Muğla ve İzmir çevresinde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Muğla açıklarında saat 01.31'de 6,3 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem, yerin yaklaşık 8,6 kilometre derinliğinde meydana geldi.
Depremden sonra elektrik kesintileri meydana geldi. Meydana gelen deprem sonrası Muğla halkı sokağa döküldü.
ARTÇI SARSINTILAR
Afet ve Acil Durum Yönetimi'nden (AFAD) alınan bilgiye göre depremin ardından büyüklükleri 4.0 ile 4.8 arasında artçı şoklar meydana geldi. AFAD'a göre saat 01.37'de Gökova'a 4.2, 0152'de Gökova'da 4.4, saat02.00'da Bitez Bodrum'da 4.0, 02.16'da 12
Adalar (Akdeniz) 4.2 ve 02.23'te Akyarlar'da (Bodrum) 4.8 büyüklüğünde artçı şoklar ile bölge beşik gibi sallandı.
İzmir, Muğla, Aydın, Denizli, Manisa başta olmak üzere Ege Bölgesi'ndeki birçok ilde hissedilen deprem nedeniyle sokaklara çıkan vatandaşlar endişelenodikleri için evlerine dönmedi.
'TÜM İLÇELERİMİZE ULAŞTIK'
Muğla Valisi Esengül Civelek, Ege Denizi'nin Muğla açıklarında 6,3 büyüklüğünde meydana gelen depreme ilişkin ilk bilgilere göre can ve mal kaybının olmadığını bildirdi.
Civelek, AA muhabirine, depremin hemen ardından detaylı bir çalışma başlattıklarını söyledi.
Vatandaşların depremin yarattığı korku nedeniyle sokaklarda olduğuna işaret eden Civelek, şu bilgileri verdi:
"An itibarıyla tüm ilçelerimize ulaştık. İlk bilgilere göre kent genelinde can ve mal kaybımız yok. Yıkılan bina yok. Ancak bir kaç kişinin korkma nedeniyle düşme sonucu, atlama nedeniyle hafif yaralandıklarını öğrendik. Elektrik kesintisi yok. Deprem nedeniyle birkaç arıza oluşmuş durumda. Onun üzerinde çalışıyoruz."
Öte yandan Jandarma ve AFAD, hasar tespiti ve tedbir amacıyla bölgede keşif yapıyor.
VALİ CİVELEK: DEPREM BİR TRAVMADIR, KORKUDUR, PANİKDİR
Depremle ilgili açıklama yapan Muğla Valisi Esengül Civelek, "6.3 büyüklüğünde bir deprem yaşadık. Depremin Gökova Körfezi'nde Datça ve Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası arasında olduğunu iletildi. Bu kadar büyük bir depremin ardından can kaybımız yok. Bize intikal eden herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Bodrum Devlet Hastanesi aciline gelen vatandaşlara, kendi istekleri doğrultusunda acil hizmetleri hastanenin bahçesinde verilmektedir. Bunlar deprem anındaki korku ve panik nedeniyle küçük çaplı yaralanmalar. Muğla'da kriz masası da oluşturuldu. Tüm birimler irtibat halinde. Bize ulaşmayan bir olumsuzluğun olup olmadığı da araştırılıyor. AFAD ekipleriyle de yoğun bir işbirliği içindeyiz. Deprem bir travmadır, korkudur, paniktir. Böyle bir deprem sonrası vatandaşlarımız sokaktalar. Sokakta olmaları kadar doğal bir şey olamaz. Ancak endişe edilecek bir şey yok" dedi.
BAŞKAN GÜRÜN: ŞU ANDA HERHANGİ BİR ŞEYE İHTİYACIMIZ YOK
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de şunları söyledi:
"Bütün itfaiye ekiplerimiz, MUSKİ, su kanalizasyon ekiplerimiz ve fen işleri ekiplerimiz hazır vaziyette ve müdahale ediyorlar. Depreme bağlı hatlarda kopukluk olması ve bunun getirdiği ot ve trafo yangınları olduğu bilgisi var. Ekiplerimiz ona müdahale etti ve gerekli sonucu aldık. Bodrum tabii ki en fazla hissedilen yer ama Datça'da, Fethiye'de, Seydikemer'de, Marmaris'te, Menteşe'de her yerde deprem hissedildi. Ama hiçbir ilçede bizi üzen bir sonuç ve bilgi yok. Şu anda bütün araç, gereç ve ekipmanımızla herkes acil olarak görevde. Şu anda herhangi bir şeye ihtiyacımız yok. Bu olaydan böyle sıyrılmamız hepimiz için sevindirici" dedi.
CAN KAYBI YOK, DUVARLAR YIKILDI, TRAFOLAR YANDI
Depremin merkez üssü olan Muğla'da Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, ekiplerin il geneline dağılıp inceleme başlattığını belirterek, Çok şiddetli bir deprem ve çok uzun sürdü. Can kaybı olmadı. Ufak tefet duvar yıkıkları bilgisi alıyoruz. Üzücü olan bu panikle yüksekten, pencereden atlayan vatandaşların olduğu, onların da hastaneye kaldırıldığı ile ilgili bilgiler geldi. Trafo yangını, ot yangını gibi ufak yangınlar var. Hemen müdahale edildi. Gelen bilgiler Seydikemerden Bodruma kadar 13 ilçeden can kaybı söz konusu değil. Büyük bir yıkım da söz konusu değil. Sadece duvar yıkılmaları var. Köylerden de bilgi geliyor. Yıkımlar evlerin tamamen yıkılması şeklinde değil, eski, çürük, yığma duvarların yıkımı söz konusu.
BAŞKAN KOCADON: BU YAŞIMA KADAR BÖYLE DEPREM YAŞAMADIM
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, yaptığı açıklamada, çeşitli noktalardaki trafolarda meydana gelen patlamalar nedeniyle ufak yangınlar çıktığını ve ilçenin bazı mahallelerinde elektrik verilemediğini söyledi. Başkan Kocadon, "Halkımızda panik var. Can kaybımız yok. Küçük yangınlar ve yol göçmeleri var. Ekiplerimiz seferber olmuş durumda. Çok farklı bir deprem yaşandı. Bu yaşıma kadar Bodrum'da böyle bir deprem yaşamadım. Evlerin içlerinde hasarlar var. Devrilen elektrik direklerimiz var. Yerli ve yabancı turistler ile birlikte nüfusumuz 1 milyonu aşkın durumda. Nüfus 1 milyon 200 bini bulmuştur" dedi.
KOCADON: YOL ÇÖKMELERİ TOPRAK KAYMALARI VAR
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise can kaybı konusunda bilgi gelmediğini belirterek, "Devlet hastanesine gelen bir vaka yok. Evlerde olun bazı zararlar var. Devrilen dolaplar, kırılan bardaklar, çanaklar var. Şu anda Bodrum Yarımadasına gelen halk otellerinin bahçesinde sokaklarda duruyorlar. Bir panik yaşanıyor. Yaralı yok şu an için. İki elektrik direği devrildi. Ufak yangınlar var. Yol çökmeleri, toprak kaymaları var.
Bu arada Bodrum'da birçok binaların yanısıra Devlet Hastanesi'nin acil servisi bölümünün duvarında da çatlaklar meydana geldi. Bunun üzerine acil servisteki hastalar bahçelere taşındı. Bodrum'da trafolarda meydana gelenh hasar nedeniyle birçok kesimde elektriklerin kesik olduğu ayrıca bölgede aşırı yüklenmeden dolayı telefonla ulaşımda da sıkıntılar yaşandığı belirtildi. Gümbet'te ise dev dalgalar oluştuğu ve sahile vurduğu öne sürüldü
Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Datça'da ilk defa bu kadar şiddetli bir depremle karşı karşıya kaldık. Bütün halk sokakta. Edindiğimiz bilgiye göre; yIkılan bir yerimiz yok. Datça'nın bütün sokakları dolaştım. Herhangi bir şey yok. Köylerden net bir bilgi ise henüz gelmedi. Ama oralarda yüksek katlı binalar yok. Umarım oralardan da kötü haber gelmeyecek."
TATİLCİLERDEN BAZILARI BODRUM'DAN AYRILDI
Gökova Körfezi'nde bugün saat 01.31'de meydana gelen, AFAD'ın 6.3 büyüklüğünde olduğunu açıkladığı depremin ardından tatilciler ve vatandaşlar kaldıkları ev, otel ve pansiyonlardan panikle dışarı çıktı. Bazı tatilcilerin bavullarını alıp araçlarına binerek Bodrum'dan ayrıldıkları görüldü.
BALKON VE PENCELERDEN ATLAYAN ÇOK KİŞİ YARALANDI
Panikle balkondan atlayan, dışarı çıkmaya çalışırken yaralanan vatandaşlar ise Bodrum Devlet Hastanesi'ne akın etti. Hastanenin bahçesi yaralılarla dolarken, acil servisin tavanındaki kaplama malzemelerinin bir bölümü çöktü. Acil servis boşaltılırken, doktorlar yaralılara bahçede müdahale etti.
MİNARE YIKILDI, DENİZ ÇEKİLDİ
Bodrum'un Yalıkavak Mahallesi'ndeki bir camiinin minaresinin yıkıldığı öğrenildi. Deprem sonrası denizin bir miktar çekildiği de belirtildi. Bodrum'da herhangi bir can kaybının yaşanmadığı bildirildi.
KAYMAKAMDAN 70 YARALI AÇIKLAMASI
Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz da yaptığı açıklamada, "Can kaybının ve ağır yaralının olmaması sevindirici. Sarsıntıdan dolayı panik yaşayıp atlayan bazı vatandaşlarda kırık vakaları yaşandı. Böyle bir depremde bunlar da normal. Yaşanan büyük sarsıntıya rağmen bazı evlerde çatlamalar var. Ancak herhangi bir yıkılma söz konusu değil. Bu büyüklükte bir sarsıntıda, binalarımızın ilçede en fazla iki kat olması büyük hasar yaşanmasını önledi. Kırsal kesimde, özellikle kerpiç yapılı ve eski evlerde kısmi göçmeler var. Gümbet'te denizin yükselmesinden dolayı su baskınları yaşandı. Ve bazı teknelerde maddi zararlar meydana geldi. Hastanelerimize yaklaşık 70 yaralı müracaat etti. Devlet hastanesinde taşıyıcı kolonlarda bir sorun yok, sadece asma tavandaki bazı plastik bölmelerde çökmeler oldu. Bu da hastalarımızda tedirginliğe neden oldu. Hastane bahçesine çıkardık hastalarımızı. Teknik ekipler hastanede inceleme yapacaklar. Bu incelemeler sonuçlanıncaya kadar da hastalarımızın tedavileri burada sürecek. Ayrıca ilçeden Kos'a yapılan feribot seferleri de durduruldu" dedi.
PROF. DR. ERCAN: DAHA BÜYÜK BİR DEPREM BEKLEMİYORUM
Gökova Körfezi merkezli olarak meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremi değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nden Övgün Ahmet Ercan, bu bölgede daha büyük bir deprem beklenmediğini söyledi. Jeofizik profesörü, deprem bilimci Prof. Dr. Ercan, bu depremin belirtisinin 3-4 yıl önce başladığını belirterek, "Karada ile Gündoğan arasındaki, Bodrum'u kesip geçen bir depremcik etkinliği vardı. Deprem bu kırıkla Gökova kırığının kesim yerinde olmuştur. Ve bu düşüntü türünde bir kırıktır, yanal atımlı değildir. İlk kez deniz sularında bir süpürtü (tsunami) gördük. Bunun yüksekliği 1 metreye kadar varabildi ve karaya doğru ilerlerdi. Teknelere zarar verdi ve tekrar geri çekildi. Bundan daha büyüğü artık gelemez. Çünkü düşey atım çok büyük değildi. Burada olabilecek en büyük deprem 7- 7.2 büyüklüğünde olabilirdi. 6.3'lük deprem ile bu gerginlik boşaldı. Bu büyük oranda bundan sonra büyük bir deprem olasılığını azaltmıştır. Bunun oranı yüzde 20'nin altındadır. Bölgede artıçı depremler ise sürecektir. Bu deprem özellikle İstanköy adasında etkili olmuştur" dedi.
Bodrum'da yıkım görülmemesinin 2007 deprem yönetmeliğinin başarısı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ercan şöyle devam etti:
"AFERİN TÜRKİYE'NİN BİLİMİNE"
"Bu yönetmelikle sağlam yerde sağlam yapılar yapılmıştır. Türkiye büyük bir sınavdan başarı ile çıkmıştır. Bodrum'daki yapılar 6.6'lık bir depreme kadar dayanıklıdır. Ancak köylerdeki yığma yapılarda hasar görülebilir. Bodrum Kalesi'nin 6.3'lük bu depreme dayanabilmesi çok iyi bir şeydir. Bodrum Kalesi yıkılmadıysa, bölgedeki turustik tesislerin ve yazlık konutların yıkılması zaten beklenemez. Bodrum'un zemine topraktan oluşmamaktadır, kayadan oluşmaktadır. Bu denenle depremin yıkım gücü '5' olmuştur. Eğer aynı deprem Doğu Anadolu'da olsaydı, yıkım gücü 8-9 olurdu. Deperimin süresi 16-17 saniyedir. Bu uzun bir süredir. Yıkım yapsa bu sürede yapardı. 1894 İstanbul Adalar depremi bu büyüklükteydi, o da 16 saniye sürmüştü, kapalı Çarşı ve camiler yıkılmıştı, ölümcül olmuştu. Türkiye'de yapı niteliği arttı. Gerek yer bilimcileri gerekse inşaat mühendisleri ve mimarları, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı kutluyorum. Türkiye büyük bir sınavdan olumlu olarak geçmiştir. Aferin Türkiye'nin bilimine. Yazlıkçıların bölgeden kaçışmasına neden yoktur. Denize girebilirler. İki yıldır kötü olan turizme deprem yüzünden darbe vurulmasın."
3 İLE 4 ATOM BOMBASI GÜCÜNDE
Depremin yaklaşık 3-4 atom bombası gücünde olduğunu belirten Prof. Dr. Ercan, "Bu depremin ana deprem olduğu, ardından daha büyük bir depremin gelmesinin şaşırtıcı olacağı kanısındayım. Artçı depremler gün boyu, ayrıca gelecek 3 hafta yoğun olarak sürecektir. Bunların büyüklükleri 5.2'ye dek varabilir" diye konuştu.
YAKIN GEÇMİŞTEKİ YIKICI DEPREMLER
Prof. Dr. Ercan, bu bölgede, yakın geçmişte yaşanan yıkıcı depremlerin 1926'da Finike'de 6.9, 1941'de Muğla'da 6.0, 1941'de Muğla'da 5.7, 1957'de Fethiye'de 7.1, 1956'da Köyceğiz'de 5.7, 1961'de Marmaris'te 6.5, 1969'da Fethiye'de 6.2, 2004'te Gökova'da (Bodrum) 5.5, 5.4, 5.0 olduğu bilgisini de verdi.
50 TRAFO HASAR GÖRDÜ
Gökova Körfezi merkezli 6.3 büyüklüğündeki depremden en fazla etkilenen yer olan Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan 200 kadar elelektrik trafosundan yaklaşık 50'si hasar gördü. Trafoların hasar görmesi nedeniyle ilçedeki birçok yerde elektrik kesintisi meydana geldi. Trafoların onarımı için ekipler harekete geçti. Büyük bölümünün onarınının tamamlandığı, diğerlerindeki çalışmaların sürdüğü belirtildi. Onarılan trafoların bulunduğu bölgelere tekrar elektrik verildiği kaydedildi.
Ege Denizi'nin Muğla açıklarında 6,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Muğla açıklarında saat 01.31'de 6,3 büyüklüğünde deprem kaydedildi.
Deprem, yerin yaklaşık 8,6 kilometre derinliğinde meydana geldi.
Depremin hissedildiği Muğla merkezde vatandaşlar evlerinden dışarıya çıktı ve yakınlarını bilgilendirdi.
Depremin ardından saat 01.52 ile 02.23 arasında 4 artçı deprem daha kaydedildi
AFAD'ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 01.52'de 4,6 büyüklüğünde, saat 01.54'te 4,5 büyüklüğünde, saat 02.00'de 4,2 büyüklüğünde, saat 02.23'te ise 4,5 büyüklüğünde 4 artçı sarsıntı daha meydana geldi.
4,6 büyüklüğündeki deprem Ege Denizi'nde yerin 14,57 kilometre derinliğinde, 01.54'teki 4,5 büyüklüğündeki deprem Gökova Körfezi'nde yerin 6,97 kilometre derinliğinde, 02.00'daki 4,2 büyüklüğündeki deprem yerin 2,52 kilometre derinliğinde, 02.23'teki deprem yerin 5,04 derinliğinde meydana geldi.