Diyanet ve Vakıf Çalışanları Birliği Sendikası (Diyanet Bir-Sen) Diyarbakır Şube Başkanı Cüneyt Özmen, müftülüklere resmi nikâh yetkisi verilmesi hakkında İLKHA'ya değerlendirmelerde bulundu.
Verilecek olan yetkinin din, akıl, örf ve âdetlere uygun bir yetki olduğunu ifade eden Özmen, uygulamanın geç ama olumlu bir adım olduğunu söyledi.
Nikâh hususunun Müslümanlar için olmazsa olmazlardan olduğu vurgusunu yapan Özmen, "Yüzde 99'u Müslüman olan bir ülke halkının dini merasimleri, özellikle dini nikâhı olmazsa olmazlardandır. Bunun kalkıp da belediyelerin elinde tek tutulması ise gerek cami görevlileri, gerek müftülüklerimizi devre dışı bırakmaktır. Bu, hakikaten akla sığmayacak bir davranıştır. Dolayısıyla bugün hem akla hem örf ve âdete hem de dini gereklerimize riayet edecek bir yetkidir ve bu yetki geç kalmasına rağmen yerini bulmuştur. Halkımız iki şekilde nikâh kıydırıyor. Resmi olarak belediyelere müracaat ederek ve cami hocalarımız veyahut müftülüklerimize müracaat ederek. Yeni uygulamayla her iki iş müftülüklerde görülecektir. Bu da halkımıza kolaylık sağlar. Özellikle Müslümanlar için nikâh hususu olmazsa olmazlardandır. Ne kadar resmi de olsa halkımızın kanaati oturmaz ve mutlaka o dini nikâhın da olması lazım. Bu da evlenen kardeşlerimiz için bir kolaylık olur inşallah. Geç kalmış bir karar ama yerini bulmuştur." ifadelerini kullandı.
Bazı kesimlerin uygulamanın Laiklik'e karşı olduğunu savunduğunu hatırlatan Özmen, bu tür söylemlerde bulunanların da imamlara ve müftülüklere daima işlerinin düştüğüne dikkat çekti.
Özmen, "İmamlar fakirleri tespit ediyorlar, hastanelerde hastaları ziyaret ediyorlar, mevlitlere gidiyorlar, cenazelere gidiyorlar, bütün görevleri yapıyorlar. Doğan çocuğa hoca çağrılıyor. Ezan kamet okuyup güzel isim bırakıyorlar. Mevlitlerine hocaları çağırıyorlar ve hatta düğün merasimlerinde yine hocaları çağırıyorlar. Bütün vecibelerini yerine getiriyorlar. Bu şekilde halkla içli dışlı olan birileri bu vecibeyi, nikahı niçin yapmasınlar? Dini nikahları kıydıkları zaman veyahut resmi nikahları ile birlikte dini nikahları gerçekleştirdikleri zaman laiklik bu şekilde mi elden gidicek? Bunlar, boş laflardır boş safsatalardır." dedi.
Özmen, Avrupa'da kilisede papazlar tarafından nikah kıyıldığını hatırlatarak "Bütün işlerimizde, birçok kanunlarımızı veyahut emsal göstereceğimiz davranışlarımızı Avrupa'dan alıyoruz. Bu konuda da Avrupa'ya baksınlar. Gerçi Avrupa'yı kendimize örnek almak bize yakışmaz ama yine bu konuda Avrupa'yı kendilerine referans alanlar, onlara baksınlar bakalım. Biz de din görevlilerimize o yetkiyi verelim." diye konuştu. (Mehmet Çelik / M. Hüseyin Temel-İLKHA)