Bitlis'in köylerinde ot biçme işlemleri aşırı sıcaklara rağmen devam ediyor. Otları sararmadan biçmeyi hedefleyen köylüler, 40 dereceye varan sıcaklıklarda akşam saatlerine kadar tarlalarda çalışıyorlar.
İmkânları olmadığı için eski yöntemlerden olan tırpan ve orakla ot biçen köylüler, aşırı sıcakların kendilerini çok zorladığını belirtiyorlar.
Ocaklı (Pirnaşîn) köyü sakinlerinden Medeni Uysal, bu yılki ot biçme hasadının yaz mevsiminin en sıcak günlerine denk geldiğini belirtti. Uysal, "Ramazan ayından dolayı bu sene erken ot biçmeye başlamadık. Sizler de görüyorsunuz, bu sıcakta biçiyoruz, çok zorlanıyoruz. Traktörle biçme imkânımız olmadığı için tırpanla biçiyoruz. Köyde ot biçme zamanı olduğu için herkes şu an tarlalarda ot biçiyor. Bir an önce bitirmek istiyoruz. Sabah namazımızı kılıp, hemen tarlalara geliyoruz. Öğle saatlerinde bir iki saat dinlenme ve namaz molası veriyoruz. Akşam güneş batana dek ot biçiyoruz. Ondan sonra gidip hayvanlara bakıyoruz. Biçtiğimiz otların çoğunu saman yapıp, kış ayına hazırlık yapıyoruz." dedi.
Sabah namazından sonra ot biçmek için evden çıktıklarını dile getiren köylülerden Abidin Uysal da aşırı sıcaklıklara rağmen otları sararmadan bitirmek için çalıştıklarını ifade ederek, şunları söyledi: "Sıcakların altında çalışmak gerçekten zor. Şu an ter içinde kalmışız. Sabahın erken saatlerinden itibaren başlıyoruz. Sadece namaz vakitlerinde istirahat ederek ibadetlerimizi yapıyoruz. Geri kalan zamanda akşama kadar çalışıyoruz. Bu yıl ot biçme hasadının en sıcak günlere düşmesi biz köylüleri de zor durumda bıraktı. Sadece biçmekle kalmıyor. Biçtiklerimizi topluyoruz ve köye taşıyoruz. Suyun olduğu tarlaları ekiyoruz, geri kalanlarına ise yonca ekiyoruz."
Traktörle biçme imkânı olmadığı için otları tırpanla biçtiklerine değinen Uysal, "Bazı tarlaları traktör ile biçsek de çoğunu tırpan ile biçiyoruz. El emeğiyle yapılanlar daha bereketli ve temiz oluyor. Traktörle dönümü 35 TL'ye biçiliyor. Bir kişi günde ortalama tırpanla 2 dönüm biçiyor. Zaten köydeyiz, işimiz budur. Onun için imkânımız yetmiyor. Çoğunu kendimiz biçiyoruz." şeklinde konuştu.
Aşırı sıcaklıklara rağmen günde yaklaşık 14 saat tarlada çalıştıklarını belirten merkeze bağlı Doğruyol (Simek) köyünden Nazır Yoldaş, sıcağın altında çalışmanın zor olmasına rağmen kış hazırlıklarını yapmak için çalışmak zorunda olduklarını söyleyip, bu yıl hayvancılığın iyi olduğunu ifade etti. (İLKHA)