Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye`de her 100 bin kişiden 167`sinin cezaevinde olduğunu belirterek, cezaevlerinin yüzde 110 dolu olduğunu söyledi
Ergin, Mövenpick Otel`de düzenlenen "Bab-ı Ali Toplantıları"na katılarak "Türkiye Cumhuriyeti`nin 100. Yılında Hukuk Düzeni ve Sistemi Nasıl İşleyecektir?" başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.Türk yargısının temel probleminin, uzun yargılama ve tutukluluk süreleri olduğuna dikkat çeken Adalet Bakanı Ergin, Türkiye`de ilk derece mahkemelerindeki ortalama yargılama süresinin 210 ila 230 gün olduğunu ve burada ciddi bir sorun gözükmediğini söyledi. Yılda 3 milyonu hukuk, 3 milyonu ceza olmak üzere 6 milyon dava dosyasının işlem gördüğünü ifade eden Ergin, esas problemin temyiz mahkemelerinde yaşanan süre olduğunu, Yargıtay`da hukuk davalarında bir dosyanın 1 yıl, ceza davalarında ise en az 2 yıl kalabildiğini kaydetti. Ergin, "Sonuç olarak bir dava açtığınızda, bu dava sonucunda kesinleşmiş bir ilamla buluşmak için en az 3 yılınız geçiyor" dedi.
YARGITAY`DAKİ DOSYALAR AZALIYOR
Alınan tedbirlerle Yargıtay`daki sürenin kısalmaya başladığını belirten Ergin, şöyle devam etti: "Yargıtay`da üye ve tetkik hakimi sayıları artırıldı. Yargıtay`daki dosyalardan daha fazlası karara bağlanmaya başladı. Yargıtay Başkanlar Kurulu, kendine bir hedef koydu. Hukuk dairelerinde bekleyen dosyaları en geç 1,5 yıl içinde, ceza dairelerinde stoklardaki dosyaları da en geç 2-2,5 yıl içinde sıfırlamayı hedefledi. 2 yıl sonra Yargıtay`a gelen dosyalar en fazla 2,5-3 ay sonra karara bağlanarak, ilgili mahkemesine gönderilecek".
CEZAEVLERİNİN YÜZDE 110`U DOLU
Türkiye`de her 100 bin kişinin 167`sinin cezaevinde olduğunu belirten Ergin hedeflerinin Türkiye`den daha düşük seviyedeki İtalya, Fransa, Almanya, Hollanda ve İsviçre gibi ülkelerin arasında olmak olduğunu söyledi. Ülkelere göre cezaevlerinin doluluk oranlarını da karşılaştıran Ergin, Türkiye`de cezaevlerinde yüzde 110 doluluk olduğunu belirterek, "ABD, İngiltere, Fransa, Belçika, Yunanistan, İspanya ve İtalya bizden daha zor şartlarda. Ama İsviçre, İsveç, Danimarka, Norveç ve Hollanda bizden daha iyi noktada. Bütün veriler incelendiğinde Türkiye`nin verilerinin dünya ortalamalarında olduğu görülüyor. Ama bu noktanın daha iyisi var, daha iyisine talibiz" diye konuştu.
Ajanslar