Bingöl Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından bazı köylerde yürütülen "Güvenli Taze Peynir Yapımı Projesi" sona erdi.
Yürütücülüğünü Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, eğitimciliğini de Yurt'un yanı sıra Yrd. Doç. Dr. Nurullah Demir, Yrd. Doç. Dr. Halil Şimşek ve Gıda Mühendisi Sümeyra Kılıçlar'ın yaptığı proje ilk olarak merkez köylerinden Kırkağıl'da başladı. Daha sonra sırasıyla Arıcılar, Çavuşlar, Yeşilköy ve Çobantaşı köylerinde projenin eğitim ve uygulamaları yapıldı.
Yürütülen proje hakkında bilgi veren Yurt, projeyi neticelendirdiklerini ve çok iyi geri dönüşler aldıklarını söyledi.
Halk dilinde peynir hastalığı olarak da bilinen brusellanın dünyada yaygın bir hastalık olup, sığır, keçi ve koyunlarda görüldüğünü ve insanlara da geçtiğini belirten Yurt, "Özellikle çiğ süt ve çiğ sütten yapılmış taze peynirler en yaygın bulaşma şeklidir. Bu proje ile güvenli ve kaliteli beyaz peynir yapım eğitimi ve uygulamasını göstererek, taze peynirde oluşabilecek brusella hastalığının önüne geçilmesi, ısıtılmış sütten peynir yapımında randıman düşmesinin değil, randıman artırılması, kaliteli ve güvenli beyaz peynir elde edilip, taze peynirin güvenli tüketilmesinin sağlanması amaçlanmıştır." dedi.
Son olarak Yurt, "Bingöl Üniversitesi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, çiftçi kaynaşmasına katkı sağlanması ve çiftçilerimizde oluşan 'Kaynamış sütten iyi peynir elde edilmez.' algısının giderilmesi hedefler arasında yer almaktaydı. Projenin neticelendirilmesi ile bu hedeflerin tamamında çok olumlu geri dönüşler aldık. Hem hastalıklar açısından güvenli ve daha kaliteli hem de yüzde 40 daha fazla verimlilikte peynirler elde edildi. Köylülerimiz bize teşekkür ettiler. Bizler de bu olumlu sonuçlardan çok memnun olduk. Proje paydaşımız ve aynı zamanda projeye maddi destek sağlayan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne çok teşekkür ederiz." şeklinde konuştu. (İLKHA)