Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, afetlerin çiftçinin peşini bırakmadığını belirtti.

Haziran ve temmuzda yaşanan sel ve dolunun çiftçileri vurduğunu bildiren Bayraktar, hasadın devam ettiği temmuzda aşırı yağışın zararı artırdığını ifade etti.

Bayraktar, "En son temmuz ayında, Bursa Karacabey ve Mustafakemalpaşa, Çanakkale Bayramiç, Manisa Selendi'de yaşanan afetler nedeniyle başta salçalık domates olmak üzere biber, salatalık, mısır, kavun, karpuz, tütün, elma, armut, nektarin ve şeftali ürünlerinde büyük zarar oluştu." dedi.

Bayraktar, her ne kadar son aylarda yağışlar normalin üzerinde olsa da 2016 Ekim-2017 Haziran döneminde birikimli yağışların genel olarak normalden ve geçen yılın aynı dönemindeki yağışın altında gerçekleştiğini kaydetti.

Ekim-haziran döneminde, normali 528,9 milimetre (mm), geçen yılın aynı dönem ortalaması ise 504,3 mm iken, 2016 Ekim-2017 Haziran döneminde yağış ortalamasının 455,2 mm'de kaldığı bilgisini veren Bayraktar, "Bu dönemdeki yağış miktarı normale göre yüzde 13,6, geçen yıla göre ise yüzde 9,7 azaldı. 9 aylık dönemde yağışların yetersiz kalması, ekim ve kasım aylarında ülke genelinde yağışların oldukça yetersiz kalmasından kaynaklandı." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, ekim-haziran arası 9 aylık dönemde toplam yağışın, Karadeniz Bölgesi hariç normalin altında kalırken, haziran yağışları doğu ve güneydoğu bölgeleri hariç normalin üzerine çıktığını vurguladı.

Ekim-haziran aylarında birikimli olarak normale göre, yağış azalmasının yüzde 21,8 ile en fazla Doğu Anadolu Bölgesi'nde görüldüğünü belirten Bayraktar, bu bölgeyi yüzde 16,2 ile Akdeniz Bölgesi, yüzde 16,1 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yüzde 15,9 ile İç Anadolu Bölgesi, yüzde 13,7 ile Ege Bölgesi, yüzde 7,6 ile Marmara Bölgesi'nin izlediğini, Karadeniz Bölgesi'nde ise normalin civarında yağış gerçekleştiğini bildirdi.

Haziran ayında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri dışında diğer bölgelerde artış gerçekleştiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti: "Haziranda yağış ortalaması normalin yüzde 13,6 üzerinde 35 milimetre olarak gerçekleşti. Normale göre haziran ayında yağışlar, Ege Bölgesi'nde yüzde 81,4, Marmara Bölgesi'nde yüzde 48,1 arttı. Bu bölgeleri, yüzde 40,2 ile İç Anadolu Bölgesi, yüzde 30,3 ile Karadeniz Bölgesi, yüzde 4,5 ile Akdeniz Bölgesi izledi. Haziran ayı yağışları normale göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 86,3, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise yüzde 57,1 azaldı. Ekim döneminin ilk aylarında kuraklık riskinin oluştuğu bölgelerde normallerinin üzerinde oluşan yağış, hububatın gelişim döneminde faydalı oldu."

Bu üretim sezonunda aralık ayından itibaren gerçekleşen yağışların Türkiye genelinde üreticinin yüzünü güldürdüğünü bildiren Bayraktar, "Yağışların özellikle son aylarda bazı illerimizde aşırı olması ve sele dönüşmesi ürünlere zarar verdi. Ayrıca gerçekleşen fırtına, hortum, aşırı kar yağışı, don, dolu ve aşırı sıcaklar, kuraklık, ürün, tesis ve hayvan kayıplarına yol açtı. Bu üretim sezonunda birçok ilimizde çiftçiler hemen hemen her çeşit afetle karşı karşıya kaldı. Üretim döneminin başladığı ekim, kasım aylarında yağışların olmaması hububat üreticisini kuraklık riskiyle karşı karşıya bırakırken, aralık ayından itibaren gerçekleşen afetler zarara neden oldu." diye belirtti.

Bu sezon yaşanan afetlerin önemli boyuta ulaştığını kaydeden Bayraktar, çiftçinin taleplerini şöyle sıraladı: "2016 yılında yapılan borç ertelemesi 2017 yılı için çıkarılmadı. 2017 yılında yaşanan afetlerden zarar gören çiftçilerimizin her türlü vergi ve SGK prim borcu da en az bir yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmelidir. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydına bakılmadan tüm çiftçilerimizin kamu bankalarına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçları faizsiz olarak ertelenmeli ve uzun vadeye yayılmalıdır. Özel bankaların da bu kapsama alınması sağlanmalıdır. Üreticilerimize faizsiz yeni uzun vadeli kredi imkanları sunulmalıdır. Ayrıca acilen, üretimde kullanılan araç, gereç, tohum, fide gibi girdilerin temini için gerekli nakdi destek sağlanmalıdır."

Ayrıca Bayraktar, doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin kamu bankalarına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi ve uzun vadeye yayılması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına başvurduklarını sözlerine ekledi. (İLKHA)