Kuşluk, güne ait bir zaman dilimidir. Arapça karşılığı duhadır. Güneşin doğuşundan kırkbeş dakika sonrasında başlar ve öğle vaktine kadar devam eder. Halk arasında sabah ile öğle vakitleri arasında kalan zaman dilimi olarak da tanımlanır. Bu zaman diliminde kuşluk ya da Duha namazı kılınması tavsiye edilir. Bu zaman diliminde, öğle vaktine yakın bir zamanda yapılan kahvaltı, kuşluk kahvaltısı olarak da bilinir. Kahvaltıda hafif yemekler de bulunduğu takdirde, kuşluk yemeği olarak bilinir.

Resulü Ekrem buyuruyor;

“İki rekat duha namazı kılmaya devam eden kimsenin günahı denizin köpüğü kadar olsa affolunur”

Hadis-i Kudsi`de  Allah Teala buyuruyor;

” Ey Ademoğlu,gündüzün evvelinde dört rekat(duha) namazı kıl ki,seni bütün gün himayemde muhafaza edeyim”

Resulü Ekrem buyuruyor;

“İki rekat duha namazı kılan kimse gafiller zümresinden yazılmaz.”

“Her kim sabah namazını cemaatle kılar, sonra da oturur kimse ile konuşmadan ve güneş doğduktan sonra(kırk dakika geçene kadar) Allah Teala`yı zikreder, sonra kalkar iki rekat duha namazı kılarsa, onun için tam hac ve umre sevabı yazılır.

“Bir kimse kuşluk namazını iki rekat kılarsa gafiller zümresinden yazılmaz, dört rekat kılarsa abidler zümresinden yazılır, altı rekat kılarsa o gün Allah Teala`nın tahtı himayesinde olur. Sekiz rekat kılarsa çok ibadet edenlerin zümresinden yazılır, on iki rekat kılarsa cennette onun için bir ev ihsan olunur.”

Herkesin eklem yeri kadar sadaka vermesi gerekir. Sübhanallah, Elhamdülillah, La ilahe illallah veya Allahü Ekber demek birer sadakadır. İyiliği tavsiye etmek, kötülüğe mani olmaya çalışmak birer sadakadır. İki rekat kuşluk namazı kılmak ise bütün bunları karşılar. [Müslim]

İki rekat kuşluk namazı kılan vücudunun zekatını ödemiş olur. [İ. Asâkir]

Kuşluk namazı nafile namazdır. Kazası olan, kazasını ödemedikçe nafile namaz kılarsa kabul olmaz. Önce kazasını ödemelidir. Kaza namazı borcu olan, kuşluk vakti kuşluk namazı kılmak isterse, “İlk kazaya kalmış sabah [veya öğle, ikindi, akşam, yatsı] namazının farzını ve kuşluk namazı kılmaya” diye niyet ederse, hem kazası ödenmiş, hem de kuşluk namazı kılmış olur.) [Redd-ül-muhtar]