Obezite tüm yaş gruplarının sağlığını tehdit eden en önemli kronik hastalıklar arasında yerini korumaktadır. Dünya genelinde obezite görülme sıklığının 1980`den bu yana iki katına çıktığı, 2014 yılında 18 yaş ve üzerindeki bireylerin %39`unun şişman, %13`ünün obez olduğu belirtilirken, 5 yaş altı 41 milyon çocuğun şişman/obez olduğu bildirilmiştir.
Obezite koroner kalp hastalıkları, tip II diyabet, solunum yolu hastalıkları, inme, hipertansiyon ve bazı kanser türleri riskinin artışıyla ilişkilidir. Obezite tedavisi için en güncel yaklaşımlar diyet tedavisi yaşam tarzı değişiklikleri (fiziksel aktivitenin arttırılması, enerji kısıtlaması), psikososyal ve farmakolojik müdahale ile cerrahi tedaviyi içermektedir.
Obezitenin diyet tedavisinde vücut ağırlığını arzu edilen düzeye indirmek, bireyin bütün besin öğesi gereksinimlerini yeterli ve dengeli bir şekilde karşılamak ve bireye doğru beslenme alışkanlıklarını kazandırmak önemli rol oynamaktadır. Obezitede diyet tedavisi ile birlikte fiziksel aktivitenin artırılması ve davranış değişikliği tedavisi de gerekmektedir.
Obez yetişkinlerin ağırlık kaybı kontrolünde, diyetisyen tarafından ayarlanmış bireyselleştirilmiş diyet tedavisi alan bireylerde, standart beslenen bireylere göre ağırlık kaybı, yağ dokusu kaybı ve bel çevresinde oluşan incelmenin daha fazla olduğu, yapılan araştırmalar sonucu ortaya konulmuştur.
Obezite davranış değişikliği tedavisinin ikincil basamağı ise fiziksel aktivite olarak önemli bir yer almaktadır. Kısa sürede ağır fiziksel aktivite programlarının uygulanmasından ise; orta tempolu fakat uzun süreli fiziksel aktivite programlarının uygulanması gerekmektedir.
Bilimsel araştırmalarda da görüldüğü gibi diyetisyen hem diyet tedavisinde beslenme bilimini pratik uygulamaya geçirerek sağlıklı besin seçimini sağlıyor hem de sağlık belirteçleri konusunda aldığı eğitimle de besin seçimlerini değiştirecek davranış değişikliğini danışan kişi üzerinde sağlamakta etkin rol oynuyor.
Sonuç olarak obezitenin tedavisinde diyetisyen ağırlık kaybını ve uzun dönem sağlık getirilerini sağlamada etkin bir görev alır.
ZEYNEP ARSLAN