Termometrelerin 60 dereceyi gösterdiği Türkiye'nin en sıcak ili Şanlıurfa'da sıcakların etkisi devam ediyor. Sıcaklar nedeniyle gündüzleri dışarı çıkmakta zorlanan vatandaşlar, günün önemli bir bölümünü klimalı ortamlarda geçiriyorlar.
Sıcağa rağmen dışarı çıkmak isteyenler de soluğu Balıklı Göl Platosunda alıyorlar. Kentin en serin yerlerinden olan platoda bulunan ağaçların gölgesinde dinlenmeye çalışan Şanlıurfalılar, duygu ve düşüncelerini dile getirdiler.
İstanbul'da üniversite okuduğu için geçen hafta kente gelen Recep Karaoğlan, Türkiye'nin hiçbir yerinde böyle bir sıcaklık görmediğini söyledi. Karaoğlan, "İstanbul'da diş hekimliği bölümünü okuyorum. Bir hafta önce geldim. Geldiğime pişman oldum açıkçası. İstanbul'a ve Mersin'e gittim, böyle bir sıcak görmedim Türkiye'de. 60 derece falan diyorlardı. Geldiğimiz gün bence daha fazla. Yani sıcaklığın bir çaresi de olmuyor, serinleyemiyorsun. Serinlemek için sabahtan akşama kadar klimanın önüne uyuyoruz. Başka bir çaresi yok. Bir deniz olsaydı denize girip serinlerdik. Şanlıurfa çöl iklimi..." dedi.
"Serinlemek için günde 3-4 kere banyo yapıyoruz"
Misafir olarak geldiği Şanlıurfa'nın çok sıcak olduğunu dile getiren Ramazan Özdemir, şunları söyledi: "Gaziantep'te ikamet etmekteyim. Şu an Şanlıurfa gibi tarihi bir şehrimizi gezmeye geldik. Çok sıcak, yakıcı bir sıcaklığı var, acayip derecede. Gündüz özellikle dışarı çıkmak mümkün değil. Bazen çoluk çocuğumuz ve ailemizle birlikte akşam saatlerinde dışarı çıkıp geziyoruz. Serinlemek için zaten günde 3-4 kere banyo yapıyoruz. Bazı çevrelerde havuzlar oluyor, o taraflara gidiyoruz. Serinlemek için bu yöntemleri yapıyoruz."
"Böyle bir sıcaklık görmedim"
Gün boyu klimalı ortamlardan çıkmamaya çalıştıklarını ifade eden Çelebi Bağcı, "Yozgatlıyım, Ankara'da yaşıyorum. Vatani görevimi yerine getirmek için buradayım, çok az bir sürem kaldı. Allah kısmet ederse gidiyorum. Yani ben İç Anadolu'da yaşadığım için orada böyle bir sıcaklık görmedim. Orası da sıcak oluyor ama burayla kıyaslanamaz bile. Burası aşırı derecede yani normal insanların yaşayacakları standartlarda değil, öyle söyleyeyim. Klimalı ortamdan çıkmamaya çalışıyoruz genelde. Dışarı çıktığımız zaman mümkün derece gölgeye oturmaya çalışıyoruz. Klima olduğu yerde ya da havalandırma olacak bu tarz yerleri tercih ediyoruz. Urfa şartlarında alınabilecek başka bir önlem yok, o yüzden bu şekilde idare ediyoruz." şeklinde konuştu.
Ahmet Çifter ile Eylem Turan ise serinlemek amacıyla Balıklı Göl'e gelip, ağaçların gölgesinde dinlendiklerini söyledi. (Hüseyin Sayhar, Osman Gülebak - İLKHA)