İran Kültür ve İslami Rehberlik Bakanı Reza Salehi-Amiri, İranlı hacıların şeref ve itibarlarının korunmasının İranlı yetkililer için öncelikli olduğunu kaydetti. Amiri, hac kafilesinden ilk grubun 31 Temmuz'da Suudi Arabistan'a gideceğini de sözlerine ekledi.
Suudi Arabistan hac ziyareti sırasında İran'ın geçici bir süreliğine Suudi Arabistan'da konsolosluk faaliyetlerinde bulunmasına da izin vermeyi planlıyor. İran Dışişleri Bakanlığı İranlı konsolosluk yetkililerinin Cidde, Mekke ve Medine'de hacı adaylarına hizmet sunacağını belirtti.
2015'TEN BERİ ANLAŞMA SAĞLANAMAMIŞTI
2015 yılında kKutsal topraklarda iki yıl önceki hac ibadetinde Mina'da şeytan taşlama sırasında yaşanan izdihamda Suudi Arabistanlı yetkililere göre, 769 kişi hayatını kaybetmişti. Tahran ise hayatını kaybedenlerden 464'ünün İran vatandaşı olduğunu açıklamış ve Riyad yönetimini hacıların güvenliğini sağlayamamakla suçlamıştı. İki ülke arasında hac organizasyonu konusunda uzun süren görüşmelerde anlaşma sağlanamamış, İran, vatandaşlarının hacca gitmesine izin vermemişti.
İDAMLAR
İranlı hacılar 2016 yılında iki ülke arasında kriz yaşanması nedeniyle Mekke'yi ziyaret edemiyor. Gerginliğin sebebi Suudi Arabistan'ın aralarında İran'a yakın, Şii azınlıktan Şeyh Nemr Bakır En-Numd adlı din adamının da bulunduğu 47 kişiyi idam etmesiydi
DİPLOMATİK KRİZ
Suudi Arabistan ve İran son dönemlerde Katar nedeniyle gerginlik yaşanıyor. Suudi Arabistan İran‘ın Katar'a destek sunmasından rahatsızlık duyuyor.