ŞIRNAK - Cizre Mustazaflar ile Dayanışma Derneği Kültür Komisyonu tarafından Dernek Konferans salonunda Gençlere yönelik seminer verildi. Kültür Komisyonu Başkanı Ahmet Elçin tarafından verilen seminer 2 seansta yapıldı. 1.seans kötü arkadaşlık ve kötü arkadaşlıklar, 2.seans iyi arkadaşlık ve iyi arkadaş edinme ile ilgili bilgiler verildi.
 
Birinci seansta, ilk olarak bizi yaratan, şekil veren, hayat bahşedenin Allah olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Elçin, "O bize sayısız nimetler, güzellikler bahşetmiş ve bunun karşılığında bizden iyi şeyler yapıp kötü şeylerden kaçmamız istenmektedir. Allah`u Teala önümüze iki yol koymuş birincisi iyilik yolu, Kur`an, namaz ve cami yolu, İkincisi Kötülük, şeytan ve kötü arkadaşların yoludur. İyilik yolunun sonuna mükafat olarak cenneti verecek olan Allah, Kötülük yolunun sonunda da cehennemi verecektir" dedi.
 
Kötü alışkanlıklar Kötü Arkadaş Seçmeyle Başlar
Kötü alışkanlıkların kötü arkadaş seçme yoluyla gerçekleştiğini ifade eden Elçin konuşmasını şöyle sürdürdü: "Mesela hırsızla, arsızla arkadaş olmak, uyuşturucu ve tinercilerle arkadaş olmak, namaz kılmayan, Kur`an okumayan, kötü söz söyleyenlerle arkadaş olmak kişiyi ahlaksızlığa götürür ve sonucu ise cehennemdir.
 
İkinci seansta ise iyi arkadaşlık yollarını anlatan Elçin, "İyi olmak için öncelikle kişinin Rabbine karşı görevlerini bilmesi; yani inancında, ahlakında, ibadetlerinde Müslüman olmasıdır. Kişinin iyi olabilmesinin ikinci yolu da, Anne ve babasına karşı mükellef olduğu görevlerini ifa etmesiyle olur" diye konuştu.
 
Anne Babaya Karşı Yapılması Gerekenler
Anne ve babalarına karşı bir çocuğun yapması gereken bazı görevler bulunduğunu belirten Elçin, bunlardan bazılarını şöyle sıraladı:
- Anne-babanın yanına giderken selam vermek,
- Anne-baba içeri girdiğinde hürmetten ayağa kalkmak,
- Anne-baba`ya saygıyla hitap etmek, sesini onların sesinden yükseltmemek,
- Onlardan izinsiz bir şey yapmamak, eşyalarına dokunmamak,
-Anne-babaya küfür edilmesine sebep olunacak davranışlardan kaçınmak,
- Anne-babanın odalarına izinsiz gitmemek,
-Onlardan önce yemeğe el uzatmamalıyız,
- Onların önünde yürümemeliyiz,
- Onları yanında ayağımızı uzatmamalıyız,
- Bir iş yapmadan evvel onlara danışarak dua talebinde bulunmalıyız,
- Anne ve baba vefat etmişlerse kabirlerini ziyaret ederek dua etmeliyiz,
- Onların vasiyetlerine göre hareket etmeli ve benzeri iyi, güzel davranışları elde etmek için camiye gidip, iyi arkadaşlarla olmalıyız.
(Tahirhan Osal - İLKHA)