EKONOMİ SERVİSİ

Kıdem tazminatı konusu gerek yerine getirdiği fonksiyonları ve gerekse hukuki niteliği bakımından ülkemizde sürekli olarak tartışma konusu yapılmıştır. Kıdem tazminatı ülkemiz çalışma hayatında ilk olarak 1936 tarihli 3008 sayılı İş Kanunu yer almış ve zaman içerisinde sağladığı haklar bakımından 12 Eylül 1980 askeri darbesine kadar gelişme göstermiştir. Askeri Darbe sonrasında işçilik haklarında önemli bir geriye gidiş yaşanmıştır. Kıdem tazminatı da işçi-işveren ilişkilerinde uzun yıllar mücadeleler ve karşılıklı çıkarlar dengesi içerisinde oluşmuş bir kurumdur.


MİLYONLARCA ÇALIŞANIN KIDEM TAZMİNATINI HAK ETME KOŞULLARINI KAZANMADAN İŞTEN ÇIKARILDI


Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre bir yıl içerisinde işe-giriş çıkış rakamları incelendiğinde işverenler tarafından milyonlarca çalışanın kıdem tazminatını hak etme koşullarını kazanmadan işten çıkarıldığını görüyoruz. Emek sahipleri başta birçok işyerinde maalesef kıdem tazminatının yok sayıldığı gerçeği ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu açıdan bakıldığında mevcut kıdem tazminatı sistemi içerisinde,  işçilerin kıdem tazminatı hakkına erişimin gerek yasal bir takım boşluklar, gerekse bir takım olumsuz işveren uygulamaları nedeniyle,  oldukça zorluklar barındırdığı görülmektedir.

Çalışma hayatımızın önemli gündem maddelerinden olan kıdem tazminatı tartışmalarında HAK-İŞ olarak tespit ettiğimiz sorunlar ve çözüm önerilerimiz aşağıda sıralanmıştır.

SONUÇ:

HAK-İŞ, mevcut sistemi, diğer sosyal taraflardan farklı olarak sürdürülebilir ve hakkaniyete aykırı bulup kabullenmemektedir. HAK-İŞ olarak çalışanların tamamına yönelik işçilerin kıdem tazminatı hakkında yeni, güçlü, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir modele ihtiyaç duyduğu inancındayız. Böyle bir modelin çalışma hayatında daha fazla barış, istikrar ve güven getireceğine inanıyoruz. Yapılan araştırmalar neticesinde işçilerin çok büyük bir bölümünün kıdem tazminatı gibi en temel işçi alacağına erişim noktasında sorun yaşadığı ortadadır.

Yukarıda anlatınlar çerçevesinde HAK-İŞ olarak; kıdem tazminatı konusunda kazanılmış haklardan geriye gidiş olmayacak şekilde, istisnasız her bir çalışan güvence altına alınarak, haksızlık ve adaletsizliklerin olmadığı, alın terinin korunduğu, süre tahdidi olmaksızın bir günlük çalışmanın dahi ziyan edilmeden karşılığının alındığı, şeffaf, sürdürülebilir  bir model ile bütün çalışanların kıdem alacaklarının garanti altına alındığı, yeni, güçlü bir modelin ortaya konulması yönündeki çalışmalara katkı sağlamaya hazır olduğumuzun bilinmesini isteriz.