Enes Durmaz - Doğruhaber

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılına ilişkin "Hanehalkı Tüketim Harcaması" istatistiklerini yayımladı. Buna göre, Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 25,2 ile konut ve kira harcamaları aldı, gıda ve alkolsüz içeceklere yapılan harcamaların payı yüzde 19,5 oldu.

HARCAMALARIN YÜZDE 2'Sİ SAĞLIK, YÜZDE 2,3'Ü İSE EĞİTİME
Hanehalkları, toplam harcamalarının yüzde 2'sini sağlık, yüzde 2,3'ü ise eğitim hizmetlerine yaptı. Hanehalkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak hesaplanan eşdeğer fert başına aylık ortalama tüketim harcaması 2015'te bin 455 lira iken 2016 yılında bin 642 lira olarak tahmin edildi.

DÜŞÜK GELİRLİ HANELER GIDAYA İKİ KAT FAZLA PAY AYIRDI
Gelire göre sıralı yüzde 20`lik gruplar itibarıyla tüketim harcamalarının 2016 yılındaki dağılımına bakıldığında, birinci yüzde 20'lik grupta (en düşük gelir grubu) yer alan hanehalklarının konut ve kira harcamalarına yüzde 32, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 28,9, ulaştırma harcamalarına yüzde 8,9, mobilya ve ev eşya harcamalarına yüzde 5,6 pay ayırdığı görüldü. En yüksek gelir grubu olan beşinci yüzde 20`lik grupta yer alan hanehalkları ise ulaştırma harcamalarına yüzde 22,8, konut ve kira harcamalarına yüzde 21,7, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 14,2, lokanta ve otel harcamalarına yüzde 7,6 pay ayırdı.

HARCAMA KALIPLARI DEĞİŞTİ
Temel gelir kaynağı maaş, ücret, yevmiye geliri olan hanehalkları konut ve kira harcamalarına yüzde 23,8, ulaştırma harcamalarına yüzde 18,7, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına ise yüzde 17,8 pay ayırırken, müteşebbis geliri olan hanehalklarının ulaştırma harcamalarına yüzde 23, konut ve kira harcamalarına yüzde 21,1, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına ise yüzde 19,8 pay ayırdığı belirlendi.

EMEKLİLER MAAŞININ YAKLAŞIK 3`TE 1`İNİ KİRAYA VERİYOR
Hanehalkının temel gelir kaynağı gayrimenkul ve menkul kıymet geliri olanlar konut ve kira harcamalarına yüzde 29,3, ulaştırma harcamalarına yüzde 21,3, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına ise yüzde 15,5, emeklilik geliri olanlar ise konut ve kira harcamalarına yüzde 31,2, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 24,9 ve ulaştırma harcamalarına yüzde 12,7 pay ayırdı.

PEKİ, DİĞER ÜLKELERDE DURUM NASIL?
Kira için çalışan Türkiye`nin durumunu diğer ülkeler ile kıyasladığımızda karşımıza şöyle bir sonuç çıkıyor;
-Türkiye`de asgari ücret 1400 TL, Kira ortalama 700 TL
-ABD`de asgari ücret 6.150 TL, Kira ortalama 1500 TL
-Almanya`da asgari ücret 6.215 TL, Kira ortalama 1500 TL
-İngiltere`de asgari ücret, 4 bin TL, Kira ortalama 1500 TL
Yukarıdaki tablodan da görüleceği gibi diğer ülkeler bazındaki kıyaslamada bizdeki ortalama asgari ücretin yarısı kiraya gidiyorken diğer ülkelerde durum bundan daha farklı. Üstelik diğer ülkelerde eğitimden sağlığa, çocuk başına verilen ücretten birçok noktaya varana kadar desteklemeler yapılıyor.

KİRA RANTI ÜRETİME ENGEL
Kira gelirlerinin bu derece yüksek olması yatırımların üretime değil de bu sektöre kaymasına neden oluyor. Bu da işsizlikle mücadelede önemli bir engel teşkil ediyor. Çünkü üretimin artması istihdamın artmasına ve piyasanın canlanmasına neden olur. Kiraların yüksek olması, bir ailede birden fazla kişinin çalışmasını gerektirdiği için de istihdamda daralmaya neden oluyor.