ANKARA
Nöbetçi eczane arama sorununa alternatif çözüm sunmak için FHM Nanoteknoloji Bor Akademisi desteğiyle İstanbul Gelişim Üniversitesi tarafından "Eczamatik" projesi geliştirildi. İstanbul Gelişim Üniversitesince yapılan bir araştırmada, Türkiye'de ve dünyada insanların nöbetçi eczanelere ulaşmada sıkıntılar yaşadığı tespit edildi. Bu sorunu çözmek için günün her saati ilaç alınabilecek "Eczamatik (ilaçmatik) projesi" başlatılarak, prototip üretildi.
Elektronik Eczane 7 Gün 24 Saat Hizmet Verecek.
Nöbetçi eczane bulmakta zorlanan vatandaşlar, doktorun yazdığı reçetedeki bilgileri Eczamatik'e girerek ihtiyaçları olan ilaçları alabilecek. Vatandaşlar ilaçların fiyatını, toplamda ne kadar tuttuğunu görebilecek, nakit veya kredi kartı ile ödeme yapabilecek. Geliştirilen sistemle insanların, eczanenin bulunmadığı, nöbetçi eczanelerin bulunmasının zor olduğu yerlerde, ilaç temin edebilmesi amaçlanıyor. Her türlü zorlamaya karşı dayanıklı olarak geliştirilen "Eczamatik" ile aciliyeti olan, çok kullanılan ilaçlar, uygun sıcaklıkta saklanacak ve FHM Nanoteknoloji Bor Akademisinin ürettiği bor katkılı kaplama ile radyasyondan korunacak.
Dünya Çapında Bir Saygınlık
FHM Nanoteknoloji Bor Akademisi Genel Müdürü Mehmet Can Arvas ise nanoteknoloji ile bor madenlerini işleyerek çok özel ürünler ürettiklerini ve bu konuda dünya çapında bir saygınlığa sahip olduklarını belirtti. İstanbul Gelişim Üniversitesinin geliştirdiği "Eczamatik" projesine dış kabin konusunda destek verdiklerini aktaran Arvas, Arvas, patent başvurusu yaptıklarını, projenin yaygınlaştırılması için gerekli izinler konusunda ilgili kurumlar ve Sağlık Bakanlığıyla görüşmelerinin devam ettiğini kaydetti.
AA