Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Semih Aktekin, öğretmen yeterlikleri kapsamında 4 yılda bir yapılacak sınavın, bir seçme, eleme veya bir sıralama sınavı değil; öğretmenlerin mevcut durumunu tespit çalışması olduğunu bildirdi.

Aktekin, Eğitim Bilişim Ağı'nın internet üzerinden yapılan yayımında, öğretmenleri, Öğretmen Strateji Belgesi'ne ilişkin bilgilendirdi.

Resmi Gazete'de 9 Haziran'da yayımlanan belgeye ilişkin çeşitli haberlerin, yorumların yapıldığını belirten Aktekin, belgenin öğretmenlere yönelik hayat boyu öğrenme stratejisini temel alan bir anlayışla hazırlandığını ifade etti.

Aktekin, strateji belgesinde öğretmenlik lisans programlarının yapılandırılmasından, öğretmen seçimine, performans değerlendirmeden, kariyer basamaklarına kadar pek çok başlığın bulunduğunu, amacın mesleğe uygun öğretmen istihdamını sağlamak, öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimini sürekli kılmak ile öğretmenlik mesleğine yönelik algıyı ve mesleğin statüsünü güçlendirmek olduğunu anlattı. Öğretmen yetiştirmeye yönelik programların YÖK ile iş birliği içinde yürütüleceğini dile getiren Aktekin, bu kapsamda Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu'nun tekrar toplanacağını, Strateji Belgesi'ndeki çalışmaların bir an önce başlatılacağını belirtti.

"KPSS yeterli değil"

Öğretmenlik mesleğine girişte diğer memuriyetlerde olduğu gibi KPSS şartının arandığına değinen Aktekin, "Fakat bir bireyin iyi ve nitelikli öğretmen olup olamayacağını, kişilik özelliklerini ölçmek için KPSS yeterli değil. Geçen yıldan beri mülakat uygulanıyor. Belki ilerleyen yıllarda kişilik testleri, çeşitli psikolojik testlere de tabi tutulacaklar arkadaşlarımız. Böylece sadece akademik başarısı değil, kişiliğinin ve becerilerinin de öğretmenliğe uygun olup olmadığı daha öğretmen alımında belirlenmiş olacak." dedi.

Aktekin, Millî Eğitim Bakanlığının öğretmen ihtiyacı verilerini kamuoyu ile paylaşacağını, böylece üniversitelerin kontenjan belirlerken, üniversite adaylarının da tercihlerini yaparken daha gerçekçi planlamalar yapabileceğini söyledi.

"Öğretmenlerin tamamına yakını 85 üzeri puan aldı"

Strateji Belgesi'nin hedeflerinden birinin de öğretmenlere yönelik periyodik performans sistemi uygulanması olduğuna işaret eden Aktekin, geçen yılın haziran ayında okul idarecilerinin değerlendirmesiyle öğretmenlere yönelik pilot olarak bir performans değerlendirmesi yapıldığını hatırlattı. Aktekin, şunları söyledi: "Geçen yılki değerlendirmede öğretmenlerin yüzde 98'ine 85 ve üzeri puan verildi. 60 puanın altında alan sadece 2 bin arkadaşımız vardı. Buna rağmen bu sonuçlar bile arkadaşlarımız tarafından eleştirildi."

Yeni yapılacak performans değerlendirmede sadece okul müdürlerinin değil aynı zamanda zümre öğretmenlerinin, öğrenci ve velilerin de öğretmeni belirli kriterlerle değerlendireceğini ifade eden Aktekin, ayrıca öğretmenin kendisine ilişkin öz değerlendirme yapacağını söyledi.

Öğrencilerin öğretmeni değerlendirme kriterlerinden örnekler veren Aktekin, "Örneğin öğrenciler, 'Öğretmenim benimle sabırla iletişim kurar.' ya da 'Öğretmenim benimle etkili iletişim kurar.' gibi kriterle değerlendirecek. Okul müdürlerinin ve diğer zümre öğretmenlerinin kriterleri farklı olacak. Tüm bu değerlendirmeler MEBBİS üzerinden alınacak. Bu değerlendirmelerin belli bir yüzdeleri alınacak ve ortaya toplam bir değer çıkacak. Biz öğretmenlerimize yönelik mesleki gelişimde bu verileri kulanacağız." şeklinde konuştu.

Bütün öğretmenlerin 4 yılda bir öğretmen yeterlikleri çerçevesinde yapılacak sınava tabi tutulmasına ilişkin Aktekin, şunları kaydetti:

"Sınav da bize zengin bir veri sağlayacak. Biz bu verileri öğretmenlerin kişisel ve gelişim çalışmalarında politika geliştirmek ve ihtiyaç analizi için kullanacağız. Diyelim ki bir öğretmenin alan bilgisi ile eksikleri olduğunu tespit ettiğimizde öğretmenlerimizin belli üniversitelerde hizmet içi eğitimlere katılmasını sağlayacağız. Dolayısıyla bu öğretmen yeterlikleri kapsamında yapılacak sınav, bir seçme veya eleme veya bir sıralama sınavı değildir. Değerli meslektaşlarımızın mevcut durumunu tespit çalışmasıdır. Bu durumu tespit de ileriye dönük politika geliştirirken ihtiyaç duyduğumuz verileri bize sağlayacak. Çünkü bir milyon öğretmenin olduğu bir sistemden bahsediyoruz. Burada hangi öğretmen arkadaşımızın neye ihtiyacı olduğunu, güçlü yönlerini, hangi arkadaşımızın gelişime ihtiyaç duyduğunu tespit için veriler gerekiyor. Bu verileri de performans değerlendirme sınavı ve yeterlik sınavı sağlayacak."

Performans Değerlendirme Yönetmeliği taslağının hazır olduğunu ve Maliye Bakanlığının görüşünün beklendiğini bildiren Aktekin, performans değerlendirmenin ardından alanlarında ihtisaslaşmış öğretmen akademilerinde eğitimlere başlanacağını sözlerine ekledi. (İLKHA)