Gaziantep'te baklava ve tatlı sektöründe faaliyet yürüten sektör temsilcilerine yönelik Gaziantep Ticaret Odasında (GTO) toplantı düzenlendi. Baklava ve tatlı sektöründe yaşanan sorunların masaya yatırıldığı genişletilmiş toplantıda, sektör temsilcileri artan hammadde, özellikle de Antep fıstığı fiyatlarının sektöre etkisini ele alarak bu konuda yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiler.
Toplantının açılışında konuşan GTO Meclis Başkan Yardımcısı İbrahim Aksu, bu yıl Antep fıstığındaki rekolte azlığının fırsata çevrilmemesi gerektiğine değindi.
Aksu, "Antep fıstığı bizim kültürümüz, markamız. Dünyaca ünlü mutfağımızın sırlarından biri. Ancak ürünlerinde Antep fıstığını hammadde olarak kullanan birçok sektör son dönemde artan fiyatlardan olumsuz etkileniyor. Bu ürünümüzle ilgili birçok sektörde yaşanan sıkıntılar fiyat değişiminin rekor düzeye taşınmasıdır. Bu durum bizim gibi üreticilerin yanında tüketicileri de sıkıntıya sokarken aynı zamanda kent kimliğimizin imajını da etkilemektedir." dedi.
Hedeflerinin, Antep fıstığını katma değeri yüksek bir ürün haline getirmek olduğunu dile getiren Aksu, fıstığın, baklava ile tatlı sektörünün çok önemli bir girdisi olduğunu ve Antep fıstığının her anlamda kentin kültürel mirası olduğunu bildirerek, şöyle konuştu: "Girişimcilik kültürümüzü Antep fıstığının geleneksel üretim tekniklerinden modern tarım teknikleri ve katma değer yaratan ürün temelli üretime taşımak için kullanmalıyız. Yapılması gereken de suni fiyat artışlarının önüne geçilmesinin yanında çiftçi, üretici, sanayici, akademisyen birlikteliğini sağlayabilmek ve işin içine inovasyonu katabilmek olmalıdır."
Toplantıya katılan baklava ve tatlı üreticileri ise fiyatları tırmandıran temel sebebin kayıtsız olarak yapılan ürün stokçuluğu ve rekoltenin düşüklüğü olduğunu bildirerek, bu konuda bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunulmasının yanında bunun prim desteği kapsamına alınmasını da talep ettiler. (İLKHA)