M. Salih Keskin / Diyarbakır

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan uyku laboratuarı, uyku sorunu yaşayan hastalara gelişmiş tıbbi cihazları, teknik personelleri ve uzman doktorlarıyla hizmet vermeye başladı. İnsan ömrünün yaklaşık üçte birinin uykuda geçmesi nedeni ile Uyku Apne hastalığı önem arz ediyor.


BU ŞİKÂYETLERİNİZ VARSA DİKKAT EDİN


Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uyku Laboratuarı Sorumlusu Uz. Dr. Egemen Bıçakçı, hastaların genellikle gün içerisinde uyku hali şikâyetiyle geldiğini belirterek, bu hastalığın 30 yaş üstü erkeklerde görüldüğünü söyledi. Bıçakçı, “Kişiler genellikle hastalığın farkına varmıyor. Gün içerisindeki uyku halini çeşitli nedenlere bağlıyor. Oysa hastalık fark ettirmeden ilerliyor. Bu nedenle sabah yataktan çok zor kalkmaktan, gün içi uyku halinden, gece baş, boyun ve göğüs bölgesinin terlemesinden, gece tuvalete kalkmaktan şikâyetçi kişiler mutlaka bir uzman doktora danışmalıdırlar.” diye konuştu.


HİPERTANSİYON GÖRÜLMEKTEDİR


Hastalığın diğer semptomlar ve bulguları ise sabah baş ağrıları, depresyon, anksiyete, sinirlilik, impotens ve cinsel isteğin azalmasıdır. Ayrıca Uyku Apne hastalarının yüzde 40’ında hipertansiyon görülmektedir.


TEDAVİSİ


Tanı için, kişiler uyku laboratuvarında polisomnografi testine tabi tutuluyor. Bu testle beyin dalgaları, göz hareketleri, horlama, nefes alma çabası, oksijen miktarı, kalp atışları (EKG), bacak hareketleri, yatış pozisyonu video monitorizasyonu teknisyen eşliğinde bilgisayara kaydediliyor. Uyku apne sendromunun temel tedavisi CPAP (Continious Positive Airway Pressure) denilen ve devamlı hava üfleyen cihazlarla oluyor. Cihaz, odadan havayı alarak hortum ve maske yardımıyla kişiye veriyor. Böylelikle kişi kaliteli ve rahat uyuyor.