Türkiye`deki trafik cezalarının yüzde 55`lik kısmı elektronik kameralar üzerinden yazılıyor. Elektronik sistemlerin ve araç trafiğinin daha yoğun olduğu büyük şehirlerde bu oran yüzde 70`leri buluyor. Ancak EDS ve MOBESE kameralarından yazılan cezaların sürücü ceza puanına işlenmemesi, caydırıcılık sağlamıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü`nün hazırladığı yeni yönetmelik taslağına göre, elektronik kameralardan yazılan trafik ceza puanı ilk olarak araç plakası sahibinin sürücü belgesine işlenecek. Ancak iki haftalık itiraz süresi var. Bu süre içinde plaka sahibi, aracı kendisinin kullanmadığını ispatlarsa puanı düşmeyecek. Bu durumda direksiyonda olduğu belirtilen şahsın fotoğrafı, kameradan yazılan fotoğrafla karşılaştırılıp ihlale karışan sürücü ceza puanı alacak.
Zaman`ın haberine göre, Türkiye genelindeki trafik cezalarının yüzde 55`e yakın kısmı elektronik kameralar üzerinden yazılıyor. Elektronik sistemlerin ve araç trafiğinin daha yoğun olduğu büyükşehirlerde bu oran yüzde 70`leri buluyor. Ancak EDS ve MOBESE kameralarından yazılan cezaların sürücü ceza puanına işlenmemesi, caydırıcılık sağlamıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü`nün hazırladığı yeni yönetmelik taslağına göre, elektronik kameralardan yazılan trafik ceza puanı sürücü belgesine işlenecek. Sürücünün iki haftalık itiraz süresi içerisinde aracı kendisinin kullanmadığını ispat etmesi halinde, ceza puanı aracı kullanan şahsın ceza puanına eklenecek.
Elektronik kameranın ceza kestiği her sürücünün başına bir polis koyamayacaklarını anlatan emniyet yetkilileri, bu nedenle itiraz süresi içerisinde yapılan müracaatlarla kesilen cezaların fotoğraflı olarak teşhisinin yapılacağını belirtiyor. MOBESE ve Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) kameralarının Trafik Elektronik Denetleme Sistemi`ne (TEDES) entegre edilmesiyle cezalar koordineli şekilde uygulanacak. Düzenleme ile yerel yönetimler, öz kaynaklarıyla kurdukları EDS sayesinde, kesilen cezalardan yüzde 30 pay alacak. Böylece belediyeler de gelirlerini artıracak.
Emniyet Genel Müdür-lüğü`nün trafik ceza istatistikleri incelendiğinde elektronik kameralardan yazılan cezaların sürücüye doğrudan ceza makbuzuyla yazılan ceza miktarını geçtiği görülüyor. İstatistiklere göre 2011 yılının ilk 6 ayında polis sorumluluk bölgesinde uygulanan 4 milyon 190 bin 397 trafik cezasının 2 milyon 150 bin 554`ü sürücülere, 2 milyon 33 bin 463`ü araç plakasına ve 6 bin 380`i yayalara kesildi. Cezalardan elde edilen toplam para miktarı ise 562 milyon 53 bin 52 TL oldu.
Karayolları Trafik Kanu-nu`na göre trafik ceza puanlarına 1`den 15`e kadar puanlama sistemi veriliyor. 1 yıllık süre içerisinde 100 ceza puanını aştığı tespit edilen sürücülerin, sürücü belgeleri 2 ay süreyle geri alınıyor. Sürücülerden herhangi bir sürücü kursuna başvurarak Trafik ve Çevre Bilgisi eğitimi almaları ve o kurum tarafından ders bitiminde bunun belgelendirilmesi isteniyor. Aynı yıl içinde ikinci defa 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri bu sefer 4 ay süreyle geri alınarak süre sonunda psikoteknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutuluyor. 1 yıl içinde üçüncü defa 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri süresiz olarak iptal ediliyor.