KİEV - (AA) ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, gereken şartları yerine getirmediği sürece Rusya`ya yönelik yaptırımların devam edeceğini söyledi.

Tillerson, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile görüştükten sonra ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada Rusya`ya yaptırımlar konusuna değindi.

Yaptırımların devam edeceğini belirten Tillerson, "Rusya gereken şartları yerine getirmediği sürece ABD ve AB`nin yaptırımları sürecek.” ifadelerini kullandı.

Yapılan görüşmelerde Ukrayna`nın doğusundaki çatışmaların tırmanmaması, ateşkesin sağlanması ve ağır silahların çekilmesinde ilk adımın atılması hususunu Rusya`ya ilettiğini aktaran Tillerson, Donbas`ta krizin çözülmesinin ABD için de önemli olduğunu kaydetti.

Minsk Anlaşması'nın uygulanması ile ilgili sürecin hızlanmasına katkıda bulunmak için özel temsilci atadıklarını hatırlatan Tillerson, "Rusya`ya Minsk Anlaşması çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirmesi ve ayrılıkçılar üzerindeki etkisini kullanması çağrısında bulunuyoruz." dedi.

Tillerson, ABD olarak Ukrayna`nın toprak bütünlüğünün yeniden sağlanmasını amaçladıklarını vurgulayarak, Ukrayna vatandaşlarının güvenliğinin, etnik bağımsızlıklarının, milli ve dini eğilimlerinin çok önemli olduğunu dile getirdi.

Poroşenko ise yaptığı konuşmada, ABD`li ortaklarının ve Tillerson`ın, Kırım`ın gayrimeşru ilhakı ve Ukrayna`nın toprak bütünlüğü meselesinin Rusya`ya yönelik yaptırımların kaldırılmasının şartları olduğunu vurguladığını aktardı.

Poroşenko, "Bugünkü ziyaret demokratik değerler, özgürlükler ve demokrasi için ortak mücadelemiz noktasında büyük bir sinyaldir. Rusya çatışmaların çözümü için Donbas`ta barışa yönelik iradesini göstermeli, savaşa son vermeli ve hibrit saldırıları bitirmelidir." diye konuştu.