Unutulmaya yüz tutmuş kürkçülük mesleğinin son temsilcilerden Şanlıurfalı Mehmet Ali Mızrakçı, yaklaşık 60 yıldır işini severek yapıyor. İLKHA'ya konuşan kürkçü ustası Mızrakçı, ömrü yettiğince bu mesleği sürdüreceğini belirtti.

2 metrekarelik iş yerinde mesleği sayesinde 7 çocuk okutturan Mızrakçı, 77 yaşında olmasına rağmen hâlâ mesleğini yapmaya devam ediyor. 'Çalışmazsam hasta olurum' diyen kürkçü ustası, çalışmanın sağlıklı olmada önemli rol oynadığını söyledi.

12 yaşındayken, babasının, kendisini bir kürkçünün yanına vermesiyle başladığı kürkçülük mesleğini 60 yıldır devam ettirdiğini belirten Mızrakçı, zor da olsa mesleğini severek yaptığını ifade etti..

Mızrakçı, "Bizim işimiz de zor. Ben babamın bir evladıydım. O bizi okutmadı bu sanata koydu. Benim 7 tane çocuğum oldu. Baktım ki çok zor bir sanat, dedim bari bunları okutalım. Okula kaydettik. Okuldan çıkıyorlardı gidiyorlardı hocaya. Hocadan çıkıyorlardı geliyorlardı dükkâna. Onları boş bırakmıyordum. Baktılar iş zor. Kalktılar derse devam ettiler. Ondan sonra üniversiteyi kazandılar. Ben de okuttum."

"Ben yandım bunlar yanmasın" düşüncesiyle hareket ettiğini söyleyen Mızrakçı, okuyan tüm çocuklarının farklı alanlarda memur olduğunu söyledi.

Çok zor şartlar altında bu mesleği öğrendiğini hatırlatan Mızrakçı, sözlerine şöyle devam etti:

"O zaman da durumumuz daha perişan. Ustam bana bir ekmek veriyordu 'al ye' diyordu. Para kazanmak öyle kolay mı? Şimdiki gençler diyor 'biz havadan para kazanalım'. Yani çalıştın mı para kazanırsın. Ama çalışmadın mı kazanamasın. Ben öyle görüyorum."

İşinin hiç sıkılmadan severek yaptığını vurgulayan Mızrakçı, "Küçükken de böyleydi. Ben şimdi evde oturamam. Benim arkadaşlarım eğri büğrü olmuş. 'Hayırdır' diye sorduğumda  bana, 'Sen çalışıyorsun' diyorlar. Ben de onlara 'siz de giden çalışın. Bağınla, bahçenle git oyna, uğraş, terle... Çalışmadın mı böyle hasta olursun.' diyorum. Ben çalışmasam hasta olurum. İşimi seviyorum zor da olsa seviyorum."

Bitme aşamasına gelen kürkçülük mesleğinin ayakta kalması için yetkililerin çaba gösterdiğini ifade eden Mızrakçı, kentte 80 işyerinden sadece 2 tane kaldığını, ömrü yettikçe bu mesleği devam ettireceğini belirtti. (Hüseyin Sayhar, Osman Gülebak-İLKHA)