Diyarbakır İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ertan Atalar, hasat sonrası toprağın yakılması olarak bilinen "anız yangınları" hakkında yazılı açıklama yaptı.
Anız yakmanın zararlarından bahseden Atalar, bu yangınların, toprakların zamanla çölleşmesine neden olduğunu belirtti.
Diyarbakır'ın yaklaşık 7 milyon dekarlık tarım alanı varlığıyla Türkiye'nin tarımda en önemli illeri arasında yer aldığını ifade eden Atalar, "Bu alanın yaklaşık 5 milyon dekarlık kısmında da hububat tarımı (buğday, arpa, mısır, çeltik) yapılmaktadır. Hububat hasadından sonra tarlada kalan bitki artıklarına (sap, başak ekseni ve benzeri) anız denilmektedir. Anız organik yapıya sahip olup, mutlak surette toprağa karıştırılmalıdır. Ancak ilimizde hasat sonrasından sonbahar aylarına kadar olan süreçte anız yangınları görülmektedir. Anız yangınları toprak verimliliğini düşürmekte, toprakların zamanla çölleşmesine neden olmaktadır. Anız yangınları insanların ve hayvanların yaşam kalitelerini düşürmekte, zarar vermektedir. Evlerimizin içine kadar kül, duman girmekte; toprağımız, hayvanlarımız, tüm doğa anız yangınlarından zarar görmektedir." dedi.
Anız yakanlar hakkında cezai işlem uygulanacağını bildiren Atalar, "Anız yakılmasının engellenmesi ile ilgili eğitim yayım çalışmalarımız her yıl eğitim ve yayım programına alınmakta, çalışmalarımız aralıksız sürdürülmektedir. Bu göreve ilaveten Mahalli Çevre Kurulu kararı ve 2017/2 sayılı valilik tebliği ile anız yakılan alanların tespiti ve tutulan tutanakların cezai işlem için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilmesi görevi de il müdürlüğümüzce gerçekleştirilmektedir. Valilik tebliği ile anız yakılması yasaklanmış olup, yakanlar hakkında dekar başına 42,44 TL idari para cezası uygulanacaktır. (Anız yakılan alan meskûn mahallelere veya orman ya da sulak alanlara bitişik ise bu ceza 5 kat artmaktadır.) Anız yangın ihbarı için de 110 itfaiye, 177 orman, 155 polis, 156 jandarma aranacaktır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)