Türkiye'nin en büyük mozaik müzesi olan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'nde yeni tamamlanan B Bölümü'nün açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın katılımıyla gerçekleşti. Müzenin açılışında bir konuşma yapan Avcı, Zeugma Mozaik Müzesi'nin sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en önemli tarihi, kültürel ve arkeolojik eserlerinin sergilendiği bir mekan olduğunu belirtti.
Müzenin açılışına Bakan Avcı'nın yanı sıra, KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Gaziantep Vali Vekili Uğur Aladağ, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ile kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile resim ve sanat ustaları katıldı.
Zeugma Mozaik Müzesi'nin sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en önemli tarihi, kültürel ve arkeolojik eserlerinin sergilendiği bir mekan olduğunu belirten Avcı, "Burası sadece ülkemizi değil, dünyanın da gerçekten en önemli tarihi, kültürel ve arkeolojik eserlerinin sergilendiği bir mekan. Öncelikle 2008 yılında buranın oluşumuna katkıda bulunan ve bu eseri dünyaya kazandıran belediye başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum."dedi.
Gaziantep'in bütün aktörleri ile dayanışma ve uyum içerisinde olan bir şehir olduğunu belirten Avcı, bu işbirliği sayesinde de UNESCO tarafından hak ettiğini alan bir şehir olduğunu söyleyerek, "Zeugma Müzesi başta olmak üzere Antep'teki 12 müzeden 7'si Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulmuştur. Bu şunu da gösteriyor. Bir şehirde, kentte, kentin aktörleri arasında merkezi ve yerel yönetim, siyaset, sivil toplum, meslek kuruluşları bir araya geldiğinde de birlikte ahenk içinde çalıştıkları zaman nasıl bir sinerjinin doğduğunu, doğacağını işte Gaziantep gösteriyor. Gaziantep'te bu uyumlu çalışma ortamını sağlayan şehrin bütün aktörlerine, ileri gelenlerine elini her alanda taşın altına koyan ve sorumluluk üstlenen, birlikte hareket eden Gaziantep önderlerine çok teşekkür ediyorum. Bunun en önemli olan sonuçlarından biri biz kültür ve turizm alanında alıyoruz. Bakın Gaziantep bu işbirliği sayesinde aynı zamanda UNESCO tarafından hak ettiğini almış bir şehrimiz."ifadelerini kullandı.
"Ülkeler değil, artık şehirler yarışıyor"
Önümüzdeki süreçte Gaziantep'in başka eserleriyle de UNESCO'nun geçici listesinden kalıcı listesine geçebilmesi için çalışmaların süreceğini bildiren Avcı, şunları söyledi:
"İnşallah önümüzdeki dönemde Gaziantep sahip olduğu diğer kültürel arkeolojik tarihi eserlerinin de katkısıyla dünyada daha çok tanınacak. Önümüzdeki dönem Gaziantep'in başka eserlerinin de geçici listeden kalıcı listeye alınması için birlikte çalışmalarımız sürecek. Dolayısıyla Gaziantep Türkiye'nin aydınlık yüzü, gülen yüzü tarihi ve kültürel derinliği olarak bütün dünyada daha çok tanınacak. Bu aynı zamanda bizim kültürel, turistik, tanıtım stratejimizin de önceliklerine çok uygun bir yaklaşım. Çünkü artık ülkeler kendilerini genel bir ülke imajı altında değil, daha özel menziller üzerinden tanıtıyorlar. O yüzden ülkeler değil, artık şehirler yarışıyor. Bu yarışta Gaziantep gerçekten çok güzel koşuyor."diye konuştu.
KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu'na da teşekkür eden Avcı, "Ben Gaziantep'te düzenledikleri Kıbrıs tanıtım günleri için de çok teşekkür ediyorum. Evet, Kıbrıs gönlümüzde ama aynı zamanda daha çok tanınmaya, bilinmeye ihtiyaç var. Tam da Gaziantep'e gelme, görme, yaşama sonra bir de Kıbrıs'a gitmek, görme ve yaşama zamanıdır. Bütün Türkiye ve dünyaya Gaziantep'e geliniz, tarihi ve kültürü, dostluğu, barışı Gaziantep'te yaşayınız diyorum."şeklinde konuştu.
Vali Vekili Uğur Aladağ, Türkiye'nin önemli sanayi ve ihracat şehirlerinden olan Gaziantep'in kültürel değerlerine sahip çıkmasıyla da parlayan bir yıldız olduğunu söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Gaziantep'in geçmişten aldığı güçle geleceğe emin adımlarla ilerlediğini dile getirdi.
Resim sergisi açıldı
Konuşmaların ardından müzeyi gezen Bakan Avcı ve beraberindekiler, daha sonra Zeugma 6'ncı Uluslararası Sevgi, Barış ve Hoşgörü Festivali kapsamında yapılan Suluboya Resim Sergisi'nin açılışına katıldı.
Büyükşehir Belediyesi ve Uluslararası Suluboya Derneğinin işbirliğiyle düzenlenen "6.Uluslararası Sevgi, Barış ve Hoşgörü" Altın Fırça Sulu Boya Yarışması ve Festivali kapsamında 30 metrelik resim çalışması yapıldı.
Çin, Ukrayna, Kosova, Almanya, Kanada, Azerbaycan, Hindistan ve Macaristan gibi ülkeler başta olmak üzere 25 ülkeden yaklaşık 65'i yabancı 150 sanatçının katıldığı çalışma, Zeugma Mozaik Müzesi'nde gerçekleştirildi.
Bakan Avcı suluboya çalışma alanını da ziyaret ederek, suluboya çalışmaları esnasında fırçaları alarak boyama yaptı.
Tamamlanan çalışmaları inceleyen Avcı ressamlara teşekkür ederek, kısa bir konuşma yaparak, şunları kaydetti:
"Çin bizim uzaktaki yakın dostumuzdur. Pek çok ortak hatıramız var. Ama en önemlisi bizi birbirimize bağlayan büyük bir tarihi miras ipekyolu var. O ipekyolu sadece baharat, ipek ve diğer ticari malların aktarımında, ulaşımında ve taşınmasında değil, aynı zamanda da kültürlerin buluşmasında da sanat ürünlerinin taşınmasında, buluşmasında karşılıklı etkileşim içine girmelerinde çok önemlidir. Bugün ipekyolunu günümüzün teknoloji imkanlarıyla yeniden canlandırdığımız bugünlerde böyle bir sergi çok anlamlı oldu. Gaziantep'e çok yakıştı."
Serginin açılış kurdelesini kesen ve sergi alanını gezen Avcı ve beraberindekiler ressamlar tarafından yapılan eserleri tek tek inceledi. Ressamlar da Bakan Avcı'ya ve protokole eserler hakkında bilgi verdi.
Öte yandan, açılış öncesi kızlı-erkekli halk oyunu ekibinin halay çekerek gösteri yapması ile sergiye katılan kimi ressamların yarı çıplak kıyafetleri ile sergiye katılması kimi katılımcıların tepkisine yol açtı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)