İbrahim Sevgili / DOĞRUHABER
Amerikan Başkanı Donald Trump`ın Suudi Arabistan ziyaretinin ardından Katar krizi patlak verdi. Katar`ı ablukaya alan Suudi, BAE, Mısır ve Bahreyn 5 Haziran'da Katar'la tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurdu. Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan bu dört ülke, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istedi. Bu şekilde tırmanmaya başlayan kriz hala devam ediyor. Ardı ardına alınan ambargo kararlarıyla Katar`a şok hali yaşatmaya çalışan bu ülkeler aradan geçen üç haftalık süreye rağmen Katar`dan herhangi bir taviz alamadı. Bu dört ülkenin tam olarak neyi talep ettikleri de belirtilmemişti.
Birleşik Arap Emirlikleri lideri Şeyh Halife bin Zayid el-Nayan
ABD: SUUDİLERİN HALA GEREKÇE SUNMAMASINA ŞAŞIRDIK
Geçtiğimiz günlerde ABD Dışişleri Bakanlığı, Katar ile diplomatik ilişkilerini kesen ve ambargo uygulayan Suudi ve diğer Arap devletlerinin bu kararlarının ardında yatan detayları sunmakta başarısız olduklarını söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, yaptığı açıklamada, "Ambargo başlayalı iki haftadan fazla zaman geçmişken Körfez devletlerinin Katar'a yönelttikleri iddialarla ilgili detayları Katar'a da kamuoyuna da hala açıklamamış olmalarını şaşırtıcı bulmaktayız" ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz
Bu açıklamadan sonra bu ülkeler ABD`den talimat almış gibi 13 maddelik talep listesi hazırladı. Katar krizinde arabulucu rolü üstlenen Kuveyt; Suudi, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen`in 13 maddelik talep listesini Katar'a iletti. Kabul edilmesi için Katar'a 10 gün süre verilen listede İran'la ilişkilerin kesilmesi ve Türkiye'nin Katar'daki askeri varlığının sonlandırılması, Müslüman Kardeşler ve Hizbullah gibi yapılarla ilişkilerin bitirilmesi gibi talepler bulunuyor. Savaşı kaybetmiş bir ülkeye dayatılabilecek maddeleri içeren bu listenin tamamen ABD`nin bölgedeki çıkarlarına uygun olarak hazırlandığı dikkat çekiyor.
Mısır cuntası Abdülfettah el Sisi
KATAR'A DAYATILAN 13 MADDELİK TALEP LİSTESİ
Kuveyt aracılığıyla Katar'a iletilen talepler şu şekilde:
1. İran'la diplomatik ilişkileri kes ve İran'daki ofislerini kapat. İran Devrim Muhafızları üyelerini Katar'dan gönder. İran'la askeri işbirliğini sonlandır. İran'la ticarette ABD yaptırımlarına uy.
2. Müslüman Kardeşler, DEAŞ, El Kaide ve Lübnan Hizbullah'ı gibi “terörist organizasyonlarla” ilişkini bitir. Resmi olarak bu yapıları terörist ilan et.
3. Al Jazeera'yi ve bağlantılı istasyonlarını kapat.
4. Arabi21, Rassd, Al Arabiya Al-Jadeed ve Middle East Eye da dahil olmak üzere direk veya dolaylı yoldan Katar fonlu olan medya kuruluşlarını kapat.
5. Türkiye'nin Katar'daki askeri varlığını derhal iptal et. Katar toprağında Türkiye'yle askeri işbirliğini bitir.
6. Suudi Arabistan, BAE, Mısır, Bahreyn, ABD, Kanada ve diğer ülkeler tarafından terörist olarak görülen kişiler, gruplar ve organizasyonlara her türlü yardımı kes.
7. Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn tarafından aranan teröristleri teslim et. Mal varlıklarını dondur. Hareketleri ve finansal durumları ile ilgili istenen bilgileri paylaş.
8. Başka ülkelerin içişlerine karışmayı kes. Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn vatandaşlarına Katar vatandaşlığı verme. Katar vatandaşlığı bulunanların kendi ülkelerinin yasalarını ihlal etmeleri durumunda pasaportlarını iptal et.
9. Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn'deki muhalif gruplarla tüm ilişkileri kes. Katar'ın bu gruplarla önceki ilişkileri ve bu gruplara sunduğu desteğin tüm belgelerini teslim et.
10. Katar'ın politikaları nedeniyle son yıllarda yaşanan can ve mal kayıpları için tazminat öde. Tazminat miktarı daha sonra Katar'la birlikte belirlenecek.
11. Askeri, politik, sosyal ve ekonomik olarak diğer Körfez ve Arap ülkeleriyle 2014'te Suudi Arabistan'da belirlenen çizgiye gel.
12. Tüm talepler Katar'a ulaştıktan sonra 10 gün içerisinde kabul edilmezse, talep listesi geçersiz olacaktır. Bu doküman, Katar'ın talepleri kabul etmemesi durumunda ülkelerin ne yapacağını açıklamaz.
13. Taleplerin kabulünden sonra ilk yıl için aylık denetimlere razı ol. İkinci yılda her çeyrekte, takip eden 10 yılda ise yıllık denetimleri kabul et.
Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al-i Halife