Mehmet Demir- Fuat Üzümcü- DOĞRUHABER

5 Temmuz 1993 yılında Erzincan`ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde PKK ve sol örgütler büyük bir katliam gerçekleştirdi ve 33 mütedeyyin köylüyü vahşice katletti. Bugün Başbağlar köyünde şehitlerin mezarı başında düzenlenecek anma etkinliğine HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu da katılacak. Öte yandan İstanbul`da ise Başbağlar Köylüleri tarafından mevlit okutulacak.

Açılan davalar sonucunda hiçbir fail ceza almazken köylülerin mağduriyeti de hiçbir zaman giderilmedi. Başbağlar Köyü Güzelleştirme ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Dikkaya, “Başbağlar katliamı başından beri incelenmek istenmiyor. Devletin içindeki bir yapının hem dava sürecinde hem de dava noktalandıktan sonra olayın faillerine kol kanat gerdiğini düşünüyoruz.” İfadelerini kullandı.

“YETKİLİLER OLAYA KAYITSIZ KALMIŞTI”

Başbağlar köyünde o gece yaşananları anlatan Dikkaya, “Akşam ezanı biter bitmez köyü saran PKK`liler telefonu kestikten sonra camide namaz kılanları köy meydanına topluyorlar. Sonra evleri tek tek dolaşıp herkesi meydana topladıktan sonra Doktor Baran isimli PKK`linin emriyle sıraya dizdikleri köylülere ateş ediyorlar ve 27 kişiyi orada şehid ediyorlar. Evleri ve arabaları yakıyorlar. Köyün camisini kahvehanesini yakıyorlar. Birini yanan arabaya atmak istiyorlar direnince de kurşuna diziyorlar. Yanan evlerde bulunan kadın ve çocuklardan 5 kişi de yanarak şehid oluyor. Toplamda 33 kişiyi orada şehid ediyorlar.” dedi.

O gün yaşananlardan sonra da mağdur edildiklerini aktaran Mehmet Ali Dikkaya, “Çünkü olay sonrasında yetkililer, yaşanan olaya kayıtsız kalmıştı. Yanan evlere hiçbir şekilde müdahale edilmedi. Karakol komutanı defalarca aranmasına rağmen telefonlara çıkmadı. Bazı evlerin yangından sonra tamir edilmesi gerekirken yıkıldı yerle bir edildi. Orada yüzlerce mermi kovanı bulunmasına rağmen hiçbir balistik incelemeye tabi tutulmadı. Ayrıca şehidlerimize otopsi bile yapılmadı ve ancak olaydan 10 gün sonra Kızılay çadır gönderdi ve o zaman artık köyde kimse kalmamıştı zaten. Köylüler büyük travma yaşamasına rağmen psikolojik destek verilmedi.” şeklinde konuştu.

“BAŞBAĞLAR ZULMÜN HER TÜRLÜSÜNÜ GÖRDÜ VE YAŞADI”

Yargı sürecinde bir çok hukuksuzluğa maruz kaldıklarını üzülerek anlatan Dikkaya, “Olayda parmağı olduğu düşünülen 16 kişi olaydan 10 gün sonra yakalandı. Suçlarını itiraf etmelerine rağmen Erzincan Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından serbest bırakıldı. Erzincan`da devam eden mahkeme hiçbir gerekçe gösterilmeden İzmir`e taşındı. Mahkeme 1998 yılına kadar devam etti. Bırakılan 16 kişiden 8 kişisi olayla alakası olduğu gerekçesiyle yakalandı. Olayı itiraf eden bazı sanıklar duruşmaya 1 yıl sonra getirildi. Olaya karışan herkesi kod isimleriyle beraber itiraf etmesine rağmen dosya kapatıldı ve bu haliyle Yargıtay tarafından onandı. Başbağlar zulmün her türlüsünü gördü ve yaşadı. Sivas olaylarına misilleme olarak yapıldığı o gün bırakılan bildiride yazıyordu. Fakat olaydan hemen 2 gün sonra böylesine büyük bir katliamın yapılması düşündürücü. Bu aslında iki olayın da daha önce planlandığını gösteriyor. Başbağlar`ın seçilmesinden o gün bir Alevi-Sünni çatışması çıkartmak istediklerini biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“BAŞBAĞLAR KATLİAMI BAŞINDAN BERİ İNCELENMEK İSTENMİYOR”

Dava kapandıktan sonra da faillerin bulunmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini söyleyen Dikkaya, “2012 yılında Meclis Alt Komisyonu tarafından dinlendik. Fakat hiçbir sonuç çıkmadı. Devletin içindeki bir yapı tarafından hem dava sürecinde hem de dava noktalandıktan sonra olayın faillerine kol kanat gerildiğini düşünüyoruz. Ayrıca 2013 yılında Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu tarafından 6 buçuk saat dinlendik. 2014 yılında açıklanan sonuç raporunda Sivas`ta yaşanan olaylara yer verilirken aynı dosyada dinledikleri Başbağlar mağdurlarından hiç bahsedilmemişti.  Başbağlar katliamı başından beri incelenmek istenmiyor.” dedi.

BAŞBAĞLAR KÖYÜNDE VE İSTANBUL`DA ANMA ETKİNLİĞİ DÜZENLENECEK

Başbağlar Katliamının 25. yıldönümünde Şehitlerin mezarı başında ve köyde anma etkinliği düzenlenecek. Anma etkinliğine HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Erdal Elibüyük`ün yanı sıra siyasiler de katılacak. Ayrıca İstanbul`da bulunan Başbağlar Köyü Derneği tarafından dernek lokalinde mevlit okutulacak.