Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi, atıl durumda olan malzemeleri tekrar sisteme kazandırmak amacıyla geri kazanım atölyesini kuracak. Enerji şirketi, bunun için hizmet bölgesinde yer alan Diyarbakır ve Şanlıurfa'da geri kazanım merkezleri oluşturdu.
Geri kazanım atölyelerinin hizmet vermeye başladığını açıklayan Dicle Elektrik Dağıtım Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün, ''Atıl durumdaki malzemeler, kurduğumuz atölyelerde ekonomik biçimde sisteme geri kazandırılırken, kamuya da olabildiğince az bir yük getirecek.'' dedi.
Arızalanan malzemelerden bazılarının Dicle EDAŞ, bazılarının da imalatçı fabrikalarda onarılacaklarını belirten Tüzün, ''Bu amaçla arızalanan bazı malzeme kalemleri için atölye ambarı oluşturduk. Artık giriş-çıkışlar takip edilebilir hale geldi. Arızalanan trafolar, hücreler ve kesiciler ile yağların ön testleri yapılacak. Bu sayede 'Hurdaya ayrılacak olanlar', 'Dicle EDAŞ tarafından tamir edilebilecek olanlar' ve 'İmalatçı fabrikalarda onarılmak için ayrılanlar' olmak üzere ayıklanıp tasnif ediliyor. Böylece gereksiz nakliye masrafları da önleniyor. Yine atölyelerimizde kurduğumuz yağ tasfiye cihazları ve ilave yağ tankları kullanılmak suretiyle mevcut yağlarımızdan kullanılabilir durumda olanlar arıtılarak, işletme ihtiyaçları karşılanmaktadır.'' şeklinde konuştu.
Diyarbakır'da kurulan atölyenin ayrıca Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerine de hizmet vereceğini belirten Tüzün şöyle devam etti:
''2017 yılının ilk 5 ayı içerisinde 577 adet dağıtım trafosu, kendi atölye imkânlarımız ile cüzi bedeller harcanarak tamir edilmek suretiyle sisteme kazandırıldı. Yine aynı sürede 351 adet modüler hücre, kesici ve pano onarıldı. Şanlıurfa ve Diyarbakır'da yağ tasfiye cihazları aktif hale getirilerek arızalı trafolardan kullanılabilir durumdaki yağlar alınarak, ön testten geçirildikten sonra yağ arıtma cihazları ile sisteme kazandırıldı. Bu şekilde 8 buçuk tona yakın yağ temizlenerek tekrar sistemde kullanılmaya başlandı. Mevcut kapasite arttırılarak en az 3 yıllık yağ ihtiyaçlarımız mevcut yağların arıtılması ile sisteme kazandırılması hedeflenmektedir.
''Gerekli eleman, malzeme ve diğer ihtiyaçları karşılayarak bu atölyelerimizi, bölgenin en büyük geri kazanım atölyesi haline getirmeye çalışacağız. Temel amacımız atölyeleri, Dicle Elektrik için kapasiteli bir geri kazanım merkezi haline getirmek ve sahadaki arıza onarım bakım personellerine bilgi, beceri aktaran merkezlere dönüştürmektir." (İLKHA)