip eder. Kura sonucunda isimleri çıkan insanlar bunu bir ganimet bilmeli. Yüce Allah bunu lütfettiğinden dolayı bunun kadirini, kıymetini iyi bilmeli. Giden hacılarımızın yarısı bayan yarısı erkek erkeklerinde kadınlarında özellikle hacca giderken bunun şuurunda giderek Peygamberin (sav) müjdesine nail olmak şuuruyla gitmeleri lazım. Birisi hac edipte yalan, kavga, günah adına bir şey işlemeyipte dönerse annesinden doğduğu gibi gün gibi günahlardan arınmış bir şekilde dönmüş olur. Dolayısıyla giderken, hem ibadetlerde aksama olmamalı, Kur'an-ı Kerim tilaveti, istiğfar, tövbe bunun dışında Hayr ve hasenatta bulunma, hiç kimsenin kalbini kırmamalı, gidip gelinceye kadar orada beraber olduğu arkadaşlarla iyi geçinmeye dikkat etmesi hususu özellikle hatırlanması gereken hususlardır."

"Hacca gidip geldikten sonra hacda kazanılan şuurla sürekli yaşamak gerekir"

"Bizde bir söz var. Hacı olmak kolay ama hacı kalmak zor." diyen Taşçı, "Bundan dolayı hacca gidip gelinir ama döndüğünde ise özellikle bundan sonraki süreçte kendine çok dikkat etmesi gerekir. Muhammet İkbal'in bir sözü var onu özellikle zikretmek istiyorum. Hacdan dönen kişiler Muhammed İkbal hocayı ziyaret edince hurma, zemzem ikramında bulunurlar kendisi der ki; 'Bu getirdiğiniz hediyeler için teşekkür ederim ama bide Hz. Ebubekir'in sadakatini, Hz. Ömer'in adaletini, Hz. Osman'ın haya ve hilmini bide Hz. Ali'nin ilim ve cesareti getirseydiniz de ülkemizi yeniden inşa etseydik' diyor. Dolayısıyla oradan dönenler bu vasıflarla hayatlarına devam etmeli, geleceğe yönelik bu bahsettiğim meziyetlerle bir hayat sürmeliler. Yüce Allah bunu hepimize nasip eylesin. Hacca gidip geldikten sonra hacda kazanılan şuurla sürekli yaşamak gerekir. Hacı olmak Yüce Allah lütfediyor kolay ama hacı olarak kalmak daha önemli... Bunu da yüce Allah cümle Müslümanlara, cümle hacılarımıza nasip eylesin." ifadelerini kullandı. (Mehmet Aslan-İLKHA)