6-7 Ekim olaylarından önce tavan yapan PVC sektörü, inşaat sektörünün durma aşamasına gelmesiyle şimdilerde can çekişiyor. Bölgede cereyan eden olaylar, darbe girişimi ve Ortadoğu'daki karışıklık bölge halkını ve esnafını olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Batmanlı esnaf, işlerinin durma noktasına geldiğini belirterek, yetkililere çağrıda bulundu.

Türkiye ve Ortadoğu'da yaşanan olumsuz gelişmelerden dolayı inşaat sektörünün durma aşamasına gelmesiyle zor günler geçiren Batmanlı esnaf, kepenk kapatma aşamasına gelmiş durumda.

Batman'da inşaat sektörünün eskisi gibi canlanabilmesi için yetkililere büyük görevler düştüğünü söyleyen esnaf, özellikle huzur ve güven ortamının yeniden sağlanıp, bankaların esnafa kredi vermesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısına rağmen bankaların küçük işletmecilere kredi sağlamadığını vurgulayan esnaf, iflasın eşiğine geldiklerini aktardı.

Türkiye'de yaşanan krizden sonra aylardır işlerinin olmadığını dile getiren PVC sektörü esnaflarından M. Sait Yıldız, "İşlerimiz sıfır derecesine kadar düştü. Doğu ve Güneydoğu'daki olaylar, Türkiye üzerindeki baskılardan dolayı büyük bir kriz yaşandı. Türkiye'nin her yerinde yavaş yavaş düzelmeler oldu ama Batman'da hâlâ eskisi gibidir. Daha önce 4-5 aile geçindirecek bir iş yapıyorduk, 4-5 işçimiz vardı ama şu anda bir işçi çalıştırıyoruz. Böyle devam ederse bu işçiyi de çıkartacağım. İş yoktur. Geçen yıllarda kazandığımız tüm sermayemizi bitirdik." dedi.

"Artık dayanacak gücümüz kalmadı"

Borçlarını, çeklerini ödeyemez duruma geldiklerini vurgulayan Yıldız, "Böyle devam ederse kepenk indirmek zorunda kalacağız. PVC sektöründe 10'dan fazla iş yeri kapandı. PVC'cilerin hepsi oturuyor, iş yapmıyor. Buna bir an önce çare bulunması lazım. Batman'da yüzlere PVC işi yapan iş yeri vardır. Bu 400-500 aileyi etkileyecek duruma gelecektir. İnşaat işlerinin açılması için yetkililer bir an önce yapmaları gerekeni yapmalıdırlar. Bir çare bulunması lazım. Böyle devam ederse bizde iş yerimizi kapatmak zorunda kalacağız. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Bu ay 30 bin TL'lik ödeyeceğim bir çekim var ve onun için arabamı satışa çıkardım. Şimdiden bir dahaki ay nasıl yapacağımı düşünüyorum." diye konuştu.

"Güven ortamı oluşturulup, bankalar kredi vermesi gerekir"

Bir diğer PVC imalatçısı Seyfi Yıldız, yaşadığı sıkıntıları şöyle aktardı: "6-8 Ekim olaylardan önce istemediğimiz kadar iş vardı. Her konuda piyasada bir rahatlık vardı. 6-8 Ekim olaylardan sonra insanlar güvenini yitirdi. Yatırımcılar buraya yatırım yapmamaya başladı. 20-30 tane arkadaşım burada evini sattı ve Antalya, İstanbul ve İzmir'de ev satın almış. Buraya bir güvensizlik oluştu, insanlar buraya güvenmiyor. Yarın ne olacağını bilmiyor. Daha bunun sarsıntısındayken, üstüne 15 Temmuz ihanet darbesi olunca tamamıyla iş bitti, durma noktasına geldi. Yanımda 11 eleman çalışıyorken, şu an 5'e düştü."

Yaz aylarının inşaat sektöründe en yoğun iş zamanı olmasına rağmen hiçbir iş yapmadıklarını ifade eden Yıldız, "Yetkililer ilk önce buraya tekrar bir güven sağlaması gerekiyor. Yatırımın durmasının yüzde 40'ı bankaların kredi vermemesinden kaynaklanıyor. Önce güven olacak, ondan sonra bankalar insanlara daha evvel nasıl kredi verdiyse bunu tekrar yapması gerekir. İster özel, ister kamu olsun hiçbir banka esnafa kredi vermiyor. Esnafa krediyi kapatmışlar. Cumhurbaşkanı o kadar söylemesine rağmen bir türlü bankalar Cumhurbaşkanının dediğini yapmıyor. Hep işlerin düzeleceğini bekliyoruz ama hâlâ aynı şekilde işlerimiz devam ediyor. Artık bir umutsuzluğa kapıldık. Referandumdan sonra toparlanacak diyorduk ama bu saatten sonra bu inancımızı da kaybettik desek doğru olur." şeklinde konuştu. (M.Fatih Akgül-İLKHA)